
Presa românească
Românul infectat cu coronavirus, tratat cu ciorbă la "Matei Balș" (Adevărul)
default.png

Românul infectat cu coronavirus, tratat cu ciorbă la "Matei Balș" (Adevărul)
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, unde a fost dus primul român depistat cu coronavirus a anunțat ieri că „Persoana adusă din Gorj este doar purtător de virus, e sănătos, fără simptome”. Tânărul de 25 de ani nu este tratat cu medicamente, ci cu fructe, legume și ciorbă, a glumit medicul.
Virusul a fost adus în România de un italian în vârstă de 71 de ani, cu reşedinţa în oraşul Cattolica (regiunea Emilia Romagna din Italia). Acesta s-a aflat în România în perioada 18-22 februarie, unde le-a vizitat pe rudele soţiei sale, care este româncă, şi a avut mai multe întâlniri de afaceri.
99 de persoane sunt acum in carantina, iar 7174 in izolare voluntară la domiciliu.
Este coronavirusul o Lebădă Neagră pentru economie? (Contributors)
Analiza lui Brăduț Boloș, economist, doctor în Finanţe, apare în contextul în care "multe voci în România și în lume previzionează că virusul Corona pornit din Wuhan denumit oficial COVID-19 este în măsură să genereze declanșarea crizei economice.
Înainte trebuie spuse câteva cuvinte despre evoluția probabilă a epidemiei de COVID-19.
Coronavirusul are transmisie aeriană (strănut, tuse). Asta înseamnă că virusul este dependent de o anumită temperatură și umiditate în atmosferă. Dacă temperatura crește peste un anumit nivel, picăturile de salivă se deshidratează înainte de a transmite virusul. Pe parcursul transmisiei virusul este expus la radiații ultraviolete. Întrucât în emisfera nordică se apropie primăvara, nivelul de ultraviolete este în creștere. În mod natural rata de transmisie a COVID-19 se diminuează pe măsură ce ne apropiem de sezonul cald...
Mortalitatea în populația activă și productivă este 0.2% (20-39 ani) 0,4% (50-59 ani) 1.3% (60-69 ani) și este corelată cu factori de risc preexistenți (boli cronice). Din acest punct de vedere COVID-19 este irelevant în influențarea forței de muncă active și implicit a economiei reale...
Evenimentele catastrofice tind să genereze o creștere a consumului de bunuri pe termen scurt. Populația cumpără bunuri necesare în cantități mult peste medie în vederea stocării, pentru a evita cât mai mult posibil aprovizionările frecvente și de teama unei penurii. Produsele necesare sunt însă perisabile și se consumă relativ rapid. Efectul este poate spectaculos pe termen foarte scurt, dar devine nesemnificativ pe teren mediu și lung.
Contextul economic este destul de critic în ceea ce privește România. Aceasta se datorează dependenței exporturilor României de cererea din Germania. Germania la rândul ei are relații comerciale foarte semnificative cu China. Atât Germania cât și China sunt cuplate prin lanțuri de producție complexe și prin consumuri reciproce de bunuri industriale...
Cea mai importantă sursă de criză economică în România a fost și va fi statul și politicile sale incoerente și schimbătoare...
Deci este COVID-19 o lebădă neagră? Răspunsul este deocamdată nu, dar are potențialul să devină. Deocamdată efectele psihologice sunt mult mai importante decât cele concrete".
Articolul, mult mai amplu, poate fi citit pe contributors.ro.
Gura de oxigen de care PNL avea nevoie. Câteva observații despre susținerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei (HotNews.ro)
"Grăbiți să sărbătorească o victorie pe care au așteptat-o prea mult timp, liberalii s-au trezit, după doar trei luni de guvernare sufocați de PSD. Marile promisiuni făcute de PNL au rămas doar vorbe pierdute în entuziasmul momentelor electorale ale anului trecut.
Anticipatele, alegerea primarilor în două tururi, desființarea Secției Speciale, ordonanțele care să dea startul unor reforme substanțiale în domenii vitale ale societății - dacă este să ne referim la cele mai importante teme de atac ale PNL din ultimul an - au fost blocate fără drept de apel până acum de o majoritate parlamentară care corespunde realității anului 2016, nu 2020.
Victoriile de la europarlamentare și prezidențiale, dar și din parlament, prin adoptarea moțiunii de cenzură împotriva guvernului PSD, s-au dovedit a fi de etapă. Războiul cu PSD era departe de a fi câștigat. Trezirea la realitate s-a produs în momentul în care PNL a trebuit să livreze. Sistemul a recționat puternic și eficient, iar rezultatul este un blocaj total.
Guvernul Orban care a acționat ca un kamikaze pentru a pune în practică planul anticipatelor nu numai că nu a reușit să facă pasul decisiv spre acestea, dar a lăsat impresia că PSD chiar nu poate fi învins. Or, acesta ar fi cel mai mare eșec al PNL, dar și al președintelui Klaus Iohannis, care din fruntea armatei liberale și-a stabilit drept obiectiv "depesedizarea României".
În acest context, decizia anunțată de PNL de a-l susține pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei este o gură de oxigen pentru liberali și președinte...
Mutarea cu Nicușor Dan este una bună strategic. Mai sunt și altele însă de făcut. Rămâne de văzut în ce măsură planul anticipatelor se va concretiza, situația fiind acum sensibil mai complicată decât în urmă cu patru luni", comentează Clarice Dinu.
Ce păcat! (Gazeta Sporturilor)
Echipa lui Dan Petrescu a evoluat crajos pe Sanchez Pizjuan, a tras pe poartă mai des decât spaniolii, a și marcat prin Păun (87), însă arbitrul a anulat golul după consultarea VAR.
CFR Cluj a fost eliminată în 16-imile Europa League. Clujenii au terminat la egalitate, 0-0, pe terenul Sevillei, după ce în tur a fost 1-1.