Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne afectează viaţa starea de urgenţă (Adevărul)

stare.png

România intră începând de luni, 16 martie 2020, în starea de urgenţă decretată de preşedintele Iohannis
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului "Adevărul"

BNR va asigura stabilitatea cursului valutar, dobânzile la lei nu vor creşte, va da lichiditate cât este nevoie, dar băncile trebuie să amâne, să reeşaloneze creditele, astfel încât să scadă ratele de plată pentru firme şi persoane fizice nu pe 2-3 luni, ci pe 5-10 ani, să-şi susţină clienţii, pentru că altfel vor pierde cu toţii (Ziarul Financiar) - Teleșcoală: TVR a publicat orarul complet al cursurilor din prima săptămână (HotNews.ro)

Cum ne afectează viaţa starea de urgenţă (Adevărul)

Cu 139 de persoane infectate cu noul coronavirus şi peste 2.800 în carantină, România intră începând de luni în starea de urgenţă decretată de preşedintele Iohannis. Astfel, cetăţenii care vin din ţări care au peste 500 de oameni infectaţi vor intra automat în izolare. De asemenea, s-au luat măsuri speciale pentru înmormântarea persoanelor decedate din cauza virusului. Magazinele şi farmaciile vor ramâne deschise, asigură autorităţile.

Duminică, în ţara noastră erau înregistrate 139 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19, iar nouă erau declarate vindecate, fiind externate. „Starea de sănătate generală a pacienţilor este bună, cu excepţia unui bărbat internat la spitalul Victor Babeş, care a prezentat complicaţii, dar a cărui stare este ameliorată”, dădeau asigurări autorităţile. Numai că doar într-o zi au fost înregistrate 16 cazuri noi: patru în Bucureşti, patru în Arad, trei în Braşov, două în Brăila şi câte un caz în Constanţa, Teleorman şi Iaşi. „Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacţi ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Cele 16 persoane au vârsta cuprinsă între 5 ani şi 71 de ani”.

Autorităţile fac apel la calm şi la solidaritate şi insistă ca în perioada următoare să stăm pe cât posibil în case.

Peste 157.000 de oameni din toată lumea s-au infectat cu noul coronavirus (COVID -19), în timp ce 6.000 şi-au pierdut viaţa.

BNR va asigura stabilitatea cursului valutar, dobânzile la lei nu vor creşte, va da lichiditate cât este nevoie, dar băncile trebuie să amâne, să reeşaloneze creditele, astfel încât să scadă ratele de plată pentru firme şi persoane fizice nu pe 2-3 luni, ci pe 5-10 ani, să-şi susţină clienţii, pentru că altfel vor pierde cu toţii (Ziarul Financiar)

Din cauza coronavirusului, toată lumea este în criză - atenţie!, mult mai puternică decât acum 10 ani.

Statele puternice - SUA, China, Germania, Japonia, Franţa, Elveţia, Italia, Austria etc. au anunţat că pun la bătaie zeci, sute şi se va ajunge la mii de miliarde de dolari sau euro pentru susţinerea propriilor economii, a companiilor, dar şi a băncilor.

În joc nu sunt numai companiile aviatice, hoteliere, de turism, restaurantele sau cafenelele, mallurile, cinematografele, ci toată lumea.

De luni, 16 martie, România intră în Situaţie de Urgenţă, un eveniment fără precedent în timp de pace.

Guvernul Orban, acum cu drepturi depline, poate lua orice măsură economică, fiscală sau bugetară. BNR este la masa discuţiilor, la fel ca şi băncile şi marile companii.

În joc este situaţia întregii economii, 600.000 de companii, 5 milioane de angajaţi, 5 milioane de pensionari şi în final 19 milioane de români (şi cei 5 milioane de români care lucrează în afară au familii, case şi chiar businessuri în România).

Dacă firmele nu produc, dacă oamenii nu au ce şi unde să lucreze, statul nu va avea din ce să trăiască, de unde să ia taxe şi impozite,şi să-i plătească pe cei pe care îi are pe lista de plată, scrie Cristian Hostiuc, directorul editorial al publicației. Integral pe pagina de internet a Ziarului Financiar.

Teleșcoală: TVR a publicat orarul complet al cursurilor din prima săptămână (HotNews.ro)

Elevii de clasa a VIII-a și cei de clasa a XII-a sunt invitați luni, 16 martie, la emisiunea Teleșcoala de la TVR 2 și TVR 3. TVR a publicat orarul complet al primei săptămâni şi ce lecţii vor putea învăţa elevii. Astfel,luni, de la ora 9:00, elevii claselor a VIII-a sunt aşteptaţi la lecţia de Limbă şi literatură română, unde vor învăţa despre “Propoziţiile subordonate”. De la ora 9:30, în cursul de Matematică vor studia “Sisteme de ecuaţii-metoda substituţiei”. Pentru elevii claselor a XII-a, cursurile televizate încep de la ora 15:00. La Limba şi literatura română elevii vor învăţa „Iona”, de Marin Sorescu. De la ora 15:30, la Matematică se explică lecţia „Polinoame. Relaţia lui Viete”.

Profesorii care vor preda la TV sunt de la liceele de top din București. HotNews.ro îi prezintă.

Și tot pe HotNews găsiți declarația completă a Ministrului Educației. Monica Anisie a spus că școlile vor rămâne închise și în perioada în care este decretată stare de urgență de către președintele Klaus Iohannis. ”Deocamdată nu avem niciun termen pentru perioada de închidere a școlilor, dar în perioada de stare de urgență școlile or să fie închise. În perioada asta este clar că o să avem școlile închise. Până după Paște școlile sunt închise”, a declarat Monica Anisie pentru HotNews.ro.

 
Revista presei românești - 16 martie 2020