Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii – eroii unui război perfid și victimele unui sistem feudal! (România Liberă)

vlad_ciurea_new.png

Profesorul Vlad Ciurea, medic neurochirurg, scrie despre "Medicii – eroii unui război perfid și victimele unui sistem feudal!"
Image source: 
site-ul ziarului "România Liberă"

Mesaj ZF: Apăraţi linia întâi, sistemul medical. Cu două focare de coronavirus la Bucureşti şi Suceava şi peste 2.700 de cazuri, lipsa este cuvântul cel mai des auzit din spitalele din linia întâi - Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață) despre viitorul spital Covid19:,,Nu puteam să stăm cu mâinile în sân. Am văzut că statul român nu prea acționează. Facem noi și sperăm să ne preia modelul” (Life.ro) - Copiii de clasa a VIII-a cu rezultate slabe acumulează acum lacune mult mai mult decât colegii lor / Whatsapp, Messenger și apelurile telefonice, cel mai des folosite de profesorii și elevii români, pentru învățarea la distanță – Studiu realizat de 3 universități și Institutul de Științe ale Educației (Edupedu)

Apăraţi linia întâi, sistemul medical. Cu două focare de coronavirus la Bucureşti şi Suceava şi peste 2.700 de cazuri, lipsa este cuvântul cel mai des auzit din spitalele din linia întâi (Ziarul Financiar)

Dezorganizarea şi lipsa unui centru de comandă al crizei de unde să fie gestionată situaţia după acelaşi plan au lăsat spitalele judeţene fără aparatură de testare pentru a depista coronavirusul. În tot acest timp, declaraţiile şefilor de spital sunt şocante. „Trebuie un an de experienţă pentru personalul medical să prelucreze probele“, spune Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Judeţean Tulcea. „Aparate de testare zero, iar dacă nu ai aparate de testare nu ai nici teste“, spune Vasilica Poteca, prefect al judeţului Hunedoara, un judeţ cu 100 de cazuri de pacienţi cu coronavirus. „Aparatul există, dar este în probe“, transmite şi Spitalul Judeţean Sibiu. În Bucureşti, primăria aşteaptă încă „momentul oportun“ pentru a dota cele 19 spitale din subordine, în timp ce au trecut 10 zile de când ministrul Costache, care şi-a dat demisia ulterior, a adus în discuţie testarea în Capitală. Situaţia a rămas aceeaşi în Bucureşti, la nivel de intenţie.

 

Oana Gheorghiu (Dăruiește Viață) despre viitorul spital Covid19:,,Nu puteam să stăm cu mâinile în sân. Am văzut că statul român nu prea acționează. Facem noi și sperăm să ne preia modelul” (Life.ro)

"Vom ridica în curtea spitalului Elias – din fericire am găsit acolo deschidere din partea managementului – un spital modular pe o suprafață de 2200 de metri pătrați, cu 50 de paturi de terapie intensivă pentru tratarea pacienților cu COVID-19 în stare gravă și critică. Va fi un spital care va îndeplini toate condițiile necesare impuse de o astfel de secție, care la finalul pandemiei – sperăm să nu dureze mult – îl vom putea muta și transforma în centru de mari arși pentru că nu cred că poate România să construiască în următorii ani un centru adevărat. Estimăm costul pentru întreaga suprafață construită la aproximativ 2 milioane de euro. Avem o parte din bani, sperăm ca oamenii și companiile să se alăture acestui proiect și să-l putem ridica.Noi ne-am asumat partea de ridicare a spitalului, tot ce înseamnă construcție, instalații, tot, spitalul Elias va veni cu partea de dotare... Nu puteam să stăm cu mâinile în sân. Încă de la începutul crizei am trimis diferite memorii statului român, la diferite niveluri, cu toate informațiile pe care le dețineam noi și cu toate soluțiile pe care le identificam noi, un ONG care stă la firul ierbii și înțelege nevoile din țară. Am văzut că statul român nu prea acționează. Într-adevăr, sunt două spitale de campanie, puțin diferite, în care se vor trata pacienții cu faze medii și ușoare ale bolii, dar nu e suficient. Secțiile de terapie intensivă din toată lumea de asta suferă și noi trebuie să ne uităm ce se întâmplă în țările care sunt înaintea noastră cu două-trei săptămâni, să anticipăm, să învățăm și să ne luăm măsuri. Nu mai puteam să stăm așa, să așteptăm să facă cineva. Facem noi și sperăm să ne preia modelul". Integral pe life.ro.
 

