Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum au schimbat două lebede negre tot jocul politic. Adio anticipate? (G4Media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Sursa imaginii: 
g4media.ro

Românii au dat în febra cumpărăturilor de teama coronavirusului: au luat cu asalt supermarketurile ca să-și facă provizii (Republica) -  Cât de periculos este coronavirusul şi ce categorii de bolnavi sunt cei mai afectaţi: statistici relevante (Adevărul) -  Primarii furioși. Noul trend al începutului de 2020 (Pressone) 

Cum au schimbat două lebede negre tot jocul politic. Adio anticipate? (G4Media)

"Epidemia de coronavirus din Italia, cu risc direct asupra României și decizia Curții Constituționale au dat peste cap toate planurile politice, au refăcut strategii și îndepărtează mult perspectiva alegerilor anticipate. Cele două evenimente neașteptate, cu consecințe importante, au schimbat tot narativul politic. Ele sunt lebedele negre ale guvernării PNL și coșmarul președintelui Iohannis", scrie jurnalistul Dan Tăpălagă..

"(...) Situația reclamă nevoia urgentă a unui guvern în deplină capacitate administrativă. Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat, deși a refuzat mereu până acum varianta demisiei.

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara că Orban rămâne prima opțiune pentru funcția de premier, deși în spațiul public a fost vehiculat și numele ministrului Apărării, Nicolae Ciucă și numele ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, drept posibili candidați la funcția de premier...

În acest moment, puterea și opoziția se acuză reciproc de blocarea României. Astfel, următoarea nominalizare pe care o va anunța președintele Klaus Iohannis are, teoretic, șanse mai mari să fie votată în Parlament.

Nimeni nu mai dorește în acest moment să riște acuzația că pune sănătatea românilor în pericol prelungind criza politică la nesfâșit. Greu de crezut că PNL și PSD vor mai risca să forțeze alegeri antipate, ar însemna sfidarea unui public îngrijorat de un pericol iminent și preocupat de probleme cu adevărat serioase, nu de jocuri politice...

PS: Imposibilitatea anticipatelor duce la amânarea cu un an (până la instalarea unui guvern după alegerile la termen) a marilor reforme atât de necesare în justiție, economie și administrație. Ultimele trei luni au arătat că majoritatea parlamentară din jurul PSD, plus CCR, plus Avocatul Poporului distrug orice tentativă de reformă".

Românii au dat în febra cumpărăturilor de teama coronavirusului: au luat cu asalt supermarketurile ca să-și facă provizii (Republica)

Speriați de instaurarea unor eventuale măsuri de carantină cauzate de amenințarea coronavirusului, românii au început, marți după-amiază, să își facă stocuri de apă, alimente neperisabile, produse de igienă și mâncare pentru bebeluși.

La supermarketuri s-au făcut cozi ca de sărbători, iar unele rafturi s-au golit. Într-un supermarket din sectorul 4, frigiderele de pui erau goale, iar făină și sticlele de apă plată la 2 și 5 litri dispăruseră de pe paleți.

Nu mai erau conserve de legume și conserve de ton, nici pastă de tomate la cel mai mic preț. Pastele erau pe terminate, iar orezul ioc, Însă multe dintre celelalte produse erau la locul lor.

În magazin, oamenii care cumpărau cu baxurile se amestecau cu cu cei care veniseră să-și ia un pachet de țigări sau o pungă de chipsuri. La supermarketul de vizavi, aceeași situație. „Chiar că e ca televizor”, spunea, zâmbind neîncrezător, o tânără, care pusese  pe banda două produse. 

Cât de periculos este coronavirusul şi ce categorii de bolnavi sunt cei mai afectaţi: statistici relevante (Adevărul)

Coronavirusul face victime zilnic în 39 de ţări, momentan. Există peste 80.000 de cazuri de îmbolnăviri confirmate la nivel mondial şi 2.707 decese. 

Cercetările recente arată că, pe măsură ce vârsta unei persoane este mai înaintată, cu atât riscul de deces din cauza contractării coronavirusului este mai ridicat.    Astfel, conform statisticilor internaţionale, grupa de vârstă 80 ani+ este cea mai vulnerabilă, rata de deces în rândul vârstnicilor fiind de 14,8%. Apoi, pe locul al doilea, 8% dintre cei cu vârste între 70-79 de ani care au contractat virusul au murit. Grupele de vârstă 50-59 de ani şi 60-69 de ani au şi ele un risc de deces, însă mult mai mic, procentul fiind sub 4%.  La polul opus, cel mai puţin expuşi sunt bebeluşii şi copii mici (0-9 ani), întrucât, momentan nu s-a înregistrat niciun deces în rândul acestora. Nici adolescenţii şi tinerii nu sunt foarte expuşi, întrucât procentul de deces în rândul celor cu vârste între 10 şi 39 de ani este sub 1%. 

Autorităţile din România dau asigurări că, la noi, nu există momentan niciun caz de infectare. 

Primarii furioși. Noul trend al începutului de 2020 (Pressone)

"La o săptămână după Revelion, primarul capitalei a afirmat în cadrul unei dispute cu ministrul Mediului: „Mutați-vă din București, dacă nu vă place în București!”.

Mai recent, pe 20 februarie, primarul Brașovului a declarat într-o ședință a consiliului local: „Cui nu-i place la Brașov să se mute acolo unde se simte bine.”

Doi oameni din partide diferite, care păstoresc orașe cu probleme diferite, s-au pomenit spunând - aproape cuvânt cu cuvânt - același lucru.

Amândoi ăși doresc realegea, dar stresul primarilor mai are o cauză. Pretențiile locuitorilor marilor orașe - și nu numai - față de administrația locală cresc în mod accelerat.

Subiecte care acum zece ani ar fi stârnit zâmbete sau ar fi fost discutate strict în interiorul grupurilor de pasionați sunt acum la modă, au devenit subiecte de îngrijorare sau interes public.

Locuitorii - în special cei nou-veniți sau care au devenit recent proprietari, probabil după ani și ani de chirie - vor, se pare, de toate: și infrastructură bună, și școli de calitate, și aer curat, și spații verzi, și evenimente culturale sau artistice fun, și mall-uri, și trafic acceptabil, și viață civică, și prestigiu european și câte și mai câte.

Niciodată până acum poluarea nu a reprezentat un subiect de interes pentru primarii Bucureștiului, sau pentru primărie, sau pentru cetățeni. Dar acum este", notează sociologul Barbu Mateescu. Integral pe pressone.ro.

 
Revista presei românești - 26 februarie 2020