Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se pregăteşte România pentru vârful pandemiei. La câte zile suntem de colaps (Adevărul)

coronavirus-4945416_1280.jpg

Experţii avertizează că vârful pandemiei va fi atins după Sărbătorile de Paşte.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Medicul care a vindecat cei mai mulți români de coronavirus: Orice om este potențial infectat, orice suprafață posibil contaminată/ Ritualul de decontaminare recomandat de fiecare dată când intrăm în casă (HotNews.ro) - "Mă credeți dacă vă spun că mâncăm o singură dată în zi?" Poveștile românilor care au rămas fără loc de muncă din cauza coronavirusului (Pressone)

Cum se pregăteşte România pentru vârful pandemiei. La câte zile suntem de colaps (Adevărul)

Preşedintele Iohannis a anunţat că prelungeşte starea de urgenţă cu încă o lună, în contextul în care experţii avertizează că vârful pandemiei va fi atins după Sărbătorile de Paşte, ceea ce creşte riscul unui nou val de îmbolnăviri prin nerespectarea măsurilor de distanţare socială

Autorităţile au anunţat luni o scădere dramatică, cu până la 90%, a traficului de înregistrat la frontierele României. Astfel, dacă în mod normal în această perioadă ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane, acum această cifră a ajuns la 20.000.

Reamintim că, săptămâna trecută, autorităţile de la Bucureşti au mărit semnificativ lista ţărilor aflate pe „zona roşie”, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile. Acestea sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia.

„În acest moment, în ceea ce priveşte numărul de cazuri, suntem la 21 de zile de colaps, iar în ceea ce priveşte cazurile grave, suntem doar la 14. Iar prin colaps înţelegem atingerea capacităţii maxime a sistemului medical din România. Dacă numărul cazurilor grave îşi continuă evoluţia în acelaşi ritm, vom ajunge la 600 la finalul acestei săptămâni şi la 2.000 la finalul săptămânii următoare. Adică exact în zilele de Paşte. Şi asta când România are 1.600 de ventilatoare. Va fi imperativ pentru stăvilirea unei furtuni epidemiologice ca în acele zile să stăm acasă. Să nu ne întâlnim cu prietenii, cu familia. Putem să ne gândim doar la numărul de persoane din România care se încadrează la factorii de risc, avem circa 4 milioane de vârstnici peste 50 de ani, 2 milioane de hipertensivi, 500.000 de diabetici, 300.000 cu boli la plămâni. De ce să te duci în casa părinţilor, a prietenilor şi să le dai sărutul morţii?”, a subliniat medicul psihiatru Gabriel Diaconu.   

În acest context, sociologii sunt de părere că dacă în mediul urban aceste restricţii vor fi în mare respectate, în mediul rural vor exista importante încălcări ale acestora. Medicul care a vindecat cei mai mulți români de coronavirus: Orice om este potențial infectat, orice suprafață posibil contaminată/ Ritualul de decontaminare recomandat de fiecare dată când intrăm în casă (HotNews.ro)

Fiecare om cu care intrăm în contact trebuie considerat ca fiind potențial infectat cu coronavirus, iar orice suprafață pe care o atingem este potențial contaminată, avertizează medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, unde s-au vindecat cei mai mulți români infectați cu coronavirus, într-un interviu acordat HotNews.ro. Chiar dacă mulți dintre noi sunt izolați în această perioadă la domiciliu, riscul infectării rămâne valabil pentru fiecare ieșire din casă, oricât de scurtă. Medicul timișorean ne recomandă "un ritual de decontaminare" de fiecare dată când intrăm înapoi în casă.

Asta ar însemna "un preș îmbibat cu clor la intrare, pe care ne ștergem talpa pantofului. Apoi, când intrăm în casă ne descălțăm. După ce ne-am dat jos pantofii, mergem și ne spălăm bine pe mâini și pe față, pentru că fața poate fi și ea contaminată". Abia apoi ne dăm jos hainele. "Pe acestea le punem într-un loc, în același loc zilnic, ca eventual să nu contaminăm toată casa. Să fie un loc unde să fie aerisite timp de 24 sau 48 de ore, după care le putem refolosi", recomandă medicul Virgil Musta. După aceea, mergem din nou să ne spălăm pe mâini, eventual facem un duș, apoi ne îmbrăcăm cu hainele de casă, recomandă medicul."Dacă aceste gesturi intră în subconștientul nostru, avem mari șanse să ne protejăm. Dacă nu, greșim și, în funcție de noroc, facem sau nu facem boala", mai spune Virgil Musta.

Nu uitați că și aerisirea încăperilor ajută în lupta cu virusul. Virusul nu rămâne suspendat în aer mult timp, dar el rămâne totuși o vreme și în aer, iar una dintre mijloacele de a decontamina aerul este să ne aerisim foarte bine încăperile. 

 

"Mă credeți dacă vă spun că mâncăm o singură dată în zi?" Poveștile românilor care au rămas fără loc de muncă din cauza coronavirusului (Pressone)

De la începutul stării de urgență și până acum, în România au fost suspendate și încetate peste 1 milion de contracte de muncă. În mai puțin de trei săptămâni, peste 10% din populația activă a țării a rămas fără un loc de muncă.

Iar criza n-a ținut cont nici de domeniul de activitate, nici de nivelul de educație sau pregătire profesională.

Pressone a vorbit cu câțiva dintre românii care au rămas fără serviciu în ultima lună despre incertitudinea dureroasă a viitorului și despre cât de greu e să stai acasă când știi că proviziile pe care le-ai cumpărat din ultimul salariu n-or să-ți ajungă să-ți hrănești familia până la sfârșitul pandemiei.