Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asistentele de la Matei Balș îi acuză pe medici că se menajează (Libertatea)

libertatea.png

Sursa imaginii: 
libertatea.ro

Libertatea deschide editia cu problemele din sistemul sanitar pe vremea pandemiei. Asistente de la Matei Balș, cel mai mare spital care îngrijește bolnavii de coronavirus, spun că au mari probleme de dotare și-i acuză și pe unii medici că se menajează.

Cadre medicale de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cel mai mare spital din România, care are internați acum doar pacienți infectați cu coronavirus, susțin că lucrează în condiții de risc maxim, fără a avea toate echipamentele necesare. ”Avem o mască și un halat pe zi, combinezoanele lipsesc cu desăvârșire, iar capelinele tocmai s-au terminat”, spun sursele. În plus, medicii se feresc să intre la pacienți, îi consultă prin telefon sau din ușă. Au făcut ture, ca să se protejeze, mai spun asistentele și infirmierele.

In aceast context, ieri am avut parte de o schimbare la varful ministerului sanatatii, lucru despre care scrie Ioana Ene Dogioiu pentru ziare.com.

"Demisia lui Victor Costache este in esenta, in opinia mea, un lucru bun. In pofida calitatilor dovedite de medic chirurg, mandatul domniei sale a fost o colectie de scandaluri si o mostra de management discutabil.

Apogeul a fost atins in criza spitalelor lovite de Covid pentru ca din februarie nimeni nu s-a ocupat de echipamente, ventilatoare, materiale, reguli si exercitii, iar bomboana pe coliva a fost declaratia privind testarea tuturor bucurestenilor, un proiect contrazis de aritmetica, inainte de a fi infirmat medical.

Cu siguranta noul ministru, Nelu Tataru, cel putin prin mult mai buna conectare la realitatea din teren, este cu mult mai potrivit pentru functia de ministru."

"Demisia lui Costache poate avea legatura cu anuntul facut ieri, cum ca toti bucurestenii vor fi testati pentru coronavirus, ceea ce este foarte greu de crezut pentru ca acum tara noastra poate face doar 1.000 de teste pe zi.

Insa, chiar si dupa demisia lui Costache, se pare ca ideea testarii bucurestenilor nu va fi abandonata. Totusi, se pare ca nu se va aplica la toti locuitorii Capitalei.

Managerul Institutului "Matei Bals" din Capitala, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, joi, ca la nivelul populatiei de doua milioane de locuitori, atatia cat sunt in Bucuresti, e nevoie de testarea a 9.558 de persoane, ca o masura de preventie a raspandirii infectiilor cu coronavirus. Si pentru ca exista o marja de eroare, conform calculelor sale, e necesara testarea a 10.514 de oameni." mai scrie ziare.com

Un alt subiect important, reflectat in presa de azi, amanarea platii ratelor la banci. Adevarul scrie despre asta: "Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Această perioadă de nouă luni se va adăuga însă la perioada pentru care a fost contractat creditul. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19. Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale. Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Dobânda pe perioada amânării În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul."

Si ramanem in plan economic. Ziarul Financiar despre măsurile economice anun­ţate până acum de autorităţi pentru a limita efectele nega­tive ale pande­miei asupra com­pa­niilor şi angajaţilor, ca fiind corecte, dar nu suficiente, având în vedere că este nevoie de o economie funcţională care să alimenteze bugetul de stat. Asta sustine si Adrian Vascu, senior partner la Veridio şi fost preşe­dinte al ANEVAR (Asociaţia Evaluatorilor Autorizaţi din România).

„Virusul economic se răspândeşte galopant şi haotic. Haide să ne trezim pentru că nu mai este timp deloc. Dacă vrem să avem un buget de stat capabil să se lupte cu COVID-19 şi să-l învingă, avem nevoie de încasări, deci avem nevoie de economie funcţională care să alimenteze acest buget.“

Adrian Vascu mai spune ca măsurile anticriză de până acum sunt o perdea de fum, s-au zguduit munţii şi a ieşit un şoricel.

Cititi cu atentie subiectele in presa romaneasca, in ziare sau online.

 
Revista presei românești din 27 martie 2020