Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şomaj tehnic şi pentru bugetari. Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă (Adevărul)

wallet-2292428_1280.jpg

Premierul Ludovic Orban anunţă că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic.
Premierul Ludovic Orban anunţă că şi angajaţii de la stat vor intra în şomaj tehnic.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Un avertisment pentru guvern: Peste 2.000 de companii îşi întrerup zilnic activitatea, unu din trei angajaţi din industrie este în şomaj. Şase sectoare din economie sunt închise sau merg la 10% din capacitate (Ziarul Financiar) - Povestea unei asistente DSP care lucrează în Vama Nădlac: „Muncim câte 12 ore în frig, mănânc un sandviș pe zi. În ciuda efortului nostru, toată lumea ne blamează” (Libertatea) - Incendiul care a poluat miercuri Bucureștiul: ​​Cum a ajuns ferma de porci din Periș un dezastru ecologic, afacerile familiei Dragnea și cine este noul proprietar (Hotnews.ro) - Sportul nu va mai fi la fel după pandemie. Trei schimbări majore anunțate înainte de reluarea meciurilor (Gazeta Sporturilor)

Şomaj tehnic şi pentru bugetari. Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă (Adevărul)

Articolul reia declarațiile premierului Ludovic Orban la B1TV. Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă prin care angajaţii instituţiilor de stat care nu sunt implicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus şi efectelor sale vor fi trimişi acasă în şomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalţi care au asigurat funcţionarea repectivelor instituţii.Cei trimişi în şomaj tehnic pentru două săptămâni vor primi 75% din salariul brut de încadrare.Premierul a precizat că acest mecanism de şomaj tehnic nu se va aplica anumitor sectoare, precum cele din Sănătate sau Apărare, care au un rol central în lupta României cu COVID-19 şi în zona de securitate naţională.

Un avertisment pentru guvern: Peste 2.000 de companii îşi întrerup zilnic activitatea, unu din trei angajaţi din industrie este în şomaj. Şase sectoare din economie sunt închise sau merg la 10% din capacitate (Ziarul Financiar)

Bilanțul economic al crizei la zi:

Transportul de persoane, o parte din industria prelucrătoare, hotelurile, restaurantele, comerţul nealimentar şi casele de pariuri sunt cele mai afectate sectoare din economie l Industria prelucrătoare, care include producţia de maşini şi componente auto, fabrici de mobilă, de textile şi încălţăminte, cel mai mare angajator din economie cu 1 milion de salariaţi, are astăzi 312.000 de angajaţi în şomaj tehnic şi alte 35.000 de contracte de muncă încetate ♦ „Din datele pe care le avem acum circa 90% dintre hoteluri sunt închise“ ♦ Din restaurante trăieşte doar partea de livrare la domiciliu, care asigură cel mult 10% din vânzările de pe această piaţă, iar închiderea lor a lovit în lanţ în furnizorii români de legume, fructe, preparate proaspete ♦ Blue Air Aviation, cea mai mare companie antreprenorială din transporturi, şi Tarom, compania aeriană controlată de stat, au solicitat certificate pentru situaţie de urgenţă care să ateste întreruperea totală sau parţială a activităţii ♦ Oana Petrescu, CEO al Blue Air: „Dacă statul nu va proteja industria din care facem parte există riscul ca noi şi Tarom să pierdem o mare parte dintre rutele pe care le operăm în prezent“ ♦ Antreprenorii din modă spun că dacă în 2009, la precedenta criză, vânzările scădeau cu 40-45%, acum declinul este de 90-95%, cu online-ul care salvează diferenţa ♦ Comerţul nealimentar ar putea pierde 3-4 miliarde de euro în doar câteva luni. Peste 4.800 de companii au solicitat în trei zile (5 aprilie - 8 aprilie, la ora 10) certificate de ur­genţă care atestă întreruperea totală sau parţială a activităţii, iar alte 2.000 au nevoie să ateste prin cer­tificate faptul că veniturile din martie au scă­zut cu cel puţin 25% faţă de primele două luni ale anului 2020, arată datele transmise la solicitarea ZF de platforma confidas.ro, care analizează riscul financiar al companiilor. „Se adaugă sute de cereri la fiecare oră“, spune Eduard Burghelia, fondator al confidas.ro. În total 6.800 de firme din România au depus în doar trei zile documente care să ateste că busi­nessul lor este afectat de pandemia de COVID-19, iar numărul solicitărilor creşte cu câteva sute la câteva ore, spun reprezentanţii confidas.ro. Este primul indicator în timp real privind impactul crizei actuale asupra companiilor din România, în condiţiile în care datele statistice privind radieri, dizolvări sau întreruperi de activitate vin de la Registrul Comerţului la o lună după închiderea situaţiilor lunare. În România sunt 540.000 de companii, cu un business anual de 350-360 mld. euro.

