Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul lui Iohannis pentru rezolvarea crizei politice (Adevărul)

iohannis.jpg

Preşedintele Klaus Iohannis va aştepta motivarea deciziei CCR, care i-a cerut să vină cu o nouă propune de premier, apoi va face noi consultări cu partidele. Aşadar, criza politică va continua.
Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!” (Libertatea) - O mască facială era 10 bani acum o lună. Astăzi este 2 lei. Toate vin din import. Avem mall-uri, clădiri de birouri şi cartiere rezidenţiale în loc de fabrici (Ziarul Financiar)

Planul lui Iohannis pentru rezolvarea crizei politice (Adevărul)

Klaus iohannis va propune un premier care să fie acceptat de PSD, astfel încât să guverneze până în decembrie. Favorit ar fi Bogdan Aurescu, ministru de Externe în guvernele Ponta şi Orban. Totuşi, Iohannis încă speră la anticipate, susţin surse politice. Preşedintele mizează pe faptul că PSD va accepta revenirea la popor de frică să nu trezească un nou val de ură în societate.

Preşedintele Klaus Iohannis va aştepta mai întâi motivarea deciziei CCR, care i-a cerut să vină cu o nouă propune de premier, apoi va face noi consultări cu partidele. Aşadar, cel puţin o săptămână şi cel mult o lună, criza politică va continua. În funcţie de argumentele Curţii, Iohannis va gândi o strategie: fie va forţa alegerile anticipate în continuare, fie va încerca să instaleze un nou Executiv, de tranziţie, care să guverneze până în decembrie, când sunt programate alegerile la termen. „Tocmai au scăzut şansele pentru anticpate sub 50%”, a spus şeful statului. Însă scenariul nu e definitiv îngropat, susţin surse politice pentru „Adevărul”. O variantă ar fi ca preşedintele să o desemneze premier pe Raluca Turcan, politician total neagreat de PSD, astfel încât primul Guvern PNL să pice în Parlament. Apoi, Iohannis ar putea veni din nou cu Ludovic Orban, cu condiţia ca premierul demis să mimeze faptul că ar vrea să strângă o majoritate parlamentară, aşa cum a decis Curtea Constituţională.

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!” (Libertatea)

Responsabilii Sănătății susțin, atât prin vocea lui Raed Arafat, dar și prin alte voci, că nu se pune problema ”dacă”, ci doar ”când” vom avea primele cazuri de infecții cu coronavirus în România. Pacienții au fost asigurați de Guvern că sistemul este pregătit. ”Nu e așa, nici vorbă! În astfel de situații, mobilizarea ar trebui să fie exemplară și totală. Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”, a spus pentru ziar un medic cu experiență de peste 20 de ani într-un mare spital de urgență din Capitală. El are altă specialitate decât medicina de urgență, ca și grosul medicilor din aceste spitale. ”Suntem doctori care facem gărzi la un spital de urgență și nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”, a explicat el. ”Poate că au făcut ceva instructaje la UPU, dar pacienții vin peste tot la un spital de urgență, plus că e vorba și de siguranța noastră”. Situația de criză este cunoscută nu doar printre medici, ci și de către firmele care aprovizionează sistemul, de la DSU la spitale.

O mască facială era 10 bani acum o lună. Astăzi este 2 lei. Toate vin din import. Avem mall-uri, clădiri de birouri şi cartiere rezidenţiale în loc de fabrici (Ziarul Financiar)

„In drumul meu spre birou trec in fiecare zi pe langa ramasitele fostei fabrici Iris din Cluj, varful de lance al manufacturii de portelan si decoratiuni ceramice a Romaniei, in care munceau 3000 de oameni la un moment dat si care exporta in 50 de tari. Ultimele hale industriale sunt puse la pamant”, notează Dragoș Damian, CEO al Terapia.

(…) “Dupa ce vreme de 10-15 ani de zile am dat jos toate fabricile comuniste (sa ne intelegem bine, unele trebuiau inchise, dar chiar 7000?) pentru a nu ne mai aminti de trecut, brusc, in 2020, toti analistii comenteaza ca nu se mai poate asa, ca output-ul industrial al Romaniei a disparut, ca aportul industriei la PIB devine neglijabil, ca de fapt ne paste extinctia industriala si ca avem nevoie de politici de industrializare. Si ca riscul de a avea toate ouale intr-un cos (vezi industria de automotive) este mult prea mare, avand in vedere controversele globale din domeniu...

Eu unul astept politici publice industriale sustenabile facute de legiuitori impreuna cu experti, incercarile de strategizare a domeniilor industriale de pe vremea Guvernarii Ponta trebuie reluate. Apropos, unde este grupul consultativ al oamenilor de afaceri propus in Guvernarea Orban?

Asadar, data viitoare cand sunteti la mall si cautati masti faciale si nu le gasiti nici la 10 lei, sa va amintiti va rog doua lucruri. Unul, ca veneau din Polonia pentru ca in Romania nu exista fabrici de consumabile medicale. Si al doilea, ca nu veti gasi nimic daca apare o forta majora globala, pentru ca tot ce se cumpara astazi in magazine vine din import”.

 
Revista presei românești - 25 februarie 2020