Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sondaj: Ce cred românii despre Starea de Urgență (Adevărul)

politie.jpg

72,4% dintre români au încredere în poliţişti în contextul luptei cu coronavirus, arată sondajul publicat azi de "Adevărul".
72,4% dintre români au încredere în poliţişti în contextul luptei cu coronavirus, arată sondajul publicat azi de "Adevărul"
Image source: 
Facebook/Poliţia Capitalei

Oficial care a lucrat la Ordonanța Militară: "O să vină și momentul restricțiilor totale" (Libertatea) - Cum se traduc măsurile luate de BNR (Ziarul Financiar) - "Dacă nu te antrenezi două luni, devii pieton" (Gazeta Sporturilor)

Sondaj: Ce cred românii despre Starea de Urgență (Adevărul)

Majoritatea covârşitoare a românilor declară că susţine măsurile luate de autorităţile statului pentru a limita răspândirea noului virus şi a combate efectele negative asupra economiei, conform ultimului sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield şi cotidianul Adevărul, în perioada 16-19 martie 2020, intitulat „Percepţiei populaţiei cu privire la epidemia COVID -19 în România”. 

În contextul în care începând de luni, 16 martie 2020, a fost decretată starea de urgenţă pe teritoriul României, respondenţii au fost întrebaţi dacă intenţionează să respecte măsurile luate de autorităţile statului în această perioadă.  Au răspuns afirmativ 98,3% şi doar 1,4% negativ. 0,3% nu ştiu sau nu răspund.

Remus Ştefureac, director INSCOP Research, a declarat că „rezultatele sondajului de opinie arată că românii, în marea lor majoritate, manifestă, cel puţin la nivelul declaraţiilor, o atitudine raţională... Rata de 98% a celor care declară că intenţionează să respecte măsurile luate pe perioada stării de urgenţă indică fricile profunde instalate în societate, o înţelegere corectă din partea populaţiei a gravităţii situaţiei, cât şi faptul că mecanismele instituţionale de acţiune ale statului în situaţii de criză excepţională încep să îşi producă, pe moment, efectul pentru care au fost prevăzute în Constituţie şi în legile ţării.   Pe de altă parte, sigur nu excludem nici disonanţa care apare uneori între ceea ce declară oamenii şi comportamentul lor efectiv... Avem o societate relativ închegată care, în cea mai mare parte, pare să rezoneze raţional la măsurile autorităţilor statului. Cu cât întreaga societate va înţelege mai repede importanta respectării măsurilor autorităţilor şi cu cât vom reduce spre zero numărul de persoane idolente care ignoră regulile, cu atât vom instituti mai repede disciplina socială, adică principala armă pe care o avem în acest moment pentru combaterea eficientă a epidemiei de coronavirus”, a notat directorul INSCOP.

Peste 90% din români sunt de acord cu sancţiunile pentru cei care nu respectă izolarea

Ajutorarea românilor din alte ţări care se întorc în România în această perioadă este o măsură care întruneşte acordul a 75,6% dintre români, 20,7% exprimându-şi dezacordul. 3,6% este procentul non-răspunsurilor.

În contextul răspândirii epidemiei de coronavirus şi a eforturilor de combatere, limitare şi control a acesteia, respondenţii au fost întrebaţi câtă încredere au într-o serie de profesii mai expuse riscurilor. De cea mai mare încredere în această perioadă se bucură pompierii, medicii şi asistentele medicale, cu 92,6% încredere multă şi foarte multă, respectiv 90,4% încredere multă şi foarte multă. Urmează militarii cu 88,7% încredere multă şi foarte multă, farmaciştii, cu 86,8% încredere multă şi foarte multă şi poliţiştii cu 72,4% încredere multă şi foarte multă. Lucrătorii din magazinele alimentare sunt creditaţi cu încredere multă şi foarte multă de 59,4%.

Oficial care a lucrat la Ordonanța Militară: "O să vină și momentul restricțiilor totale" (Libertatea)

De ieri, românii nu mai pot circula pe timpul nopții, dar deplasarea pe zi, 6 - 22, nu e oprită decât ca  "recomandare ". Libertatea a discutat cu unul dintre cei care au participat la luarea deciziei în această formă.

"O să vină și momentul restricțiilor totale. Nu puteam să veghem și deplasarea populației, și pe cea diasporei", a recunoscut el. Rugat să detalieze, oficialul a spus că  "resursele necesare pentru a urmări cine sunt și unde merg zecile de mii de români care vin acasă și pe care îi punem în carantină sau se duc în izolare sunt uriașe. Semnalele sunt că vor mai veni. Dacă am fi luat măsura de restricție totală a circulației și ziua și nu eram în stare să și vedem dacă e respectată, dacă nu avem suficienți oameni pe stradă și la monitorizare, atunci oricum ea nu era suficientă".

Cum se traduc măsurile luate de BNR (Ziarul Financiar)

Dobânda de referinţă nu poate creşte peste 2,5%, iar operaţiunea masivă de tipărire de bani pentru a finanţa băncile şi statul a pornit; Dar guvernul şi băncile trebuie să găsească soluţii reale, nu birocratice, pentru ca firmele să nu se prăbuşească sub tsunamiul de panică şi economic care va veni, scrie Cristian Hostiuc, director editorial ZF. 

"Dacă nu te antrenezi două luni, devii pieton" (Gazeta Sporturilor)

La inițiativa Gazetei, antrenori și preparatorii fizici încearcă să răspundă la cea mai dificilă întrebare a momentului: "Când se va relua fotbalul?"

Specialiștii avertizează că la finalul stării de urgență, când jucătorii vor putea reveni la antrenamente centralizate, va fi nevoie de o lungă perioadă de timp, undeva între patru și șase săptămâni, pentru recuperarea parametrilor fizici, prăbușiți în urma unei pregătiri făcute după ureche la domiciliu.

 

Revista presei românești - 23 martie 2020