Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teste puține, cazuri puține. La ce ne ajută dacă ne mințim singuri? (G4Media)

dan-tapalaga.jpg

Jurnalistul Dan Tapalagă
Image source: 
g4media.ro

Arme contra COVID-19: un medicament și 35 de vaccinuri (Adevărul) - Mărturia unei românce care s-a vindecat de coronavirus (Libertatea)

Apogeul crizei de coronavirus vine de Paște (Adevărul)

Președintele Societății Române de Microbiologie , Alexandru Rafila, apreciază că vârful pandemiei în România se va înregistra în perioada sărbătorilor pascale, în jurul datei de 20-30 aprilie, când ne putem aștepta la o cifră de îmbolnăviri de  până la 10.000 de persoane. Ieri aveam 260 de infectați și 3.500 de persoane în carantină. 

Pentru vaccin mai avem de aşteptat un an, dar medicamentul vine în câteva luni. Sunt în dezvoltare 35 de vaccinuri, dar finalizarea lor cere un an de teste repetate în urma cărora sunt obligatoriu de certificat siguranţa şi eficacitatea. China anunţă, după teste clinice, că medicamentul antiviral pentru gripă Favipiravir este eficient împotriva COVID-19.

Teste puține, cazuri puține. La ce ne ajută dacă ne mințim singuri? (G4Media)

Din articolul de opinie semnat de jurnalistul Dan Tăpălagă: "(...) Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, pentru G4Media.ro, că în România se fac suficiente testări pentru coronavirus, pe procedura recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și că peste tot în lume sunt testate doar persoanele suspectate de infectare.

Lucrurile nu par să arate însă deloc așa, dacă ne uităm din nou la cifre și la realitatea din teren. În România s-au întors deja zeci de mii de români din Italia, Spania sau Germania, cele mai lovite țări de coronavirus. A raporta 4150 de teste și 246 de cazuri pare ridicol, un mod nu foarte inteligent de a ne minți singuri.

Apoi, autoritățile nu pot susține credibil că virusul nu s-a răspândit grație măsurilor prompte luate de guvern, deoarece pur și simplu nu este adevărat. Guvernul, așa cum am văzut cu toții, s-a trezit foarte târziu.

Pe lângă numărul mic de teste, sistemul sanitar se confruntă și cu o criza de echipamente de protecție (măști, combinezoane de protecție) reclamată de medici și de asistente, dar negată oficial de autorități. 

Situația precară din sănătate este  însă responsabilitatea exclusivă a PSD. În cei 7 (șapte!) ani cât a stat la guvernare, guvernările PSD au adus acest sector într-o situație critică, fără stocuri de materiale de maximă necesitate. PNL nu avea cum sa rezolve în 3 luni ce a stricat / furat PSD în 7 ani. La fel cum PSD este vinovat de starea bugetului, după dezmățul din perioada Dragnea, când au tăiat aproape toți banii de la investiții.

Mai devreme sau mai târziu realitatea prezentată scorțos de Arafat, Tătaru, Vela, Orban și Iohannis la televizor și care azi pare bine cosmetizată nu va mai convinge pe nimeni. Or, cetățenii au nevoie în aceste vremuri grele de autorități puternice și credibile, nu de minciuni frumos împachetate în staniol".Mărturia unei românce care s-a vindecat de coronavirus (Libertatea)

O româncă întoarsă pe 8 martie din Italia a fost găsită, patru zile mai târziu, la primul test, că are coronavirus. Următoarele două teste au ieșit negativ. În general aceste rezultate apar când primul test a fost făcut într-un moment în care boala era deja în faza de vindecare.

"Micul dejun, la comun, pentru cei pozitivi și pentru cei netestați, pe aceeași tavă".

Pacienta de 33 de ani, care s-a vindecat de coronavirus, scrie despre lumini și umbre la spitalul Victor Babeș din Timișoara. Jurnalul său de spital e publicat de Libertatea.

Revista presei românești - 19 martie 2020