Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moștenirea Laurei Codruța Kovesi (ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Kovesi a câştigat, dar ce facem cu Curtea Constituţională? (Adevărul) - La cinci ani de la Colectiv, încă ne minţim singuri: un singur mort de COVID-19 este raportat cu infecţie nosocomială. O cifră imposibilă, potrivit statisticilor internaţionale (Libertatea) - Restaurantele și barurile, o piață de 15-17 mld lei și 400.000 de salariați, a cărei soartă rămâne sub semnul întrebării (Ziarul Financiar)

Moștenirea Laurei Codruța Kovesi (ziare.com)

"Laura Codruta Kovesi nu a castigat doar pentru sine procesul la CEDO. Este sefa Parchetului European, nu a cerut despagubiri, deci victoria este, din punctul sau de vedere, doar o reparatie morala".

Ioana Ene Dogioiu explică esenta deciziei CEDO. "Pe scurt exact faptul ca nimeni niciodata sub niciun motiv, indiferent ca se numeste ministru sau Curte Constitutionala, nu isi va mai putea permite sa revoce un procuror pe motive inventate, nu va mai putea invoca pentru revocare declaratiile publice referitoare la propria profesie si legislatie ale respectivului procuror si niciodata vreun procuror revocat nu va putea fi impiedicat sa conteste demiterea in fata unei instante de judecata.

Este cea mai importanta mostenire a LCK pentru sistemul judiciar pe care l-a condus doua mandate de procuror general si un mandat si jumatate ca procuror sef DNA.

Unda de soc a deciziei CEDO, pronuntata in unanimitate in camera de 7 judecatori, s-a propagat cu repeziciune in intreaga Europa. Ea nu ar trebui sa ramana fara efecte la Bucuresti, unde reactiile celor vinovati pentru revocarea abuziva a dnei Kovesi sunt lamentabile.

Toader Tudorel nu are nici macar demnitatea sa-si asume abuzul si se derobeaza dand vina pe CCR si presedinte. 

Este evident ca CCR a devenit un monstru cu puteri discretionare, apta de orice abuz si a carei discreditare totala arunca in derizoriu chiar si hotararile corecte pe care arareori le mai ia.

Iohannis Klaus nu este nevinovat. Atunci cand a avut interesul, in pragul prezidentialelor, a stiut sa nu respecte decizia CCR care-l obliga sa o revoce pe Ana Birchall de la Ministerul Justitiei. Pe LCK a concediat-o prin purtatoarea de cuvant fara o vorba de multumire, fara sa opuna rezistenta, nemultumit de faptul ca dna Kovesi a refuzat sa-si sacrifice cariera cu o demisie care sa-l scuteasca de efortul semnarii decretului de revocare", mai notează Dogioiu. Integral pe ziare.com.

Kovesi a câştigat, dar ce facem cu Curtea Constituţională? (Adevărul)

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat în unanimitate că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturile la un proces echitabil şi la liberă exprimare în cursul procesului de demitere din funcţia de procuror-şef DNA, dar reparaţia nu priveşte şi decizia neconstituţională de fond a Curţii Constituţionale care rămâne în vigoare. Cine dă socoteală pentru asta?

Curtea care ar trebui să fie apărătorul suprem al valorilor constituţionale a acţionat împotriva Constituţiei. Nicio persoană şi nici un grup pot exercita suveranitatea  în nume propriu şi nimeni nu este mai presus de lege! Situaţia pare insurmontabilă. Curtea Constituţională este o instituţie fundamentală. Dar dacă nu îşi asumă lucrurile grave care s-au întâmplat acolo, inclusiv cenzurarea opiniilor separate, alt proces pierdut, Curtea Constituţională va deveni o instituţie de carton, cu statut de slujitoare politică fără respect şi relevanţă. Având o clasă politică orientată spre confruntare şi nu spre cooperare loială între instituţii, Curtea Constituţională rămâne un factor esenţial în funcţionarea statului. Dar cine repară lucrurile? Singura reparaţie poate veni numai din interiorul Curţii, dar slabe şanse", scrie jurnalistul Ion M. Ioniță.

La cinci ani de la Colectiv, încă ne minţim singuri: un singur mort de COVID-19 este raportat cu infecţie nosocomială. O cifră imposibilă, potrivit statisticilor internaţionale (Libertatea)

Singura infecție raportată, într-un caz de la Târgu-Mureș, s-a dovedit a fi, de fapt, COVID-19, atunci când Libertatea a sunat la spital. Studii arată că, în Europa, secțiile ATI înregistrează 8% infecții nosocomiale în primele două zile de internare, iar noi, în plină pandemie, continuăm să raportăm inexistența infecțiilor, exact cum am făcut la Colectiv. La 5 mai 2020, România numără 13.512 cazuri de COVID-19 confirmate şi 827  decese. 

Restaurantele și barurile, o piață de 15-17 mld lei și 400.000 de salariați, a cărei soartă rămâne sub semnul întrebării (Ziarul Financiar)

 Nici după ce își va deschide ușile pentru clienți industria nu va arăta ca înainte de 15 martie, urmând în viitorul apropiat să existe o nouă realitate. Ieșitul în oraș că ar putea deveni un lux. Jucătorii din piață estimează că piața de restaurante, cafenele și baruri s-ar putea înjumătăți în 2020 pe fondul pandemiei actuale, la 8-9 miliarde de lei.