Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studenții livrează: cum arată o zi din viața tinerilor care sar în ajutorul celor vulnerabili (Libertatea)

studenti.jpg

Studenții livrează: cum arată o zi din viața tinerilor care sar în ajutorul celor vulnerabili (Libertatea)
Studenții livrează: cum arată o zi din viața tinerilor care sar în ajutorul celor vulnerabili (Libertatea)
Image source: 
site-ul ziarului “Libertatea“

Pedepse grele pentru cei care nu respectă regulile de luptă împotriva COVID-19 (Adevărul) - Companiile şi antreprenorii comentează măsurile guvernului de sprijinire a economiei în faţa căderii provocate de criza coronavirus: Bune, dar prea puţine! (Ziarul Financiar)

Pedepse grele pentru cei care nu respectă regulile de luptă împotriva COVID-19 (Adevărul)

Persoanele care mint îndeclarațiile referitoare la coronavirus sau cele care nu respectă măsurile dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea COVID-19 riscă ani grei de închisoare, după ce Guvernul a dat o ordonanță înacest sens. În același timp, Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat joi o videoconferinţă cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne şi prefecţii pe tema gestionării epidemiei de coronavirus. Şeful statului le-a cerut românilor din diaspora să nu vină acasă de sărbători, pentru a nu răspândi şi mai mult pandemia. Iohannis a anunţat că numărul celor depistaţi pozitiv se va înmulţi.

12.500 de persoane au intrat în țară la vama Nădlac în noaptea de miercuri spre joi în decurs de numai 7 ore.

Zădărnicirea combaterii bolilor ar putea fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare, dacă rezultatul infracţiunii este decesul unei persoane, falsul în declaraţii – cu până la 5 ani şi omisiunea de a da declaraţii în cadrul anchetei epidemiologice – cu până la 3 ani de închisoare.

”M-ați făcut să plâng. Sunteți eroii mei, să știți”. Studenții livrează: cum arată o zi din viața tinerilor care sar în ajutorul celor vulnerabili (Libertatea)

În jur de 100 de studenți din toată țara au inițiat o campanie prin care îi ajută pe cei mai vulnerabili dintre noi - vârstnici, părinți cu copii, persoane care nu se pot deplasa. Le fac cumpărăturile, pentru ca ei să nu se expună riscului îmbolnăvirii. Libertatea a mers cu ei pentru a vă arăta o zi din viața acestor tineri care zâmbesc când cei care apelează la ei îi numesc ”eroi”.

Asociația Studenților la Construcții din București a pornit campania „Studenții livrează”, pe modelul făcut de Marian Rădună, de la Geeks for Democracy, tocmai din dorința de a ajuta și de a oferi un strop de speranță. La doar câteva zile de la începerea proiectului, asociația studenților a adunat aproape 100 de voluntari în toată țara, jumătate dintre ei în Capitală. Ei primesc comenzile, fac cumpărături și livrează gratuit produse alimentare în București, Timișoara, Slatina, Buzău, Târgoviște, Botoșani și Iași. Au câteva zeci de comenzi zilnic. Ei primesc comenzile, fac cumpărături și livrează gratuit produse alimentare în București, Timișoara, Slatina, Buzău, Târgoviște, Botoșani și Iași. Au câteva zeci de comenzi zilnic. În general, cei care sună la asociație au nevoie mai ales de medicamente, dar și de alimente de care nu se pot lipsi, precum apa, pâinea, fructele și legumele.

Libertatea i-a însoțit pe trei dintre voluntarii ASCB la cumpărături, pe scutere, prin București.

Companiile şi antreprenorii comentează măsurile guvernului de sprijinire a economiei în faţa căderii provocate de criza coronavirus: Bune, dar prea puţine! (Ziarul Financiar)

La trei zile de la intrarea în vigoare a stării de urgenţă pe teritoriul României, guvernul a anunţat joi măsurile legislative în domeniul fiscal pe care le-a ridicat, într-o primă eta­pă, în faţa valului care loveşte economia: IMM-urile pri­mesc garanţii pentru credite cu dobândă subvenţionată, statul promite să-şi achite datoriile către companii (9 mld. lei, doar rambursări de TVA) şi s-a angajat să plătească şomajul tehnic pentru angajaţii ale căror companii s-au închis sau se vor închide. În plus, unele obligaţii fiscale sunt amânate, la fel şi controalele la companii.

În acest peisaj tulburat de veşti deloc bune, ce vin aproape de peste tot, mediul de afaceri a primit mai degrabă bine anunţul guvernului, dar nu şi-a ascuns scepticismul. Oricum, aşteptă­rile nu erau foar­te mari, iar senti­mentul do­mi­nant a fost sinte­ti­zat de Dragoş Anastasiu, preşedin­tele Ca­merei de Comerţ şi In­dus­trie Româno-Germa­ne (AHK): sunt măsuri foar­te bune, dar pentru di­men­siu­nea crizei pe care o tra­versăm ele sunt insuficiente.

Cinci miliarde de lei este suma aprobată de gu­vern (cu po­si­bilitate ca ea să ajungă la 10 mld. lei şi apoi la 15 mld. lei) pentru a garanta cre­ditele cu dobânda subvenţionată de stat pe care ar urma să le contracteze companiile mici şi mijlocii.