Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În pandemie e mult mai simplu decât după. Ce va fi din 16 mai (ziare.com)

coronavirus.jpg

Cu aproape 800 de morți și pantă încă ascendentă, România speră la relaxare - scrie astăzi, 4 mai, portalul ziare.com.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

DOCUMENTE. Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. La Timişoara, pe poarta unui spital care nu a raportat niciun deces au ieşit 13 sicrie sigilate (Libertatea) - Cum vor fi deschise școlile în celelalte țări europene? (Hotnews.ro) - Obişnuiţi-vă cu virusul! Cum se pregătesc marile metropole versus cum se pregăteşte Bucureştiul (Adevărul)

În pandemie e mult mai simplu decât după. Ce va fi din 16 mai (ziare.com)

Pana acum, masurile luate de guvernul liberal pentru a gestiona criza pandemica si-au demonstrat eficienta imediata: desi cazurile de COVID-19 sunt multe, sistemul medical nu este supra-incarcat, locurile la ATI nu au fost ocupate pana la refuz si cu cateva exceptii nu s-au dezvoltat focare. Se apropie insa momentul in care va trebui pus pe masa tot ce a fost bagat sub pres.

În Educatie acum se vad in toata splendoarea lor gaunoseniile, inclusiv de la scolile de elita, unde cadre didactice nu se simt in stare sa asigure ore online, si unde nu exista instrumente, metode si programa adaptate unui proces de educatie "prin tableta sau laptop".

E drept ca ministrul Educatiei, Monica Anisie, a incercat ieri sa spuna ca elevii din medii socio-economice vulnerabile vor primi (cand, cum, de ce nu au primit pana acum?) tablete care sa le permita accesul la clase virtuale (cum, cu ce indrumare, exista acces la Internet?), dar a sunat a flatus vocis de la un capat la altul. Nici nu avea cum altfel, o astfel de promisiune e derizorie din premise.

In loc de asta, insa, ministrul ar fi putut sa admita ca sunt copii care raman in afara sistemului de educatie pentru moment, dar ca, pana in septembrie, cand am putea sa ne confruntam, asa cum spun cercetarile, cu un al doilea val pandemic, mai agresiv si pentru ca se adauga gripelor sezoniere, o echipa a ministerului va reusi sa dezvolte un program cu adevarat bun si nu doar cantitativ, ci si calitativ.

In 16 mai, bolnavii care nu au fost cazuri urgente si nici cazuri de SARS CoV2 isi vor putea face analize si investigatii in spitale. Cum a fost pregatita redeschiderea acestora? Care e planul pe termen mediu si lung, in cazul unei pandemii prelungite? Pentru ca sunt situatii in istorie in care "vom trai si vom vedea", cu sau fara substrat filosofico-mioritic, e invalidat abrupt.

Post-16 mai e un test la fel de important pentru societate, atat pentru felul in care a inteles sa respecte regulile generale de siguranta, cat mai ales pentru conditiile pe care le va pune politicienilor si partidelor care vor cere votul.

Integral pe ziare.com.

DOCUMENTE. Morţii din „containerele COVID”, netrecuţi în statistici. La Timişoara, pe poarta unui spital care nu a raportat niciun deces au ieşit 13 sicrie sigilate (Libertatea)

La Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara (cunoscut sub numele de Clinicile Noi), 13 decedaţi au ajuns în „containerul COVID-19”, pentru că medicii au suspectat că aceşti pacienţi puteau fi infectaţi.  Șefa Serviciului de Anatomie Patologică, conf. dr. Flavia Baderca, a explicat pentru Libertatea de ce cei 13 bărbați și femei au fost înmormântați drept pacienți COVID: ”Chiar dacă testele au fost negative, testele pot greși, eu am încredere în colegii mei și în CT-ul pulmonar”. În raportările oficiale, spitalul nu figurează însă cu niciun deces din cauza noului coronavirus. Continuarea în Libertatea. 

Cum vor fi deschise școlile în celelalte țări europene? (Hotnews.ro)

La bulgari, revenirea elevilor la școală este prevăzută pentru sfârșitul lunii mai, potrivit autorităților. Guvernul danez a decis începerea activității creșelor, grădinițelor și a școlilor primare (din 14 aprilie), însă fără a se depăși numărul de 6-7 elevi pe clasă. Decizia a declanșat un val de reacții din partea părinților, peste 50.000 semnând o petiție intitulată „Copilul meu nu va deveni un cobai”. În SUA, 37 de state au anunțat că anul școlar s-a încheiat, elevii urmând să revină la școală la toamnă. O decizie similară a fost luată în Italia. Studenții din școlile franceze vor reveni voluntar începând cu 11 mai, iar în Germania sugestia guvernului este ca școlile să se redeschidă treptat începând cu 4 mai. În Anglia a început dezbaterea cu privire la o posibilă deschidere a școlilor în iunie, dar fără a se lua vreo decizie. Mai multe pe Hotnews.ro.

Obişnuiţi-vă cu virusul! Cum se pregătesc marile metropole versus cum se pregăteşte Bucureştiul (Adevărul)

Marile metropole ale lumii îşi pregătesc revenirea la viaţă alături de noul coronavirus cu care, potrivit experţilor, trebuie să învăţăm să trăim. Milano, Philadelphia, Minneapolis, Denver, Vancouver sau Sydney vin cu soluţii ce privesc reducerea traficului şi a poluării, probleme vechi şi amânate constant de administraţia Capitalei, ce are acum şansa de a profita de această criză.

Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale din România, care în toţi aceşti ani au luptat pentru soluţii la aceste probleme, susţin că Bucureştiul nu este pregătit pentru relaxarea restricţiilor impuse de această pandemie. „Dacă nu vor fi luate măsuri de urgenţă, situaţia va fi mai gravă decât înainte de declararea carantinei. În acest context, administraţia Capitalei are are două mari obligaţii: 1. obligaţia de a organiza condiţii pentru o bună distanţare socială şi 2. păstrarea aerului curat, în contextul în care particulele poluante din aer agravează simptomele bolii. Cred că pistele de bicicletă pot fi cel mai simplu şi eficient mod de a suplimenta transportul în oraş şi de a evita astfel aglomeraţia din mijloacele de transport în comun. Oraşul are nevoie de un transport în comun eficient, alternativă mai bună la folosirea automobilelor proprii, iar perioada de carantină oferă condiţii pentru dezvoltarea benzilor unice pentru transportul public. Cred că după relaxarea condiţiilor, locuitorii oraşului vor evita transportul în comun aglomerat şi vor ieşi cu bicicletele sau cu automobilul personal (într-o măsură mai mare decât până acum). Primăria poate veni în întâmpinarea acestei situaţii sau poate lăsa lucrurile ca până acum”, a declarat, pentru „Adevărul”, Dan Bărbulescu, directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.

Ce fac alte oraşe şi ce ar trebui să facă şi oraşele din România citiți în Adevărul.