Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu aproape 200 de morți, România se pregătește de Ordonanța Militară nr. 8. Jumătate de glob e în izolare, 4 țări au peste 10.000 de morți (Ziare.com)

coronavirus-4841735_1280.jpg

Cu aproape 200 de morți, România se pregătește de Ordonanța Militară nr. 8. Jumătate de glob e în izolare, 4 țări au peste 10.000 de morți.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Guvernul discută o rectificare bugetară, dar are o marjă de manevră mică pentru că 80% din cheltuieli nu pot fi mişcate, adică reduse (Ziarul Financiar) - Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate” (Libertatea)

Cu aproape 200 de morți, România se pregătește de Ordonanța Militară nr. 8. Jumătate de glob e în izolare, 4 țări au peste 10.000 de morți (Ziare.com)

Romania a ajuns la un bilant negru de 198 de morti din cauza coronavirusului si un total de 4.417 imbolnaviri.

Intr-un ritm ingrijorator cresc imbolnavirile in randul personalului medical, cifra ajungand deja la 700 si noi si noi spitale anunta cazuri. Marti a fost inregistrat si primul deces in randul cadrelor medicale infectate in timp ce ajutau pacientii. Este vorba de un ambulantier din Suceava, locul primului focar de coronavirus.

Tot marti, insa, au ajuns in Italia medicii si asistentii romani trimisi sa ajute in criza din Peninsula. Ei au fost condusi personal la avion de Ludovic Orban si alti oficiali.

Liderii din Guvern s-au retras apoi pentru discutii politice, despre datele alegerilor, si pregatiri pentru o noua ordonanta militara, a 8-a la numar, ce ar putea fi data chiar azi.

Guvernul discută o rectificare bugetară, dar are o marjă de manevră mică pentru că 80% din cheltuieli nu pot fi mişcate, adică reduse (Ziarul Financiar)

Bugetul Ministerului Sănătăţii va fi majorat, la rectificarea bugetară, cu cel puţin un miliard de lei, pentru plata concediilor medicale, iar cel al Ministerului Muncii cu 7 miliarde de lei, pentru continuarea plăţii şomajului tehnic, ca urmare a prelungirii stării de urgenţă, a anunţat ministrul finanţelor, Florin Cîţu.

Confruntat cu creşterea cheltuielilor şi cu scăderea veniturilor, guvernul le cere companiilor „care mai au activitate“ şi „pot“ să-şi plătească către buget taxele şi contribuţiile. În schimb, guvernul se angajează „să întoarcă“ în economie aceşti bani „foarte rapid“ prin rambursarea de TVA „cu un control anterior“.

Guvernul a spus până acum că nu are în vedere o reducere a cheltuielilor salariale în sistemul bugetar, dar nu şi-a precizat poziţia faţă de majorarea pensiilor cu 40%, din septembrie, prevedere aflată încă în vigoare.

Interesele din spatele zborurilor private care duc sute de îngrijitoare din România la muncă în Austria, în plină pandemie. Oficial, sunt „repatriate” (Libertatea)

Odată cu închiderea granițelor în multe state din Europa pentru a limita răspândirea coronavirusului, mii de femei din România care îngrijeau bătrâni în Austria au rămas blocate acolo, pentru că nu au găsit cu ce mijloc de transport să se întoarcă acasă.

Pe ruta inversă, însă, s-au găsit soluții de tranzit. Sute de românce au fost transportate cu o cursă privată Austrian Airlines din Timișoara în Viena săptămâna trecută, în urma unui acord negociat între Camera de Comerț a Austriei și guvernul statului federal Austria Inferioară.  Altfel spus, soluția găsită a fost cu sens unic.  

Principalii beneficiari ai înțelegerii dintre Camera de Comerț a Austriei și statul federal Austria Inferioară sunt un număr restrâns de agenții de plasare a forței de muncă. 

Publicația austriacă Der Standard a intrat în posesia unor documente care arată că majoritatea agențiilor de intermediere din Austria au aflat de zborul privat din Timișoara în Viena doar cu 21 de ore înainte de închiderea listei pentru pasageri, în timp ce opt agenții știau de zbor de o săptămână și au avut timp să recruteze îngrijitoare.