Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Testul din 15 mai (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Sursa imaginii: 
ziare.com

Scenarii pentru redeschiderea școlilor. E luată în calcul și prelungirea anului școlar (Digi24) - Cum se desfăşoară naşterile în timp ce spitalele se luptă cu coronavirusul? Pacientele sunt testate în unele spitale, iar vizitele au fost interzise (Ziarul Financiar)

Liberate Țăndărei! Măcar al nostru e mai cuminte (Republica)

<<„Relaxarea” ar putea începe doar după 15 mai, ne-a spus ieri președintele. De fapt, ca să fim riguros exacți, dl. Iohannis a spus că putem intra „într-o fază de relaxare” și a urmat o serie de „dacă”. Adică o sumă de condiții care, în esență spun același lucru paradoxal: dacă vreți să ieșiți afară, stați în casă!

Autoritățile au strâns gradual șurubul și tot gradual îl vor slăbi. Mă îndoiesc că anul acesta vom mai avea concerte, festivaluri și meciuri de fotbal cu spectatori. Mi-e greu să cred că vor lăsa mall-urile să se umple din nou sau vor permite adunări publice cu peste 100 de oameni. Nu știu dacă la vară vom putea merge în Vamă sau la Mamaia sau dacă țările care ne primeau cu ospitalitate și căldură, precum Grecia, Spania, Italia sau Bulgaria, vor fi la fel de deschise. Statul ne va lăsa până la urmă afară, dar ne va recomanda să păstrăm în continuare distanța socială, iar asta va dura până la găsirea unui vaccin care să ne imunizeze. Adică poate dura și doi ani>>.

Jurnalistul Florin Negruțiu are câteva cuvinte despre prestația președintelui.

<<De la începutul crizei, președintele Iohannis s-a comportat până acum corect și responsabil. Nu a avut ezitări, nu a scăldat-o, nu a fost populist, chiar dacă au existat multe tentații de acest fel la nivelul Guvernului său, cea mai recentă fiind înțelegerea dintre MAI și BOR, pe care președintele a respins-o ferm. S-a ținut cu încăpățânare de planul „distanțării sociale”. Știe că o relaxare înainte de vreme ar putea duce la izbucnirea unor focare epidemiologice care, la capacitatea de intervenție a României, ar fi greu de stins>>.

Integral pe republica.ro.

Testul din 15 mai (ziare.com)

„Presedintele Iohannis a procedat corect aratand pentru prima data oficial luminita de la capatul tunelului - 15 mai. Pentru ca societatea a atins un punct de suportabilitate a izolarii care incepe sa se vada in reactiile oamenilor.

Dar redeschiderea acesta ar trebui sa fie extrem de bine pregatita. Deocamdata avem o certitudine, obligativitatea mastilor in spatiile publice inchise. Ceea ce ar fi corect cu conditia ca mastile sa fie accesibile, adica sa se gaseasca si sa fie foarte ieftine, daca nu chiar gratis.

Tot ce pot spera este ca Guvernul mizeaza pe ceva cand are in vedere aceasta conditie. Pentru ca, daca vreunul dintre elementele accesibilitatii va lipsi, oamenii vor improviza masti ineficiente sau vor refolosi aceeasi masca pana cand ea nu numai ca nu va proteja dar va face rau, adica dupa cateva ore.

Apoi, nu cred ca deschiderea trebuie sa fie unitara si ar trebui sa tina cont de situatia locala. Una este situatia in Suceava, alta e in Harghita cu 19 cazuri si niciun deces. Judetele cu foarte putine cazuri ar putea reveni aproape la normal, inclusiv sub aspectul invatamantului.

Daca faci relaxarea centralizat, nu ai cum sa raspunzi corect nevoilor fiecarei zone in parte, cu specificul ei in aceasta epidemie. Daca o lasi doar la latitudinea autoritatilor locale politizate si clientelizate, la mana baronilor locali, este din nou riscant. 

Marele test pentru Romania va fi gestionarea redeschiderii si daca el va fi ratat, cred ca va fi mai rau decat in martie, pentru ca psihologic oamenii nu cred ca mai pot accepta o reinchidere si alternativa va fi haosul”.

Scenarii pentru redeschiderea școlilor. E luată în calcul și prelungirea anului școlar (Digi24)

Ministerul Educației ia în considerare mai multe scenarii pentru revenirea elevilor în școli. Acest lucru se va întâmpla însă doar când vor fi luate toate măsurile pentru a fi asigurată siguranța elevilor, a spus la Digi24 ministrul Educației, Monica Anisie.

În plus în timpul în care școala se defășoară online, elevii pot primi note de la profesori, iar apoi, când se vor întoarce la școală, nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă este este vorba despre elevi minori.

Întrebată dacă există și varianta prelungirii anului școlar, Anisie a spus că a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o săptămână, dar și scenarii care presupun încheierea anului școlar la timp.

Ministrul Educației a precizat că va fi anunțat un calendar al examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională și că admiterea la facultate se va organiza după examenul de bac. Ministrul a adăugat că a discutat cu omologii ei din țările UE stabilirea unui calendar comun de admitere, astfel încât elevii care vor să învețe în străinătate să se poată înscrie la facultate.

Cum se desfăşoară naşterile în timp ce spitalele se luptă cu coronavirusul? Pacientele sunt testate în unele spitale, iar vizitele au fost interzise (Ziarul Financiar)

Sunt circa 14.000 de naşteri lunar la nivel naţional, potrivit datelor oficiale, iar pandemia de COVID-19 a dat peste cap programul viitoarelor mame. În cazul sarcinilor cu risc scăzut controalele sunt mai rare, iar în unele spitale pacientele sunt testate înainte de naștere. În total 44 de maternități au fost transformate în unități de suport pentru pacienții confirmași cu noul virus. "Au fost niște constrângeri care, pe fond emoțional, pentru o mămică pe ultima sută de metri sunt un carusel, nu te mai poți baza pe nimic", spune Mădălina, care a născut acum o lună.