Povestea unei asistente DSP care lucrează în Vama Nădlac: „Muncim câte 12 ore în frig, mănânc un sandviș pe zi. În ciuda efortului nostru, toată lumea ne blamează” (Libertatea)

O asistentă care lucrează în Vama Nădlac își spune povestea, pentru Libertatea. Femeia mărturisește că muncește 12 ore pe zi fără întrerupere, în frig și condiții de risc, ca să îi verifice pe toți românii care intră în țară, și că i se pare nedrept că angajații DSP au o imagine negativă, pe baza generalizărilor.

Cadrul medical mai spune că „în vamă e dezastru. Suntem în prima linie cu băieții de la Poliția de Frontieră, stăm în chicineta lor de un metru jumate pe unu douăzeci. Suntem un medic și doi asistenți, plus doi sau trei polițiști. Toți, claie peste grămadă. Acolo suportăm niște condiții, îi frig, semnăm pe scaune, uneori mai ieșim afară să nu îi deranjăm pe băieți că ei trebuie să introducă în calculator”. „Mănânc un sandvici pe zi în trei reprize” În afară de spațiul strâmt în care își desfășoară activitatea zi de zi, mai apar și alte probleme. „Toate mașinile sunt pornite, cu țeava de eșapament în jurul nostru, ne intoxicăm. Se intră pe 10 benzi la TIR-uri și sunt șase-șapte benzi la mașini mici și vin mașinile cum curge apa la robinet. Așa vine puhoiul”.

Incendiul care a poluat miercuri Bucureștiul: ​​Cum a ajuns ferma de porci din Periș un dezastru ecologic, afacerile familiei Dragnea și cine este noul proprietar (Hotnews.ro)

De marți noapte, pentru multe ore, Bucureștiul a fost sufocat de un val de fum și în majoritatea cartierelor miroasea a ars. Poluarea este cauzată de un incendiu care a izbucnit marți dimineață la fosta fermă de porci din Periș. Întâi a luat foc vegetația, iar mai apoi focul a ajuns la cele două batale ale fermei, niște gropi uriașe, cu o suprafață de 200/100 m și o adâncime de circa 7 metri, pline cu dejecții de la animale.

Ferma, despre care HotNews.ro a scris că a avut afaceri cu familia fostului președinte PSD, Liviu Dragnea, a intrat în faliment în 2015, iar Mărioara Gătej, comisarul general al Gărzii Nationale de Mediu, spune că batelele trebuiau golite, iar zona ecologizată, după închiderea societății, lucru care nu s-a întâmplat. Contactat de HotNews.ro, primarul din Periș, Albu Anghel, spune că ferma a fost vândută pe bucăți, iar batalele sunt astăzi în proprietatea firmei Klevek Company SRL, controlată de un cetățean libanez.

Sportul nu va mai fi la fel după pandemie. Trei schimbări majore anunțate înainte de reluarea meciurilor (Gazeta Sporturilor)

Bundesliga se va desfășura cu doar 239 de persoane pe stadion, gala Ultimate Fighting Championship, cel mai atractiv circuit de arte marţiale mixte, de peste 10 zile va avea loc pe o insulă privată, iar Australian Open 2021 anunţă încă de pe acum restricţii incredibile.

Organizatorii primului turneu de Grand Slam al anului viitor au spus că iau în calcul ca toată competiţia să se dispute fără spectatori, iar jucătorii străini, cei din afara Australiei, vor fi nevoiţi să stea două săptămâni în carantină, înainte de startul turneului, apoi vor fi testaţi şi doar dacă testul va fi negativ vor avea drept de joc.