Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chipul statului român pe aeroportul din Cluj (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

INTERVIU | Ambasadorul Luca Niculescu: „Aproape 10.000 de medici și asistenți români salvează vieți în Franța” (Libertatea) - Principala sursă de oxigen a economiei în această perioadă: retailerii străini merg înainte cu investiţiile de 1 mld. euro programate pentru 2020. Revenirea economiei s-ar putea sprijini pe aceste proiecte, iar efectele s-ar putea propaga în lanţ (Ziarul Financiar)

Chipul statului român pe aeroportul din Cluj (ziare.com)

"Ce am vazut joi pe aeroportul din Cluj? Da, si un esec de organziare. Da, si esecul controalelor. Da, si iresponsabilitate a autoritatilor.Dar in primul rand am avut o imagine clara si dezarmanta a credibilitatii statului roman in fata cetatenilor sai.

Oare de ce, de-abia reveniti la casele lor, unii in conditii dramatice, poate trecuti prin carantine si izolari, au ales sa-si ia din nou lumea in cap? Chiar credeti ca n-ar fi preferat sa stea acasa?

Asta cu atat mai mult cu cat ceea ce ii asteapta in strainatate nu este in general cu mult diferit de ceea ce am vazut pe aeroportul din Cluj. Nu-i asteapta nimeni acolo cu hoteluri de 5 stele si cine stie ce pachete de asistenta si garantii sociale.

De ce au plecat, totusi? Pentru ca aici nu au nicio perspectiva. Pentru ca statul roman nu le ofera nicio speranta de relansare...

Ce incredere sa aiba oamenii intr-un guvern in care ministrul Muncii se contrazice cu ministrul de Finante? In care ministrul Mediului nu e in stare sa prezinte vinovatii pentru otravirea sistematica a Bucurestiului? In care premierul arunca masuri esentiale, precum soarta bugetarilor, intr-o sueta TV, cu date incomplete, aproximative si isterizeaza toate categoriile pentru ca de a doua zi sa inceapa corecturi?

Cand aici nu vezi decat taiere, inchidere, cand nu vezi nicio sansa sa-ti castigi cinstit traiul, ce sa faci? Sa stai sa mori de foame? Pleci...

Daca vrea sa tina oamenii in case si in tara, solutia nu mai sunt restrictiile si interdictiile. Solutia este planul de relansare care sa le dea oamenilor o perspectiva. Daca statul nu le arata o luminita la capatul tunelului, oamenii o vor cauta singuri, terifiati tot mai putin de COVID si tot mai mult de foame", scrie Ioana Ene Dogioiu. Integral pe ziare.com.

INTERVIU | Ambasadorul Luca Niculescu: „Aproape 10.000 de medici și asistenți români salvează vieți în Franța” (Libertatea)

Niciodată după 1945, toată planeta nu a mai fost afectată atât de sever în același timp, de aceea este importantă acum cooperarea între statele europene pentru a lupta împotriva crizei coronavirusului, spune ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, într-un interviu pentru Libertatea.

Un exemplu de solidaritate europeană a fost și trimiterea mai multor medici și asistenți medicali români în Italia, unul dintre statele cele mai afectate de pandemie. Ambasadorul spune că și în Franța sunt aproape 10.000 de medici, asistenți medicali și infirmieri care îngrijesc pacienți și salvează zilnic vieți. Medicii români din Franța reprezintă cea mai mare comunitate profesională străină. Franța este a treia cea mai afectată țară din Europa de epidemia de coronavirus. Numărul celor infectați a depășit joi 117.000 și peste 12.000 de pacienți cu COVID-19 au decedat. Printre cei decedați sunt și 7 români. 

Ambasadorul Luca Niculescu spune, în interviul pentru Libertatea, că în Franța, ca să ajungi să fii testat pentru coronavirus, trebuie să fii în stare gravă. Ambasadorul le transmite românilor din Franța să rămână în continuare în izolare și să se gândească că, stând în casă, la fiecare opt minute este o persoană care nu se îmbolnăvește și nu ajunge la spital, o persoană căreia îi este salvată viața.

 

Principala sursă de oxigen a economiei în această perioadă: retailerii străini merg înainte cu investiţiile de 1 mld. euro programate pentru 2020. Revenirea economiei s-ar putea sprijini pe aceste proiecte, iar efectele s-ar putea propaga în lanţ (Ziarul Financiar)

Comerţul modern cu dominantă alimentară numără zece reţele străine ce adună peste 3.000 de magazine proprii - hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount, cash&carry sau proximitate modernă -, afaceri de 12-13 mld. euro cumulat şi aproape 100.000 de salariaţi. Acesta a fost unul dintre sectoarele care au continuat să pompeze bani în deschideri de magazine şi depozite în fiecare an, cu preponderenţă în ultima perioadă marcată de creşterea economiei şi a consumului, dar nu numai. În pofida pandemiei, majoritatea lanţurilor din comerţul modern, continuă să investească în în România în 2020, într-o perioadă în care multe alte sectoare ale economiei sunt blocate, atât din punct de vedere investiţional, cât şi al activităţii. Cinci din zece jucători şi-au reconfirmat planurile de investiţii în această perioadă, iar dintre ceilalţi cinci doar trei anunţaseră deschideri sau bugete pentru 2020. Astfel, dacă aceste investiţii continuă, pe ele s-ar putea sprijini revenirea economiei - măcar parţial - dat fiind că fiecare retailer mare are câteva mii sau chiar peste 10.000 de furnizori de bunuri şi servicii, afaceri mai mici sau mai mari care ar putea insufla viaţă economiei aflate acum la terapie intensivă.

La începutul lui 2020, estimările ZF pe baza informaţiilor communicate de retaileri arătau că jucătorii din comerţul modern vor scoate din buzunare aproape 1 mld. euro pentru 400 de magazine noi, pentru investiţii în logistică şi online.