Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisarul Adina Vălean, despre criza coronavirusului: Ce măsuri se pregătesc, cum ne vor afecta deplasările în UE și care este impactul economic până acum (Ziare.com)

adina_valean.jpg

 Coronavirusul este o amenintare pentru sanatatea publica, pentru mobilitate si pentru economie, spune intr-un interviu pentru Ziare.com comisarul european Adina Valean.
Coronavirusul este o amenințare pentru sănătatea publică, pentru mobilitate și pentru economie, spune într-un interviu pentru Ziare.com comisarul european Adina Vălean.
Image source: 
site-ul Parlamentului Euopean

Jocurile de culise din Parlament privind scenariul anticipatelor. Ultimele calcule și strategii din interiorul PSD (HotNews.ro) - Educația din România, în mlaștina nepăsării (Adevărul) - Liga Națiunilor: Noroc și nu prea (Gazeta Sporturilor)

Jocurile de culise din Parlament privind scenariul anticipatelor. Ultimele calcule și strategii din interiorul PSD (HotNews.ro)

Liderii PSD, reuniți în ședință informală, în biroul de la Parlament al lui Marcel Ciolacu, au decis marți ca parlamentarii partidului să asigure cvorumul la ședința de învestire a premierului propus Florin Cîțu. Astfel, PSD va fi în sală, dar va lăsa PNL să-și voteze propriul Guvern. Dincolo de strategia anunțată, în spatele ușilor închise conducerea PSD vrea să respecte înțelegerea făcută cu președintele Klaus Iohannis privind scenariul alegerilor anticipate, dar condiționat.

Mai exact, PSD vrea ca alegerile anticipate să fie organizate concomitent cu alegerile locale.

Dacă se merge până la capăt cu declanșarea alegerilor anticipate, liderii PSD trebuie să se asigure că prevederea privind exercitarea votului în orice circumscripție la alegerile parlamentare va fi eliminată din ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban și contestată în prezent la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului.

Comisarul Adina Valean, despre criza coronavirusului în UE: ce măsuri se pregătesc, cum ne vor afecta deplasările în UE și care este impactul economic până acum (Ziare.com)

Coronavirusul este o amenintare pentru sanatatea publica, pentru mobilitate si pentru economie, spune intr-un interviu pentru Ziare.com comisarul european Adina Valean, dar Comisia Europeana si statele membre incearca atat sa previna o eventuala criza, cat si sa impiedice propagarea stirilor false si instalarea unui sentiment generalizat de isterie colectiva.

Comisia Europeana a desemnat, luni, o echipa de raspuns la extinderea epidemiei de coronavirus, din care fac parte cinci comisari europeni, intre care Adina Valean este responsabila cu mobilitatea.

Adina Valean atrage atenția ca „la nivelul Uniunii Europene, anularile de zboruri au inceput sa fie foarte frecvente si acum avem si primul caz intracomunitar, in care o tara, Cehia, opreste pentru 14 zile zborurile cu regiunile afectate de coronavirus din Italia. S-ar putea sa fie perturbari in orarele companiilor de transport, anulari de curse, dar va asigur ca agentiile europene care se ocupa de securitatea in domeniul aviatic, maritim si feroviar, precum si serviciile Comisiei Europene au dezvoltat regulamente, coduri de procedura pentru mijloacele de transport, astfel incat pasagerii sa fie in siguranta si sa beneficieze de servicii”.

Intrebată daca ne putem astepta la controale la frontiere, comisarul european Adina Valean afirma ca „exista legal dreptul statelor membre de a introduce controale la frontiere, cu o notificare prealabila, daca siguranta lor, inclusiv din punct de vedere medical, este in pericol. Suntem in contact pe aceasta tema cu presedintia Consiliului, Croatia, pentru a avea, in eventualitatea in care conditiile o impun, un raspuns unitar al UE in privinta controalelor la frontiere. Masurile trebuie sa fie proportionale cu amenintarea reala. Precizez ca nicio tara nu si-a exprimat vreo intentie in acest sens”.

Integral pe ziare.com.

Educația din România, în mlaștina nepăsării (Adevărul)

„Evenimentele din scena politică au pus în umbră situaţia din educaţie. Ce se mai întâmplă în educaţie? Nimic! Sau se întâmplă lucruri care n-ar trebui să se întâmple, după deviza: „să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica”! Funcţionarea  educaţiei se reduce la principiul, considerat sănătos, să nu supărăm pe nimeni. Nici sindicatele, nici profesorii, nici personalul din instituţiile care se ocupă de educaţie. Elevii, mai la coadă. Deşi, culmea, declarativ elevul se află, nu-i aşa, în centrul activităţii ministerului şi instituţiilor statului”.

Ștefan Vlaston - profesor de matematică, președinte al Asociației EDU CER, Educație și Cercetare, fost director de liceu, timp de 16 ani, în perioada 1990-2006 – comentează neaplicarea legii, promulgată de preşedinte în decembrie 2019, și care spune că numărul de ore pe săptămână nu poate fi mai mare decât 20, 25, 30 de ore, la primar, gimnaziu, liceu.

„Erau necesare modificarea planurilor cadru, adaptarea programelor şcolare, înainte de lună martie, când se fac încadrările profesorilor pentru anul şcolar următor. Şi se lansează licitaţiile pentru manualele şcolare viitoare pe vechile planuri cadru. Ca să nu-şi pună în cap sindicatele, care au calculat între 20-25.000 numărul profesorilor care şi-ar pierde posturile, ministrul Educaţiei se preface că doarme în papuci. De fapt, aşteaptă momentul când va putea proroga termenul de aplicare a legii. Lucru imposibil acum, pentru că nu avem un guvern care să poată da OUG de prorogare a termenelor de aplicare a legii.

O lege aflată acum la promulgare, promovată de PSD,  încearcă să rezolve problema. Norma didactică săptămânală a unui profesor se reduce de la 18 ore, la 9 ore. Restul orelor se acoperă cu consultaţii, ore de remediere, meditaţii cu elevii performanţi în vederea concursurilor şcolare. Doar că aceste ore nu sunt obligatorii, nu sunt prevăzute în planurile cadru. Dacă găseşti elevi care să-şi dorească astfel de ore, bine. Dacă nu, rămâi cu 9 ore/săptămână, mai puţin de 2 ore pe zi, pentru care primeşti un salariu de 4-5000 lei /lună!”.

Continuarea în Adevărul.

Liga Națiunilor: Noroc și nu prea (Gazeta Sporturilor)

România a picat în grupă cu Austria, Norvegia și Irlanda de Nord.

Chiar dacă nu e cea mai grea tragere pentru noi, va fi dificil să terminăm pe locul 1 pentru că Austria e o formație calificată la Campionatul European din acest an, iar Norvegia se va baza pe puștiul minune de la Dortmund, Haaland. Dacă vom reuși totuși să le luăm fața, am putea spera la CM 2022 și am porni cu șanse mult mai mari de calificare  la  EURO 2024.

Revista presie românești - 4 martie 2020