Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis îi predă comanda lui Orban (România liberă)

original_sedinta_privind_masurile_de_gestionare_a_epidemiei_covid-19_04-05-2020_5.jpg

Starea de urgență în România va fi înlocuită de la 15 mai cu starea de alertă.
Starea de urgență în România va fi înlocuită de la 15 mai cu starea de alertă.
Image source: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Declarații contradictorii ale ministrului de Interne și ale premierului privind relaxarea restricțiilor și deplasările în afara localităților (Hotnews.ro) - PSD vorbește despre ”tunurile financiare” ale Guvernului Orban: Par a fi la ordinea zilei, pandemia apără hoția (G4Media.ro)

Iohannis îi predă comanda lui Orban (România liberă)

După ședința desfășurată, luni, la Palatul Cotroceni, șeful statului a făcut un anunț îndelung așteptat. Preşedintele a confirmat că ultima zi a stării de urgență în România va fi cea de 14 mai. Imediat după aceea, chiar din ziua de 15 mai, în țară va fi instituită o stare de alertă, cu restricții ceva mai blânde decât până acum și cu repornirea unor activități economice și sociale.

Un fost președinte al CCR declara, în acest context, că starea de alertă se va institui printr-o decizie a premierului – nu a șefului statului, cum a fost starea de urgență – astfel că Ludovic Orban primește, practic, de la Klaus Iohannis sarcina de a gestiona această criză sanitară și economico – socială, imediat după depășirea punctului ei maxim.

Președintele a lăsat să se înțeleagă că atenuarea restricțiilor, începând cu data de 15 mai, vine ca un bonus pentru faptul că populația a acceptat restricțiile de până acum.

Declarații contradictorii ale ministrului de Interne și ale premierului privind relaxarea restricțiilor și deplasările în afara localităților (Hotnews.ro)

Românii se vor putea deplasa în afara localității după 15 mai doar pentru anumite motive, precum în interes de serviciu, la rude sau pentru munci agricole, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban. El a mai spus că de la jumătatea acestei luni "se va redeschide comerțul", dar mall-urile rămân închise, și vor fi redeschise și hotelurile și pensiunile, dar nu și restaurantele, barurile și cafenelele. Ministrul Marcel Vela spunea în urmă cu câteva ore că după acestă dată românii vor putea pleca din localitate pentru a merge la munte ca să facă drumeții sau alpinism.

Eliminarea restricţiilor după 15 mai se va face gradual, având la bază un singur criteriu, cel al riscului epidemiologic, a insistat premierul.

El a precizat că pentru fiecare măsură de relaxare va exista o perioadă de 14-15 zile de aşteptare pentru a se vedea efectele, iar orice fel de ridicare de restricţii trebuie însoţită de un set de reguli care vor fi elaborate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

PSD vorbește despre ”tunurile financiare” ale Guvernului Orban: Par a fi la ordinea zilei, pandemia apără hoția (G4Media.ro)

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat luni că premierul Ludovic Orban „a sfidat” din nou Parlamentul şi nu a venit în faţa aleşilor pentru a prezenta un raport cu privire la măsurile luate în lupta cu pandemia, în schimb a trimis „o generoasă nuvelă” de 85 de pagini.

Romașcanu a adăugat, într-o declaraţie de presă, la sediul central al PSD, că printre măsurile anunţate de Guvern, multe legate de restricţii, „găsim generos minciuni şi raportări glorioase, de genul cincinalului în patru ani şi jumătate al lui Ceauşescu”.

„Suspiciuni apar şi în cazul IMM Invest, unde IFN-urile de genul celor ale domnului Sighiartău şi ale mai multor secretari de stat din Guvern au fost acceptate în program. Asta înseamnă că aceste IFN-uri vor lua credite cu zero dobândă, garantate de Guvernul României, apoi vor credita piaţa cu dobânzi de 300%. Sperăm ca instituţiile statului să îşi facă treaba şi să ia cele mai drastice măsuri împotriva profitorilor situaţiei de urgenţă”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PSD.