Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus în Romania: Morți abandonați, bolnavi ținuți nemâncați și fără medicamente, medici fără echipamente și autorități depășite (ziare.com)

vaccine-4932430_1280.jpg

Coronavirus în Romania. Ziare.com prezintă tabloul la zi.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Analiză oficială. Cum s-a răspândit noul coronavirus pe teritoriul României (Libertatea) - Cât timp rezistă coronavirusul pe suprafețe? COVID 19 se transmite prin alimente? (Hotnews.ro) - Simona Halep, prima reacție după anularea Wimbledon: „Trecem prin ceva mai mare decât tenisul” (Gazeta Sporturilor)

Coronavirus în Romania: Morți abandonați, bolnavi ținuți nemâncați și fără medicamente, medici fără echipamente și autorități depășite (ziare.com)

 
92 de oameni au murit în România de COVID-19 și bilanțul urcă accelerat, majoritatea deceselor fiind anunțate cu întârziere, pentru că rezultatele ajung chiar și după o săptămână. În plus, poveștile oamenilor din spitale sunt îngrozitoare, de la pacienți cărora nu li se dă nici de mâncare, la familii care află, după zile de telefoane disperate, că rudele au murit și sunt deja la firme de pompe funebre.

Medicii continuă să se îmbolnavească, spitalele fiind principalele focare. Miercuri cifra oferită de autorități era de 357 de cadre medicale diagnosticate pozitiv în spitale din 14 judete și din Capitală.

Informațiile oficiale sunt în continuare inexacte, contrazise de autoritățile locale și mai ales de cadrele medicale, care avertizează în continuare că și mai mulți se vor îmbolnăvi dacă nu li se asigură echipamentele de protecție. Desprins de realitatea care izbește tot mai violent din fiecare declarație din teren, premierul Ludovic Orban laudă "eforturile disperate" de a trimite echipamente și se gândește să modifice Codul Muncii astfel încât perioada de preaviz să fie lungită și demisiile medicilor întârziate.

În același timp, însă, numeroase ONG-uri și companii private reușesc și să cumpere echipamentele necesare spitalelor, și să le livreze.Analiză oficială. Cum s-a răspândit noul coronavirus pe teritoriul României (Libertatea)

 
21.5% din cazurile confirmate cu Covid-19 luna trecută sunt persoane care s-au întors din alte ţări. Dar 47.5% din totalul cazurilor confirmate s-au înregistrat din cauza faptului că aceste persoane, odată ajunse în România, au intrat apoi în contact cu alţi oameni, se arată într-un raport al Institutului de Sănătate Publică.

Primul caz confirmat de infecție a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, în următoarele zile fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie trendul devine ascendent, media cazurilor urcând până la 30, dublându-se apoi la fiecare trei zile.

75% din cazuri au fost confirmate la persoane cu vârste cuprinse între 40-79 ani. 

Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66 ani, toate cazurile având boli cronice asociate.

Din totalul cazurilor confirmate în perioada 26 februarie - 29 martie, 21.5% au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, mai ales Italia, dar și Spania, Marea Britanie, Franța și Germania. Ponderea cazurilor de import este în scadere în fiecare săptămâna.Cât timp rezistă coronavirusul pe suprafețe? COVID 19 se transmite prin alimente? (Hotnews.ro)

 
Coronavirusul rezistă 2-3 zile pe plastic și inox, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care desfășoară o campanie de informare în contextul pandemiei. Spre deosebire de alte epidemii (precum norovirusul sau hepatita A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. De aceea, este suficient să spălăm fructele si legumele înainte de a le consuma proaspete.

După ce aducem acasă produse ambalate în/din carton sau plastic este important să ne spălăm pe mâini. Produsele în sine le putem șterge bine cu substanțe obișnuite de curățat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate.

Observatorul Român de Sănătate este un ONG care își propune să contribuie la îmbunătățirea sistemului de sănătate din România prin desfăşurarea de studii de cercetare privind performanța politicilor si a serviciilor de sănătate. Președintele Observatorului Român de Sănătate este Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică.

 

Simona Halep, prima reacție după anularea Wimbledon: „Trecem prin ceva mai mare decât tenisul” (Gazeta Sporturilor)

 
Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunțat anularea ediției din 2020, din cauza COVID-19. Simona Halep a reacționat imediat.

Simona Halep (28 de ani, 2 WTA) a postat pe Twitter un mesaj în limba engleză după ce a aflat că turneul de la Londra nu se va desfășura în acest an, urmând a se juca direct în 2021.

„Sunt foarte tristă să aud confirmarea că Wimbledon nu se va juca anul acesta. Finala de anul trecut va fi mereu una dintre cele mai fericite zile din viața mea. Dar acum trecem prin ceva mai mare decât tenisul. Cea mai bună veste e că Wimbledon se va întoarce anul viitor. Rămâneți puternici și credeți în continuare”, a scris Simona Halep, postând și două fotografii cu trofeul obținut în 2019.

Simona Halep va avea ocazia să își apere trofeul abia în 2021, în iulie. Halep a câștigat al doilea turneu de Grand Slam din carieră în 2019, după o finală perfectă contra Serenei Williams, scor 6-2, 6-2.