Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis a dat, Iohannis a luat, preşedintele fie lăudat! (Adevărul)

paveliu.jpg

Medicul Sorin Paveliu a lucrat în Ministerul Sănătății, în cadrul Colegiului Medicilor din România, în Casa Națională de Asigurari de sănătate, în Parlamentul României etc.
Image source: 
Facebook/Sorin Paveliu

DOCUMENT. Unu din trei angajaţi ai Direcțiilor de Sănătate Publică din România a intrat în concediu după începutul epidemiei de coronavirus (Libertatea) - Dacă Iohannis şi Orban merg înainte cu creşterea pensiilor, fără un plan pentru reducerea celor 1,2 milioane de bugetari şi cu explozia deficitului bugetar, România va ajunge o ţară “junk“ (Ziarul Financiar) 

Iohannis a dat, Iohannis a luat, preşedintele fie lăudat! (Adevărul)

"Pe 14 mai vom fi ieşit din starea de urgenţă declarată de Preşedintele Iohannis. În discursul său informativ a mutat întreaga răspundere pe umerii premierului Orban, ca şi cum până în 14 a fost treaba preşedintelui iar după, când lucrurile sunt mult mai grave, treaba premierului, că aşa prevede legea. Total eronat!", comentează medicul Sorin Paveliu.

"Câte cazuri simptomatice de covid erau in 16 martie? 168. Ce am făcut? Ne-am distanţat intrând fiecare în casele noastre.  

Ce măsuri sanitare am luat? S-au cumpărat aparate de testare dar nu testam că sunt kiturile scumpe (cam 20 de euro per bucată), am cumpărat materiale de protecţie dar nici alea nu au ajuns acolo unde trebuie şi la timpul potrivit. Vaccin sau tratament etiologic nu are nimeni. Totuşi s-au folosit unele medicamente cu rezultate îndoielnice...

Şi în aceste condiţii, ce argumente minime, de bun simţ, am putea avea pentru a crede că am învins SARS-Cov-2? Va muri virusul de plictiseală, de lehamite sau se va sinucide? Să fim serioşi!

Preşedintele ar fi trebuit să ne spună că economia ne forţează să găsim o cale de repunere în funcţiune, ca decretarea unei noi stări de urgenţă ar fi însemnat un precedent periculos pentru democraţie etc şi că cere Guvernului să emită de urgenţă o ordonanţă care să permită menţinerea restricţiilor şi întărirea fermă a măsurilor de protecţie. Mai ales ar fi trebuit să dea semnalul că rămâne la comandă, singura schimbare fiind una de formă legislativă. Nu a făcut-o şi lumea înţelege că stăm bine!

Câte cazuri avem acum, la sfârşitul urgenţei? Mai mult de 8.000 de pacienti cu covid 19 simptomatici. Ce vom face? Trecem la ”business as usual”...

Premierul trebuie să dea testul politic suprem în această perioadă, să emită o ordonanţă de urgenţă înainte de 14 mai, prin care să legifereze măsurile suplimentare de contenţie a transmiterii pandemiei în ţara noastră, care să înlocuiască unele din măsurile existente în ordonanţele militare, să le asprească.  Mai mult, trebuie să completeze legislaţia privind starea de alertă, legiferata atât de minimal încât orice ordin va încerca să dea va fi suspicionat că adăuga la lege şi este drept urmare contrar constituţiei. Urmeaza săptămâna de graţie a omului politic Ludovic Orban!". Integral în Adevărul.

Dacă Iohannis şi Orban, gândindu-se la votul politic, merg înainte cu creşterea pensiilor, fără un plan pentru reducerea celor 1,2 milioane de bugetari şi cu explozia deficitului bugetar, România va fi retrogradată, va ajunge o ţară “junk“, şi pe lângă criza economică, vom intra şi într-o criză financiară (Ziarul Financiar)

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

"România a intrat într- criză economică, ca toată lumea, în urma închiderii economiei ca urmare a apariţiei de nicăieri a viruslui COVID-19, un eveniment cu care lumea nu s-a mai confruntat.

Dar România nu este într-o criză financiară, ca acum 10 ani, cursul valutar leu/euro este stabil, chiar surprinzător, a scăzut, dobânzile la lei s-au redus, sistemul bancar este mai solid ş mai lichid ca acum un deceniu şi, mai mult decât atât, nu mai este expus pe euro, deficitul comercial şi de cont curent se va corecta prin scăderea consumului, iar BNR finanţează indirect bugetul de stat, reducând o parte din presiunea pe finanţarea statului.

Singura problemă este legată de situaţia bugetului, unde încasările scad iar cheltuielile cresc exponenţial, ceea ce face ca deficitul bugetar să explodeze, nu numai în acest an, ci şi în anii următori.

Aproape 80% din cheltuielile bugetare sunt rigide, se duc pe salarii şi pensii, de care nimeni nu vrea să se atingă..." Continuarea în Ziarul Financiar.

DOCUMENT. Unu din trei angajaţi ai Direcțiilor de Sănătate Publică din România a intrat în concediu după începutul epidemiei de coronavirus (Libertatea)

Peste 1.200 din cei 3.166 de angajaţi ai Direcţiilor de Sănătate Publică din România au cerut concedii de odihnă sau medicale după începutul epidemiei de SARS-CoV-2 în ţara noastră, arată date ale Ministerului Sănătăţii.

În DSP-urile din ţară lucrează 3.166 de persoane. Un număr de 825 de angajaţi au intrat în concediu de odihnă începând cu 15 februarie, iar alţi 384 au cerut concedii medicale. Doi angajaţi au intrat în concediu fără plată.

Printre judeţele cu cele mai puţine cereri de concediu este Suceava, cel mai mare focar de infecţie din ţară. Acolo, doar 15 angajaţi din 81 au intrat în concediu. În restul ţării, cifrele trag spre media naţională. De exemplu, în Alba au intrat în concediu 25 din 58 de angajaţi, în Bucureşti au fost 69 din 199, în Prahova 60 din 104, în Argeş 71 din 110, în Cluj 39 din 85.