Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noul premier desemnat vine în Parlament cu aceeaşi veche echipă a miniştrilor. Analiştii cred că PNL şi Klaus Iohannis nu au renunţat la anticipate (Ziarul Financiar)

ziare.jpg

Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Coronavirusul combătut cu echpament de grădinărit și construcții (Adevărul)  - Adevăr și exagerare în atitudinea față de coronavirus. Interviu cu psihologul Daniel David (ziare.com) - O britanică îndrăgostită de România vrea să ne schimbe imaginea în UK (Libertatea)  

Florin Cîţu, noul premier desemnat, vine în Parlament cu aceeaşi veche echipă a miniştrilor PNL. Analiştii cred că, în ciuda noii retorici, PNL şi Klaus Iohannis nu au renunţat la anticipate, de aici acest joc de-a învestitura (Ziarul Financiar)

Premierul desemnat Florin Ciţu nu a făcut nicio modificare în echipa lui Ludovic Orban care guvernează ad-interim (cu excepţia poziţiei sale de ministru al finanţelor, la care era obligat) şi nici în programul de guvernare, cu excepţia câtorva ştersături pe care le-a trecut la capitolul „îndeplinite”.

În aceste condiţii, anunţul premierului desemnat, anume că a mandatat o echipă ca să negocieze  o majoritate parlamentară de guvernare, nu are nicio bază pentru reconciliere pentru că este greu de imaginat că majoritatea din Parlament (PSD, Pro România, ALDE, UDMR) ar putea învesti o echipă pe care a demis-o prin moţiune de cenzură (5 februarie) şi la a cărei încercare de reînvestitură a refuzat să participe (24 februarie).

Săpămâna aceasta se împlineşte o lună de când România nu are un guvern învestit cu întreaga putere de decizie, iar provizoratul mai poate dura.

În context, aflăm de la , cât a câştigat guvernul PNL pentru că s-a împrumutat la dobânzi negative: 3.858,64 euro! Cât pierde România din criza politică şi coronavirus: câteva miliarde de euro. Comentariul integral este în paginile Ziarului Financiar.

Coronavirusul combătut cu echpament de grădinărit și construcții (Adevărul)

Echipajele ambulanțelor din Gorj și Bihor au primit echipament de protecție "pentru grădinărit, pentru mecanici auto, pentru zugravi", care "nu au capacitatea de a proteja biologic", spun sindicaliștii.

În plus, Adevărul publică noi sfaturi de la autorităţi pentru cei care au fost în zonele de risc şi trebuie să se autoizoleze. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că dacă restul familiei nu doreşte să intre în izolare alături de persoana care a călătorit, atunci se poate solicita Direcţiei de Sănătate Publică intrarea acesteia în carantină instituţionalizată.Adevăr și exagerare în atitudinea față de coronavirus: Cum au ajuns unii să golească supermarketurile, iar alții să râdă de ei. Interviu cu psihologul Daniel David (ziare.com)

Romanii care au golit rafturile din supermarketuri, pregatindu-se de o carantina cauzata de coronovirus au devenit tinta ironiei celorlalti, care pretind ca actioneaza rational si se tin departe de contagiunile de masa. De ce pana si un virus devine prilej de polarizare sociala?

In principal, explica pentru Ziare.com psihologul Daniel David, de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru ca Romania inca e terenul unor schimbari in societate, in care o cultura colectivista se confrunta cu una a autonomiei.

Pe tot acest fundal, nici mass-media nu s-a descurcat mai bine in a nu alimenta panica, iar autoritatile nu beneficiaza de incredere sociala si atunci nu ii pot asigura pe oameni ca nu e nicio catastrofa iminenta.

O britanică îndrăgostită de România vrea să ne schimbe imaginea în UK (Libertatea)

Tessa Dunlop a cunoscut prima dată România în 1992, lucrând în “Orfelinatul groazei” din Siret. S-a îndrăgostit de România şi de români şi a încercat de atunci să îmbunătăţească imaginea ţării noastre în Marea Britanie, ca jurnalist şi istoric, printr-o serie de documentare şi apariţii în presă.

Libertatea a discutat cu jurnalistul englez Tessa Dunlop despre ultimele evoluţii din Marea Britanie în privinţa Brexit-ului şi despre ce pot aştepta românii de acum înainte. România a devenit cunoscută în Marea Britanie la începutul anilor ‘90, imediat după Revoluţie. Vărsarea de sânge din acea perioadă, urmată de deschiderea orfelinatelor lui Ceaușescu către presa occidentală au zugrăvit o imagine puternică pentru britanici, iar ei încă văd România ca acea ţară săracă, înapoiată, care are nevoie de ajutor. O ţară a orfanilor nimănui.  Cel puţin, asta este imaginea celor mai în vârstă. A celor care au votat covârşitor pentru Brexit. Ei par a fi azi cea mai gălăgioasă voce, dar Tessa Dunlop spune că nu este şi vocea majorităţii. Libertatea vorbit cu jurnalista britanică în română, o limbă pe care se străduieşte, cu succes, să o înveţe de câţiva ani.

 
Revista presei românești - 2 martie 2020