Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Asumarea lui Klaus Iohannis și lecția CSM (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Start pentru Prima casă 2020. Suma de 1,98 mld. lei a fost aprobată pentru programul Prima casă din 2020 (Ziarul Financiar) - Un eşec major: programul „Cont Junior“ (Adevărul)

Asumarea lui Klaus Iohannis și lecția CSM (ziare.com)

"Presedintele Iohannis si-a asumat propunerile ministrului Justitiei pentru sefiile parchetelor. Este o asumare politica, deplina, care va include raspunderea pentru intreaga activitate a acestora, la fel ca in cazul lui Felix Banila", scrie Ioana Ene Dogioiu.

Jurnalista atrage atenția că "dincolo de numele alese, o mai mare controversa este generata de faptul ca doua dintre numiri au fost facute impotriva avizelor negative ale sectiei de procurori a CSM, ceea ce reprezinta, cel putin la prima vedere, o incalcare a bunelor practici si a recomandarilor MCV.

Cu siguranta nu este deloc o situatie fericita ca decizia politica finala sa contravina avizelor CSM, dar in egala masura este o situatie profund nefericita ca avizul CSM insusi sa fie rezultatul unui joc politic de interese interne.

Si exact asta s-a intamplat, Sectia pentru procurori cazand intr-o mare capcana, care l-a ajutat sa dea curs inclusiv numirii Giorgianei Hosu.

Daca Sectia pentru procurori s-ar fi limitat la avizul negativ corect pentru dna Hosu, cred ca in acest moment am fi avut o unanimitate de contestatari ai deciziei presedintelui.

Dar sectia nu s-a limitat la o decizie obiectiva si profesionista si a tinut sa o umileasca si pe Gabriela Scutea, absolut nemeritat in raport cu prestatia ei si cu cariera ei, recurgand la argumente ridicole. Cum sa ii reprosezi dnei Scutea ca, de exemplu, nu a anticipat decizia CCR privind protocoalele cu SRI?

Procurorii care au facut acest repros cum de au folosit, inevitabil, prevederile protocoalelor in activitatea lor? Codrutei Kovesi ar fi avut curajul sa ii faca acest repros vreodata?

Da, avizul in privinta dnei Scutea a fost cel putin, cum spune presedintele, "superficial", a divizat societatea, jurnalistii si clasa politica, ceea ce i-a dat posibilitatea dlui Iohannis sa puna in aceeasi oala ambele avize negative.

Cine spera ca MCV sa critice trecerea peste avizele CSM uita faptul ca dna Scutea este bine cunoscuta in plan extern, chiar la nivelul MCV, cu care a lucrat ani de zile, dar si la nivelul altor institutii europene in fata carora lupta pentru Justitia din Romania in anii dragnismului. Cred ca si acolo avizul negativ primit de dna Scutea este privit exact asa cum l-a privit si presedintele...".

Integral pe ziare.com.

Start pentru Prima casă 2020. Suma de 1,98 mld. lei a fost aprobată pentru programul Prima casă din 2020 (Ziarul Financiar)

Programul Prima casă pentru acest an a demarat, Fondul Naţional de Garantare a Cre­di­telor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunţând ieri lansarea, după primirea acordului de distri­buire din partea Ministerului Finanţelor pen­tru suma de 1,98 mld. lei din plafonul total de 2 mld. lei, alocat pentru anul 2020 prin decizia guver­nului.

De la lansarea programului în anul 2009 şi până la jumătatea anului 2019 au fost acordate peste 270.000 de garanţii şi promisiuni de garantare, cu o valoare de totală de circa 25 mld. lei. Pentru a accesa programul Prima casă este solicitat un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, în timp ce în cazul creditelor ipotecare avansul a oscilat între 15% şi 25%. Dobânda pentru Prima casă este de 2%, la care se adaugă indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC).Un eşec major: programul „Cont Junior“ (Adevărul)

Încercarea statului de a motiva părinţii să economisească pentru copiii lor a eşuat lamentabil.

În anul 2019 au fost deschise automat pentru toţi copiii din România 4.191.644 de conturi individuale de economii Junior Centenar, prin care statul acorda prime părinţilor care economisesc pentru copii. Cu toate acestea, până acum au fost alimentate doar puţin peste 1% din conturi, potrivit calculelor realizate „Adevărul“ pe baza datelor obţinute de Finzoom.ro. Pe întreg parcursul anului, în Contul Junior Centenar au fost depuşi 83.774.951 lei. Sumele sunt aferente celor 62.939 conturi active. Astfel, în fiecare cont de economii au fost acumulaţi, în medie, câte 1.331 lei.

Este important de menţionat faptul că statul a deschis circa 35.000 de conturi doar pentru copii instituţionalizaţi, pe care urma să le alimenteze din buget. Dacă luăm în considerare acest lucru, înseamnă că doar circa 28.000 de părinţi din România au decis să economisească din proprie iniţiativă pentru copiii lor, prin intermediul contului de economii Junior.

Bucureştenii se află în fruntea clasamentului privind numărul de conturi Junior Centenar alimentate (5.046 conturi), fiind depuse sume în valoare de 8,17 milioane lei. În top urmează judeţele Iaşi (3.281 conturi, cu 4,14 milioane lei), Vaslui (2.404 conturi, cu 3 milioane lei), Bihor (2.294 conturi, cu 2,9 milioane lei) şi Constanţa (2.227 conturi, cu 2,8 milioane lei).