Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectul Pintea zguduie PSD: baronii, speriaţi că partidul îi lasă din braţe (Adevărul)

pintea.jpg

Image source: 
Facebook/Sorina Pintea

Ministerul Educației întreabă părinții și profesorii ce discipline obligatorii să taie din cele 18 de la gimnaziu, câte ore să reducă și ce materii ar trebui introduse (EduPedu) - Cât ar trebui să coste un loc de parcare de reședință în București și care e legătura dintre preț și haosul din trafic (HotNews)

Efectul Pintea zguduie PSD: baronii, speriaţi că partidul îi lasă din braţe (Adevărul)

Social-democraţii au răbufnit în interiorul partidului, după ce Marcel Ciolacu a luat distanţă de liderii PSD cercetaţi penal. Printre ei: Sorina Pintea şi Codrin Ştefănescu. Cel mai vocal a fost Eugen Teodorovici, aflat la cuţite cu Marcel Ciolacu, cel care încearcă să ţină partidul departe de subiectul Justiţiei. Mai mulţi lideri PSD din teritoriu se aşteaptă să fie ridicaţi de procurori, susţin surse din partid pentru „Adevărul“.

Liderii social-democraţi sunt îngrijoraţi că, după ce preşedintele Klaus Iohannis a numit procurorii-şefi, procurorii au pornit tăvălugul împotriva PSD, susţin surse din conducerea partidului pentru „Adevărul“. Cel mai notoriu caz este Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, arestată preventiv pe motiv că, din postura de manager al Spitalului din Baia Mare, ar fi luat mită de la un om de afaceri pentru încredinţarea unui contract de achiziţii. Spre deosebire de era Dragnea, când liderii PSD ieşeau în bloc pentru a face scut în jurul „victimei“ procurorilor  şi a statului paralel, de această dată, Marcel Ciolacu, liderul interimar al partidului, s-a ferit să le ia partea colegilor cu probleme penale. Singura reacţie a lui Ciolacu a fost un mesaj pe Facebook în care a taxat faptul că Sorina Pintea a fost plimbată în cătuşe prin faţa camerelor de filmat.

Pe un grup intern de discuţie al PSD, Eugen Teodorovici, fost preşedinte executiv al partidului în mandatul Vioricăi Dăncilă, l-a pus la zid pe Ciolacu. „Ce a făcut «conducerea» PSD de sâmbătă încoace? De ce nu se modifică legea în regim de urgenţă? «Conducerea» PSD nu se poate lamenta pe Facebook, ci trebuie să facă ceva efectiv dacă se doreşte cu adevărat să nu se mai întâmple aşa ceva! Adică altceva decât să o suspende din PSD printr-o şedinţă CEX ţinută la Parlament… Parlamentul să fie «folosit» pentru ceva util!“, a comentat Eugen Teodorovici... Integral în Adevărul.

Ministerul Educației întreabă părinții și profesorii ce discipline obligatorii să taie din cele 18 de la gimnaziu, câte ore să reducă și ce materii ar trebui introduse (EduPedu)

Două chestionare online, unul pentru părinți și altul pentru profesori, prin care ministerul vrea să afle câte ore să taie de la disciplinele obligatorii din gimnaziu, ce materii ar trebui eliminate din cele 18 existente, precum și ce discipline ar trebui introduse, au fost trimise către toate școlile din țară, potrivit unei adrese oficiale obținute de Edupedu.ro.

Chestionarele online trebuie completate până pe 15 martie, potrivit documentului semnat de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Luminița Barcari.

„Răspunsurile colectate vor fi supuse unei prelucrări automate, utile în elaborarea unei analize de impact privind modificările planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial”, scrie în nota obținută de Edupedu.ro.

Și elevii vor fi consultați de Ministerul Educației, cu privire la disciplinele pe care le vor scoase din gimnaziu – anunță instituția condusă de Monica Anisie.

Cât ar trebui să coste un loc de parcare de reședință în București și care e legătura dintre preț și haosul din trafic (HotNews)

Primăriile din București închiriază parcări de reședință la prețuri modice, ceea ce, consideră specialiștii în mobilitate urbană, este o greșeală care contribuie la traficul infernal din Capitală.

În acest moment, sumele cu care sunt închiriate aceste parcări diferă în funcție de zonă și de sector, de la 37 lei/ an până la 77 de lei/ an (pentru zona centrală, de exemplu).

În acest moment, în Capitală există aproximativ 250 de mii de locuri de parcare de reședință. Este vorba despre acele parcări dintre blocuri, de pe marginea străzilor sau chiar de pe trotuare care au fost închiriate cetățenilor care locuiesc în zonă de administrațiile domeniului public (ADP) din cele șase sectoare. Practic,o parcare de reședință în București, mai ieftină decât o șaorma. În condițiile în care în curând, în București, vor fi mai multe mașini decât oameni, întrebarea este ce se poate face.

HotNews.ro  stat de vorbă cu doamna arhitect Mihaela Negulescu, doctor în mobilitate urbană și profesor la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” din București despre cum se împacă nevoia orașului de a avea mai puține mașini pe străzi, cu nevoia proprietarilor de a avea unde să-și lase autoturismele.

Continuarea pe HotNews.ro.

Revista presei românești - 6 martie 2020