Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu aproape 800 de morți și pantă încă ascendentă, România speră la relaxare (ziare.com)

coronavirus.jpg

Cu aproape 800 de morți și pantă încă ascendentă, România speră la relaxare - scrie astăzi, 4 mai, portalul ziare.com.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Cum va arăta viața noastră după 15 mai. Raed Arafat a prezentat câteva cazuri concrete (Digi24) - Mai mult de 300.000 de angajaţi se întorc la muncă astăzi. „Este vorba despre repornirea industriei auto. Este un efect de domino - odată ce încep companiile mari, vor începe toate“ (Ziarul Financiar) - Culise. Cum a negociat UDMR cu PSD ca maghiara să devină limbă oficială în Ardeal (Adevărul) - DIICOT vine cu explicații suplimentare privind renunțarea la ancheta în cazul Vâlcov: ”Imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent” (G4Media.ro)

Cu aproape 800 de morți și pantă încă ascendentă, România speră la relaxare (ziare.com)

Au ramas mai putin de doua saptamani pana la data la care expira starea de urgenta si, potrivit promisiunilor liderilor politic, ar urma sa se renunte macar la unele dintre restrictiile impuse in vederea prevenirii raspandirii noului coronavirus.

Bilanturile zilnice par sa nu fie aliniate pe acest scenariu, pe care autoritatile acum ne si spun ca l-au emis pentru a ne da "o luminita", la capatul a 2 luni de izolare. In orice caz, ramane ca saptamana aceasta sa fie analizata mai clar situatia si sa fie facute noi anunturi. Insa purtatorul de cuvant al Guvernului a spus inclusiv ca pe masa Executivului este si scenariul ca din 15 mai sa nu se relaxeze nimic, ci sa se prelungeasca starea de urgenta.

Romania inregistreaza in momentul de fata 13.163 de cazuri confirmate si 790 de decese provocate de COVID-19, iar varful pandemiei inca nu a fost atins. Si, desi mai avem mult pana vom depasi acest val de imbolnaviri, autoritatile vorbesc deja despre un al doilea, care este asteptat in lunile octombrie-decembrie.

La nivel mondial, sunt peste 3,5 milioane de cazuri de COVID-19, iar numarul de morti din lume a trecut de 247.000. Vestea buna este ca pana acum, peste un 1,1 milioane de persoane diagnosticate cu COVID-19 au fost declarate vindecate, de la inceputul pandemiei.

Cum va arăta viața noastră după 15 mai. Raed Arafat a prezentat câteva cazuri concrete (Digi24)

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a exemplificat, duminică seară, la Digi24, câteva cazuri concrete cu privire la modul în care ne vom trăi viața după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului.

Arafat a dat sfaturi cu privire la purtarea măștilor, a vorbit despre distanța de la locul de muncă, a detaliat soluțiile pentru evitarea aglomerației la metrou și a insistat că „nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem tratament, nu avem vaccin”.

Mai mult de 300.000 de angajaţi se întorc la muncă astăzi. „Este vorba despre repornirea industriei auto. Este un efect de domino - odată ce încep companiile mari, vor începe toate“ (Ziarul Financiar)

Numărul angajaţilor productivi din sectorul auto va creşte începând de luni, 4 mai, odată cu restartul activităţilor de producţie la Dacia şi Ford şi în paralel la furnizorii acestora. Estimăm că se va ajunge la 45-50% din total angajaţi“, explică Adrian Sandu, secretar general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Luând în calcul circa 240.000 de angajaţi la nivelul industriei auto locale, în prezent la posturi sunt circa 60.000, iar de luni sunt aşteptaţi cel puţin 120.000. Producţia a fost deja reluată de cei de la Continental, Michelin, Bosch, iar repornirea continuă, în condiţiile în care toate companiile au anunţat implementarea unor măsuri suplimentare.

Culise. Cum a negociat UDMR cu PSD ca maghiara să devină limbă oficială în Ardeal (Adevărul)

Un proiect de lege al UDMR obligă autorităţile locale din Transilvania să asigure folosirea limbii maghiare. Legea a trecut tacit de Senat, cu sprijinul PSD. Anul trecut, Viorica Dăncilă a bătut palma cu Kelemen Hunor pe un proiect similar, dar s-a răzgândit de frica alegerilor.

DIICOT vine cu explicații suplimentare privind renunțarea la ancheta în cazul Vâlcov: ”Imposibilitatea administrării probatoriului într-un mod coerent” (G4Media.ro)

DIICOT a venit cu explicații suplimentare, duminică seara, după ce G4media.ro a scris despre renunțarea la ancheta penală împotriva lui Darius Vâlcov în dosarul publicării protocolului secret dintre SRI și Parchetul general, susținând că nu a putut administra probele într-un mod coerent, fiind mai multe dosare pe aceeași temă, cu soluții diferite, la mai multe parchete.

O parte a dosarului privind grefiera de la Parchetul Curții de apel Constanța – care a sustras efectiv protocolul SRI-Parchet, la cererea procuroarei Adina Florea – a primit renunțare la urmărirea penală (RUP) din partea Parchetului general, iar partea de dosar privind-o pe Adina Florea a fost clasată de Secția specială pe 15 mai anul trecut cu justificarea că fapta nu există.

Prin urmare, susține DIICOT, nu avea ce să mai facă în partea de dosar privindu-l pe Darius Vâlcov, deși anul trecut l-a plasat sub o măsură preventivă: controlul judiciar.