Medicii – eroii unui război perfid și victimele unui sistem feudal! (România Liberă)

"Epidemia de coronavirus ne pune pe toți la grea încercare. Ne radiografiază întreaga societate, de la vârfurile de la Cotroceni sau din Piața Victoriei, la tragedia care a cuprins Suceava. Iar radiografia arată rău", scrie în editorial profesorul Vlad Ciurea, medic neurochirurg. "Arată că nu suntem pregătiți, real, pentru momente de stres de astfel de intensitate. Scoate la iveală lipsuri și metehne de un feudalism înfricoșător. Ne arată slăbiciunile. Ne arată, din nou, faptul că în 30 de ani nu am învățat mare lucru despre responsabilitate. Și că o mare parte din tot ce s-a construit în România a fost construit într-o schemă pe termen scurt. Nu am construit lucruri care durează, fie că ne referim la infrastructură, fie că ne referim la sănătate...

Replica sistemului medical în fața pandemiei cu coronavirus nu ține de eficiența sistemului medical, ci de eroismul celor care îl compun: medici, asistente, infirmiere, brancardieri etc.

Acum au devenit subiect de primă pagină medicii și personalul medical care demisionează. Cei care refuză bătălia sunt mai „interesanți” decât luptătorii. Și pentru guvern au devenit o preocupare. Politicienii de la Palatul Victoria se gândesc acum să elimine opțiunea demisiei din sistemul medical. Dar, din nou, se tratează efectul, nu cauza.

Dincolo de faptul că lipsa echipamentului de protecție îl expune pe medic și îl poate face într-un timp foarte scurt focar de infecție pentru propria sa familie, un medic infectat își îmbolnăvește pacientul. Acest lucru este valabil pentru toți cei care lucrează într-un spital. Nu există o opțiune intermediară pentru această realitate îngrozitoare. Fără echipament de protecție, moartea vine fără obstacole. Pentru un om care a jurat să facă bine, această opțiune de a lucra fără a se putea proteja este imposibilă.

Presiunea asupra celor din sistemul medical este uriașă. Nu pot accepta ideea că sunt medici care fug, dar din toate aceste motive, pot înțelege reacția acestora...

Încă nu am atins vârful epidemiei, toate opiniile medicilor specialiști converg spre această realitate. Trebuie să lucrăm având în vedere scenariul cel mai rău. Pentru a putea ieși cât mai repede cu putință din criză și cu pierderi cât mai mici, trebuie să punem în fruntea instituțiilor medicale, dar nu numai, „manageri de criză”. Un bun prilej, de altfel, pentru a elimina fără echivoc, pe toți cei care s-au cocoțat în funcții pe pile sau politic și care își dovedesc acum neputința și neștiința.

Și încă un îndemn: Oameni buni, stați acasă și respectați regulile! Știu că vă este greu, dar este absolut obligatoriu!".
 

Copiii de clasa a VIII-a cu rezultate slabe acumulează acum lacune mult mai mult decât colegii lor / Whatsapp, Messenger și apelurile telefonice, cel mai des folosite de profesorii și elevii români, pentru învățarea la distanță – Studiu realizat de 3 universități și Institutul de Științe ale Educației (Edupedu)

“Copiii de clasa a VIII-a care au de obicei rezultate școlare slabe acumulează în această perioadă lacune într-o măsură semnificativ mai mare decât colegii lor, cu o medie de 1,93, față de media de 3,11 indicată pentru elevii buni”. Concluzia aparține studiului realizat de Universitatea din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea de Vest și Institutul de Științe ale Educației, în perioada 25-31 martie 2020, privind practicile didactice și dificultățile în desfășurarea activităților cu elevii, după ce școlile au fost închise din cauza pandemiei și învățarea a fost mutată online.

Studiul relevă că “majoritatea profesorilor resping varianta repetării anului școlar și varianta recuperării prin restructurarea anului școlar viitor, optând pentru păstrarea structurii actuale a anului școlar în curs, cu reproiectări ale curriculumului și evaluărilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a (42%) sau prelungirea cu 2-4 săptămâni a anului școlar în curs (44%)”.

Pentru cercetare, au fost luate în calcul 6.436 de chestionare completate online de cadre didactice din învățământul preuniversitar, anunță Universitatea din București, într-un comunicat remis Edupedu.ro.