Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cu stângul în dreptul spre anticipate (Ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Economia în pericol. „Motorul” Dacia, în picaj (Adevărul) - România devine hub de electrocasnice (Ziarul Financiar)  - FCSB finanțată cu bani  <<spălați>>! (Gazeta Sporturilor) 

Cu stângul în dreptul spre anticipate (Ziare.com)

"Cu o seara inainte de a fi demis, guvernul Orban emitea un set de ordonante de urgenta intre care una care privea organizarea alegerilor anticipate. OUG prevedea reducerea la 50 de zile, de la 90 zile, a termenului in care se organizeaza alegerile anticipate dupa dizolvarea Parlamentului...

Guvernul Orban a simtit nevoia sa mai introduca acolo o prevedere referitoare la dreptul oricarui cetatean de a vota pe liste suplimentare oriunde il prind alegerile, indiferent de circumscriptia in care isi are domiciliul. Esti bucurestean si ai ajuns o data in viata in Maramures, votezi deputatii si senatorii de Maramures. Prevederea a incins instantaneu scena politica, inclusiv partide care sustineau anticipatele, precum UDMR.

Noi avem un sistem votat in 2015 prin voia tuturor partidelor politice, care imparte tara in circumscriptii, fiecare dintre ele cu listele ei de partid, fiecare cu buletinul ei de vot si cu alesii ei.

Logica acestui sistem exista: trebuie sa fie o legatura intre alegatori si alesi, care sa dea socoteala in fata comunitatii pentru deciziile lor, care sa asculte nevoile comunitatii care i-a ales si sa actioneze in consecinta.

Cat timp sistemul acesta exista, el trebuie respectat. Daca nu e bun, si eu cred ca nu e, ar trebui reformat.

UDMR se poate trezi sub pragul electoral daca in fief-ul sau voteaza un numar mare de turisti, ceea ce, mai ales vara, se poate intampla si fara traseism intr-o zona turistica atat de frumoasa ca Harghita si Covasna. PSD stie ca electoratul sau nu prea voteaza in deplasare.

Iata ca OUG a fost trantita la Senat cu larga majoritate si nu cred ca la Camera rezultatul va fi diferit. In plus, va fi probabil atacata si la CCR de Avocatul Poporului.

Daca OUG pica probabil ca anticipatele, daca vor mai fi, s-ar putea organiza destul de adanc in vara, prin iulie, adica in plin sezon de concedii, ceea ce dezavantajeaza masiv electoratul PNL si USR...

Tot ce pot spera e ca exista totusi un plan clar si cineva care are un anumit control asupra lui. Pentru ca varianta cea mai rea este sa o tinem din boicot in boicot, cu o prelungire a instabilitatii, cu un guvern interimar, cu o campanie isterica. Si culmea este ca asta i-ar conveni cel mai mult PSD", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Economia în pericol. „Motorul” Dacia, în picaj (Adevărul)

Se anunţă vremuri grele pentru Renault, proprietarul Dacia, după ce uzina de la Mioveni a înregistrat, în luna ianuarie, o prăbuşire a vânzărilor pe piaţa europeană. În plus, agenţia de evaluare financiară Moody's a coborât ratingul Renault la categoria „junk” (gunoi-n.red.), iar responsabilii companiei franceze nu exclud închideri de fabrici.

Automobile Dacia a reuşit să treacă încă din 2018 de o cifră de afaceri anuală de 5 miliarde de euro şi este în continuare exportatorul numărul 1 al ţării. Concret, împreună cu Ford, celălalt producător auto prezent în România, Dacia realizează 26% în exporturile României. În plus, cei doi producători auto furnizează 14% din Produsul intern brut al ţarii.  Valoarea totală a investiţiilor  realizate de către Grupul Renault la Mioveni depăşeşte 3 miliarde euro. 

România devine hub de electrocasnice (Ziarul Financiar)

Investiţii de 200 mil. euro merg către patru fabrici ce vor angaja 2.000 de oameni. Piaţa locală atrage astfel investiţii cu o valoare adăugată mai mare pentru economie după ce primele decenii de capitalism au fost dedicate producţiei de textile în lohn.

FCSB finanțată cu bani <<spălați>>! (Gazeta Sporturilor)

Gazeta a obținut ordonanța de extindere a urmăririi penale emisă de DNA în cazul Gigi Becali, care e acuzat de spălare de bani. Procurorul susține că patronul ar fi injectat în club sume importante dintr-o despăgubire frauduloasă de 297 de milioane de lei, obținută de la ANRP, pentru care plătise doar 4 milioane de lei. Pentru a li se pierde urma, Becali ar fi plimbat banii mai întâi prin conturile soției Luminița și ale nepotului Vasile Geambazi.