Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum s-au pregătit autoritățile să lupte cu coronavirusul (Adevărul)

coronavirus.jpg

Image source: 
site-ul Ministerului Apărării

Guvernul Orban II, la vot în Parlament. Opoziția face front comun pentru a împiedica anticipatele / Tot astăzi, CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier este constituțională (HotNews.ro) - PNL s-a legat singur la mâini șj la picioare (Contributors.ro)

Guvernul Orban II, la vot în Parlament. Opoziția face front comun pentru a împiedica anticipatele / Tot astăzi, CCR decide dacă desemnarea lui Orban din nou premier este constituțională (HotNews.ro)

Camera Deputaților și Senatul au plen reunit, luni, de la ora 16.00, pentru învestirea Guvernului Orban II. PSD, Pro România şi ALDE au anunțat că nu participă la ședință, în timp ce parlamentarii liberali vor fi prezenți în sală, însă nu vor vota. Pentru PNL, scenariul alegerilor anticipate pare tot mai îndepărtat, în condițiile în care cel mai probabil ședința de plen va fi amânată astăzi din lipsa cvorumului, PSD încercând să amâne votul pentru luna martie.

Potrivit regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului Orban II să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari.

Premierul desemnat se bazează pe 196 de parlamentari pentru prezenţă, insuficienţi însă pentru a asigura cvorumul, iar despre respingerea Guvernului pentru a declanşa procedura anticipatelor nici nu se poate pune problema.

Tot astăzi, Curtea Constituțională dezbate sesizarea sesizarea președinților Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, pentru a doua oară, de către președintele Klaus Iohannis.

Președinții Parlamentului arată în sesizarea trimisă Curții Constituționale privind desemnarea lui Ludovic Orban din nou ca premier că șeful statului își exercită discreționar și abuziv atribuțiile, astfel că este invocat un conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și Parlament.

PNL s-a legat singur la mâini șj la picioare (Contributors.ro)

Criticul de teatru Mircea Morariu consideră că PNL-ului nu i-a ieșit nici măcar o singură socoteală. Nici cea referitoare la alegeri locale în două tururi, nici cea care avea în vedere organizarea de alegeri anticipate. Toate acestea socoteli greșite și iluzii pierdute- nu, PNL nu are nici o scuză și în zadar invocă acum o Constituție prost făcută pentru că știa bine care e situația.

Calculele greșite ale PNL ca și cele ale președintelui Iohannis vor avea costuri serioase. În primul rând, e din ce în ce mai limpede că țara va fi administrată multe luni de acum încolo, adică până după alegerile parlamentare la termen care vor avea loc în cel mai bun caz la sfârșitul lunii noiembrie, de un guvern interimar. Îndrituit să rezolve doar problemele curente. Ce înseamnă asta? Că în fruntea ministerelor se vor afla exact aceleași persoane, bune, rele, care au făcut parte din guvernul Orban 1, numai că înzestrate cu puteri decizionale mult limitate față de cum stăteau lucrurile înainte de moțiunea de cenzură. Pe care PNL-ul a căutat-o cu lumânarea.

În al doilea rând, România este percepută drept instabilă politic. Ceea ce se va deconta și în dobânzile cu care dl. Florin Cîțu va realiza viitoarele împrumuturi. Probabil că românii vor trebui să plătească un euro mai scump pe zi ce trece și asta se va reflecta negativ în cheltuielile lor zilnice. Vineri euro a ajuns la un maxim istoric de 4, 8 lei pentru un euro.

În al treilea rând, este indubitabil că, în loc să crească electoral, PNL își va vedea diminuate procentele în opțiunile alegătorilor. Iar această diminuare va fi în favoarea PSD care deja este în situația de a-și vedea stopată căderea. Sigur, cei dezamăgiți de PNL nu vor migra în zona PSD, însă nu prea cred nici că vor decide să se orienteze către zona USR-PLUS...

Integral pe contributors.ro

România se apără de coronavirus cu flerul vameşilor şi buna-credinţă a celor care completează declaraţii în avion (Adevărul)

După izbucnirea violentă a epidemiei cu temutul coronavirus în două zone din Italia extrem de frecventate de români, Ministerul Sănătăţii impune controale dure la frontieră şi susţine că poate înfiinţa mai multe centre de carantină pentru cei care au fost în zonele afectate. Sunt, totuşi, şi câteva breşe care ar putea crea probleme în combaterea răspândirii virusului.

Responsabilii din Sănătate au cerut suplimentarea  măsurilor de control şi prevenire a infecţiei cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime, fluviale şi aeriene. În plus, autorităţile sanitare vor asigura „personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate publică, inclusiv prin detaşare din alte judeţe şi unităţi sanitare”.

Totuşi, unele surse din Ministerul Afacerilor Interne susţin că misiunea de depistare a românilor care se întorc în ţară venind dinspre zonele afectate este una destul de dificil de realizat. „Pentru cei care sosesc cu avionul problema este destul de clară având în vedere locul din care se face îmbarcarea. Totuşi, pentru o mai mare acurateţe cei care vin cu avionul vor fi obligaţi să declare, pe proprie răspundere, din ce zonă sosesc.   Problema apare, însă, la cei care vin în România pe care terestră, cu maşina personală sau cu autocarele. În principal se merge pe buna credinţă a cetăţenilor, care vor fi întrebaţi de poliţişti din ce zonă vin. Apoi, va mai intra în joc flerul poliţistului de frontieră care îşi va putea da seama dacă un călător minte atunci când este întrebat din ce zonă a Italiei vine”, au precizat sursele „Adevarul”.   

Secretarul de stat Raed Arafat ne-a declarat că, dacă situaţia o cere, autorităţile sanitare sunt gata să deschidă mai multe centre de carantină pentru persoanele suspectate că au contactat coronavirusul. „Noi spererăm să nu fie nevoie, dar avem capacitatea de a înfiinţa noi astfel de centre. Fiecare judeţ şi-a desemnat un centru pentru carantină, mai ales judeţele care au graniţe”, a precizat Raed Arafat.   În prezent există un centru de carantină la Bucureşti în care pot fi găzduiţi 100 de suspecţi şi în care sunt internaţi, în prezent, cei şase români care au fost pe nava Diamond Princess şi care au ajuns în ţară în cursul zilei de sâmbătă cu un avion militar.Tot aici şi-au făcut carantina şi cei doi români care au ajuns în România după ce au fost în epicentrul epidemiei de coronavirus, Wuhan.

 
Revista presei românești - 24 februarie 2020