Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viața la țară în vremea coronavirusului (Libertatea)

hands-4051469_1280.jpg

Libertatea a mers în comunele Șcheia și Ion Neculce din județul Iași pentru a vedea cum se descurcă localnicii care nu au acces la medicul de familie.
Libertatea a mers în comunele Șcheia și Ion Neculce din județul Iași pentru a vedea cum se descurcă localnicii care nu au acces la medicul de familie.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Coronavirusul dă peste cap planul PNL-PSD pentru anticipate. Florin Cîţu ar putea fi instalat premier (Adevărul) - Bursa de la Bucureşti a fost virusată de frica recesiunii. Dar unii investitori spun că este o oportunitate rară de achiziţii (Ziarul Financiar)

Viața la țară în vremea coronavirusului (Libertatea)

Recomandările medicilor, în contextul riscului de infecție cu coronavirus, au fost clare: spălați-vă des pe mâini, cu săpun, nu atingeți fața cu mâinile nespălate, izolați-vă la domiciliu dacă veniți din zone cu probleme și păstrați legătura cu medicul de familie.

Ultima recomandare e mai greu de respectat de românii care trăiesc în localități fără medici de familie. În județul Iași, spre exemplu, sunt comune fără niciun doctor, un sfert din populație este neasigurată, iar unii localnici n-am mai mers de 10 ani la dispensar.

Libertatea a mers în comunele Șcheia și Ion Neculce pentru a vedea cum se descurcă localnicii care nu au acces la medicul de familie.

Publicația mai atrage atenția că în plină criză de coronavirus, unu din trei români nu are acces la apă curentă!

Prima linie de apărare împotriva patogenilor este igiena, avertizează Ministerul Sănătăţii. În privinţa noului coronavirus, prima regulă pe care ni se cere să o respectăm este să ne spălăm des şi temeinic pe mâini. Ce nu spun autorităţile este că o treime din populaţia ţării nu are apă curentă în casă, un subiect ignorat în ultimii ani.

Coronavirusul dă peste cap planul PNL-PSD pentru anticipate. Florin Cîţu ar putea fi instalat premier (Adevărul)

PNL plănuia să respingă Guvernul Cîţu şi încă o propunere de premier, astfel încât să ajungă la anticipate. Numai că valul de Coronavirus pune presiune pe liberali: PSD şi USR insistă pentru instalarea unui guvern cu atibuţii depline care să înfrunte o posibilă epidemie. Drept urmare, mai mulţi liberali ar vrea să pună umărul la instalarea Guvernului Cîţu, în ciuda opoziţiei lui Orban. Klaus Iohannis e preşedinte spectator.

Bursa de la Bucureşti a fost virusată de frica recesiunii. Dar unii investitori spun că este o oportunitate rară de achiziţii (Ziarul Financiar)

Indicele BET a scăzut cu 7,5%. S-au evaporat 12,7 mld. lei din capitalizarea companiilor. Şocul a fost provocat de prăbuşirea barilului de petrol cu 30% în mijlocul crizei cu noua gripă chinezească. Petrom pierde 14%, Alro Slatina 15%.

La Bursa de la București ședinţa de tranzac­ţio­nare de luni a fost cea mai agre­sivă şedinţă de tranzac­ţio­na­re de la Ordonanţa 114 în­coace, adică din iarna anului 2018, arată datele agregate de ZF.

Nu doar investitorii au avut ieri de pierdut, ci şi viitorii 7,4 milioane de pensionari ai României în contextul în care contribuţiile acestora pentru bătrâneţe sunt administrate de fonduri de pensii care au plasa­men­te în acţiuni.