Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șeful Terapia Cluj: „România își poate produce aproape toată plaja de medicamente, dar avem stocuri de materii prime doar până în iulie-august” (Libertatea)

3dragos-damian1.jpg

Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, declară într-un interviu acordat lui Cătălin Tolontan că „România își poate produce aproape toată plaja de medicamente, dar avem stocuri de materii prime doar până în iulie-august”

Coronavirus în România: Bilanțul ajunge la 29. Se intră în scenariul 2 al epidemiei (Hotnews.ro) - De la teama de boală la teama de criză: Prudenţa a devenit cuvântul de ordine în România ultimelor 48 de ore (Ziarul Financiar)

Coronavirus în România: Bilanțul ajunge la 29. Se intră în scenariul 2 al epidemiei (Hotnews.ro)

Încă patru cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate marți seară în România, iar numărul îmbolnăvirilor cu COvid-19 a ajuns la 29. Este vorba de pacienți din Arad, Hunedoara, Reșița și București.

Pacienții sunt o femeie de 47 de ani din București, un bărbat de 57 de ani care s-a întors luni din Italia și se afla în carantină în Arad, o femeie de 26 de ani din Hunedoara și un tânăr de 37 de ani care este internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Reșița. Acesta din urmă este contact al unei persoane diagnosticate pozitiv la testul COVID-19.

Odată cu confirnarea celor trei noi cazuri de coronavirus se trece la cel de-al doilea scenariu al epidemiei. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, scenariul 2 presupune următoarele măsuri suplimentare: anchete epidemiologice mai extinse, secții separate în spital pentru coronavirus, limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare - cele pentru boli cronice sau intervenții programate, control la graniță mai accentuat, care să vizeze si persoanele din alte țări decât cele din zona roșie sau galbenă.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că scenariul 2 înseamnă răspândirea sporadică în comunitate. „Suntem departe de ce se întâmplă în Italia, Germania sau Spania”, a spus ministrul.

De ce iau autoritățile măsuri de protecție fără precedent pentru coronavirus? Se răspândește foarte rapid și are multe necunoscute, chiar dacă 95% dintre îmbolnăviri sunt ușoare, răspunde Andreea Moldovan, medic primar de boli infecțioase și medic specialist epidemiolog la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, într-un interviu acordat HotNews.ro.

 

Șeful Terapia Cluj: „România își poate produce aproape toată plaja de medicamente, dar avem stocuri de materii prime doar până în iulie-august” (Libertatea)

Dragoș Damian, CEO la Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, spune care sunt problemele la care se poate aștepta populația, unde stăm bine și unde prost și care sunt îngrijorările. 

„Într-un moment ca acesta de criză se vede de ce țările ca Ungaria, Polonia sau Slovacia au procedat corect atunci când au privit industria farmaceutică drept una strategică. La noi, politica de dezindustralizare a fost cvasicriminală. Cinstit vorbind, trăim din fabricile de medicamente făcute înainte de 1989 și care au avut șansa să intre pe mâna unor investitori strategici și nu să fie distruse, ca în alte domenii”, spune Dragoș Damian în interviul acordat ziarului Libertatea.

„Cele 20 de fabrici din România, fie că sunt deținute de acționari străini sau români, produc cam 50-60% din volumul de medicamente consumate în țară. România își poate produce aproape toată plaja de medicamentele, cu unele excepții desigur. Problema e, însă, la stocuri. 

Nu vreau să panichez pe nimeni, dar urmează o perioadă complicată cu medicamentele. Pe de o parte, în România avem șansa unei gândiri corecte, care a existat înainte de 1989. Nu e vorba de vreo nostalgie. Dar adevărul e că atunci s-au făcut actualele fabrici mari, și fiecare a fost axată pe ceva, ca să putem acoperi tot: Iașiul pe antibiotice, Clujul pe injectabile și boli de inimă…”, explică șeful Terapia Cluj.

Integral în Libertatea.De la teama de boală la teama de criză: Prudenţa a devenit cuvântul de ordine în România ultimelor 48 de ore. Primele efecte încep să se simtă: transportul internaţional suferă, iar traficul în magazine scade (Ziarul Financiar)

Băncile, administraţia, companiile fac recomandări peste recomandări pentru a împiedica răspândirea virusului. Articolul le  trece în revistă.

Directorul editorial ZF Cristian Hostiuc e de părere că scăderea economică în România este o certitudine: Măsurile care trebuie luate acum, fiscale şi monetare, trebuie să împiedice intrarea României într-o recesiune, căderea veniturilor bugetare, majorarea taxelor, reintrarea firmelor în insolvenţă şi, în final, tăierea salariilor. Băncile trebuie să ofere de pe acum reeşalonarea împrumuturilor, statul să ofere credite fiscale celor care îşi plătesc datoriile, care fac acum investiţii, care nu dau oameni afară sau angajează alţii.

Zf mai scrie azi și despre Efectele noii gripe din China: Jumătate din cei peste 400.000 de corporatişti din România ar putea lucra de acasă şi numărul comenzilor online va creşte.