Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine se joacă din nou cu buzduganul în justiție? (G4Media.ro)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Valentin Ceauşescu cere statut de victimă în Dosarul Revoluţiei: „Mi-au omorât părinţii“ (Adevărul) - Supraviețuitorul Mihai Grecea a filmat ce s-a întâmplat în clubul Colectiv în noaptea incendiului: „Sunetul mi s-a părut copleșitor, eu nu am putut asculta în prima fază tot sunetul” (Republica.ro)

Cine se joacă din nou cu buzduganul în justiție? Precedent periculos în bătălia pentru numirea procurorilor șefi (G4Media.ro)

"Numirea procurorilor șefi a generat mereu dispute politice intense, între președinte și partide, între putere și opoziție. Vă amintiți cu siguranță de sinistrul troc Băsescu-Ponta din 2013, când președintele și premierul și-au împărțit numirile la vârful parchetelor. Cel puțin atunci știam cine susține pe cine: Băsescu pe Kovesi la DNA, Udrea pe Bica la DIICOT, iar Ponta pe Nițu la Parchetul General.

Ca niciodată în ultimii ani, politicienii tac. Acum nu știm decât că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a propus pe Gabriela Scutea la Parchetul General, pe Giorgiana Hosu la DIICOT și pe Crin Bologa la DNA.

Nu știm nimic însă despre forțele care au propulsat aceste nume în față. Subliniez: ca niciodată, de data asta politicienii nu se bagă. Totuși, scandalul nu lipsește. Dimpotrivă, primele două nume sunt puternic contestate chiar de voci din interiorul magistraturii.

Dincolo de unele contestații subiective, care pot fi rezultatul unor reglări de conturi între magistrați, Scutea și Hosu primesc aviz negativ din partea secției de procurori a CSM în urma audierilor, unde ambele se prezintă cel puțin mediocru.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu-și retrage propunerile, deși despre una dintre ele aparuseră încă dinaintea audierilor din CSM informații năucitoare: soțul Georgianei Hosu a fost trimis în judecată în 2017 pentru corupție, cu afaceri sulfuroase și asociați dubioși în piața asigurărilor, mama în vârstă de 80 de ani asociată cu o firmă offshore.

Propunerile ajung totuși la Cotroceni, iar președintele Klaus Iohannis este somat de o asociație de magistrați să țină cont de avizul negativ dat de secția de procurori din CSM.

Politicienii tac în continuare, dar războiul e în toi...", scrie jurnalistul Dan Tăpălagă.

Integral pe g4media.ro. 

Valentin Ceauşescu cere statut de victimă în Dosarul Revoluţiei: „Mi-au omorât părinţii“ (Adevărul)

Valentin Ceauşescu, ultimul fiu în viaţă al fostului cuplu dictatorial, s-a constituit parte vătămată în Dosarul „Revoluţiei”, cel de pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Implicarea lui Valentin Ceauşescu în Dosarul „Revoluţiei” pare a avea legătură cu susţinerile procurorilor, consemnate în rechizitoriu: diversiunile create după 22 decembrie de către Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, gen. (r.) Iosif Rus şi Emil „Cico” Dumitrescu (decedat în ianuarie 2019-n.r.) ar fi creat „condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, pe 21 februarie, un nou tremen în cameră preliminară al procesului în care au rămas să răspundă „prezent” în instanţă doar Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus pentru infracţiuni contra umanităţii.

Surse apropiate procesului au declarat că Valentin Ceauşescu a trimis la dosar o serie de documente în care arată că el este succesorul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, despre care susţine că au calitatea de „persoane vătămate”.

Supraviețuitorul Mihai Grecea a filmat ce s-a întâmplat în clubul Colectiv în noaptea incendiului: „Sunetul mi s-a părut copleșitor, eu nu am putut asculta în prima fază tot sunetul” (Republica.ro)

În seara de 30 octombrie 2015, producătorul și regizorul Mihai Grecea organizase în clubul Colectiv o mică echipă de filmare, din care făceau parte Alex Chelba și Dan Ciobanu. Erau acolo pentru a spune o poveste în imagini de la concertul prin care trupa Goodbye to Gravity își lansa noul album, atât de atent lucrat și atât de așteptat de cei din club. Pentru aceasta, aveau să folosească 6 camere, dintre care un GoPro, amplasat chiar lângă toboșarul trupei, Bogdan Enache. Acea cameră s-a topit în incendiul în urma căruia Alex Chelba, Dan Ciobanu, Bogdan Enache și alți 61 de oameni și-au pierdut viața.

Însă o parte din cardurile de memorie ale celelaltor camere, între care una cu obiectivul complet ars care a continuat să înregistreze sunetele din containerul de la ieșire, au păstrat memoria a ce s-a întâmplat atunci. Recuperate de anchetatori, filmările au devenit probe în dosarul Colectiv. Fragmente din ele apar acum pentru prima dată în fața publicului odată cu documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau. Filmul, care intră în cinematografe pe 28 februarie, spune o poveste pe care România trebuie să o cunoască pe de-a-ntregul și pe care nu trebuie să o uite. 

 
Revista presei românești - 18 februarie 2020