Isărescu iese pentru prima dată public de la izbucnirea crizei, pentru a descrie situaţia reală (Ziarul Financiar)
Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit. Retragerile de numerar de la bancă s-au redus, ratele dobânzilor au scăzut considerabil, iar cursul de schimb s-a stabilizat.
De ce aplaudăm lașitatea? (Digi24.ro)
"În Italia, oamenii îi aplaudă pe medici la balcoane. Peste 60 dintre ei au murit de Covid, protejați mai bine sau mai rău.
În România însă, oamenii îi aplaudă pe cei care își dau demisia - unii că n-au echipamente, alții pur și simplu că nu vor să riște întâlnirea cu un virus care, totuși, ucide...
Văd în New York medici și asistente care și-au facut protecție din saci de gunoi. La noi îsi fac scuze și fug!
Da, e risc mortal pentru tot personalul din spitale. Dar cei mai mulți vor scăpa.
Acum trebuie să aleagă: vor scăpa ajutând alți oameni. Sau vor scăpa ascunzându-se.
Știu că detestați guvernul. Știu că urâți PNL-ul și PSD-ul.
Dar această criză e a noastră, a cetățenilor. Mii dintre ei au ales să mintă și să ignore carantina. Alții aleg acum să fugă.
Vreți o țară ca afară?
Atunci gândiți-vă care sunt valorile morale care o duc acolo!
Două dintre ele dintre ele sunt curajul și sacrificiul pentru ceilalți.
Să consideri sacrificiul prostie e o forma de dispreț cumplită", scrie jurnalistul Lucian Mândruță.
Integral pe site-ul digi24.ro.
Coronavirusul digitalizează România (HotNews.ro)
"Există o parte bună a acestei crize medicale. E adevărat că-i minusculă raportat la ce prăpăd lasă în urmă COVID-19, atât în sănătate, cât și în economie. Partea bună este că, de nevoie și forțată de împrejurări, România a început să se digitalizeze. Autoritățile au descoperit, brusc, că documentele către autorități pot fi trimise online, că semnăturile pot fi electronice și că lucrurile pot fi rezolvate și fără a face drumuri la ghișee. Au descoperit chiar și faptul ca pot fi trimise rețete medicale online, ceea ce părea SF, până acum, în România.
În doar câteva zile, autoritățile au putut să facă ce nu au reușit (sau nu au vrut) în 30 de ani, și anume să limiteze birocrația. Sper să rămână așa și după ce trece criza", notează Claudia Pîrvoiu. Continuarea pe
HotNews.ro.
Algoritmul lui Covid-19 în România. Un proiect-pilot bazat pe inteligență artificială (Pressone.ro)
Un grup de voluntari din două firme IT din Cluj-Napoca a încheiat un acord cu Ministerul Sănătății și cu Departamentul pentru Situații de Urgență pentru demararea unui program asistat de inteligența artificială, care ar putea ajuta la pre-triajul bolnavilor care ajung la spitale. Acest program va putea să facă proiecții privind capacitatea de diagnostic și capacitatea de tratament al cazurilor de Covid-19 în România.
Într-o primă fază, proiectul-pilot înseamnă un site responsiv, care poate fi încărcat și de pe telefoanele mobile, urmând să devină o aplicație dacă lucrurile funcționează în parametri gândiți de dezvoltatori.
Inginerii vor antrena un algoritm de tip machine learning (un program care învață din mers să analizeze cantități uriașe de date) să compare simptome introduse de utilizatori cu cazurile diagnosticate în acest moment în România.
Asta înseamnă că inteligența artificială are nevoie de o bază de date pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății, prin intermediul a 7 spitale de boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș, Spitalele de boli infecțioase Craiova, Timișoara, Cluj, Iași și Constanța.
"Există factori de risc pe care îi interogăm, boli cronice, pulmonare, tumori, obezitate, zone de călătorie, vârsta, dacă e fumător sau nu, toate aceste date sunt completate și de medici, dar acasă le completează și persoana. Ceea ce completează persoana sau utilizatorul care vrea să folosească aplicația nu se salvează ca bază de antrenament pentru algoritm, doar se compară datele lui cu același segment de vârstă, factorii de risc asociați și simptome comune.
Algoritmul va da un scor, % e posibil să ai gripă, % să ai răceală și % să ai virusul Sars-Cov-2", explică
Dan Chiuzbăian, CEO-ul unei din cele două firme.