Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus în România: Încă nu știm cum vor arăta restricțiile de după 15 mai, nici cum vor fi impuse (Hotnews.ro)

coronavirus-4957673_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Procedura pentru elevii care se întorc la școală pe 2 iunie, pentru pregătirea de Evaluare Națională și Bacalaureat (Edupedu) - Bucureștenii care vor să se testeze de Coronavirus ar putea să beneficieze de un sprijin financiar de 200 lei. Propunerea, dezbătută în Consiliul General al Capitalei în 11 mai (G4media.ro) - EXCLUSIV: Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel (Libertatea) - Operațiunea site-uri blocate. Limitele luptei cu dezinformarea (sinposis.info.ro)

Coronavirus în România: Încă nu știm cum vor arăta restricțiile de după 15 mai, nici cum vor fi impuse (Hotnews.ro)

Bilanțul deceselor pacienților testați pozitiv cu Covid-19 a ajuns la 891, în cursul zilei de joi fiind anunțate 24 de noi victime si alte 3 în această dimineață, printre care și primul străin care moare pe teritoriul României, un cetățean bulgar. Potrivit ultimei raportări, de joi de la prânz, numărul îmbolnăvirilor din cauza coronavirusului în România a ajuns la 14.499. Situația amenzilor date celor care încalcă restricțiile are încă destule semne de întrebare, iar autoritățile nu au anunțat până acum cum vor arăta măsurile ce vor fi luate după 15 mai.

Procedura pentru elevii care se întorc la școală pe 2 iunie, pentru pregătirea de Evaluare Națională și Bacalaureat (Edupedu)

Ministrul Educației a prezentat aseară procedura care se va aplica în toate școlile gimnaziale și liceele, în perioada 2-12 iunie, pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a care se întorc la clase pentru pregătirea de Evaluare Națională și Bacalaureat. “Îi familiarizăm pe copii și îi învățăm cum anume ar trebui să se comporte și la examenele naționale, unde vom urma aceeași procedură”, a declarat Anisie, la Realitatea Plus.

Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie cu probele scrise, după care elevii vor susține probele de competențe. “Aici avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce ne vom consulta marți în ședința Comisia de Dialog Social”, a anunțat Anisie.

Bucureștenii care vor să se testeze de Coronavirus ar putea să beneficieze de un sprijin financiar de 200 lei. Propunerea, dezbătută în Consiliul General al Capitalei în 11 mai (G4media.ro)

Bucureşti care solicită să efectueze testul PCR, în vederea depistării infectării cu virusul SARS-CoV-2, ar urma să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 200 de lei, conform unui proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa din 11 mai a Consiliului General al Capitalei.

Inițiativa prevede alocarea a 2.233.000 din bugetul local, relatează Agerpres. Din această sumă, 2.200.000 lei reprezintă sprijinul financiar acordat, 30.000 lei – realizarea unei aplicaţii online de înscriere în cadrul proiectului şi 3.000 de lei – hosting aplicaţie online.

În cazul în care se adoptă, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti va elabora regulamentul privind implementarea proiectului în termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii.

EXCLUSIV: Importatorul celor 1,2 milioane de măști COVID periculoase, distribuite de Unifarm în 113 spitale din toată România, a avut firmă offshore cu Streinu-Cercel (Libertatea)

Unifarm a recunoscut pentru Libertatea că a cumpărat 1,2 milioane de măști, fără licitație, și le-a distribuit în 113 spitale. Costul afacerii, derulată fără licitație, cu negociere direct la sediul Unifarm, a fost de aproximativ 5 milioane de de dolari.

Măștile tip FFP2 respective sunt produse de compania de pamperși Daddy Baby în China și au fost declarate drept periculoase, neconforme și interzise în  Uniunea Europeană. ”Cea mai mare parte a cantităților a fost deja retrasă”, spune compania Ministerului Sănătății. Unifarm a răspuns întrebărilor ziarului și a făcut public și numele firmei de la care a cumpărat măștile: Ducos Trading SRL. 

Importator este Ion Berciu, vechea cunoștință și partener al lui Streinu-Cercel. Fondată în 2007, Compania Ducos Trading SRL are o cifră de afaceri de 12,2 milioane de euro pe 2019 și un profit de aproape două milioane de euro din livrarea de materiale medicale către spitalele publice.

Operațiunea site-uri blocate. Limitele luptei cu dezinformarea (sinposis.info.ro)

Titluri alarmiste. Informații false. Crearea de panică. În contextul pandemiei de coronavirus, potrivit evaluării SINOPIS, 14 site-uri diferite au fost blocate până în 6 mai de autoritățile din România deoarece ar răspândi minciuni. La scurt timp după suspendare, câteva site-uri au „reînviat” la alte adrese sau chiar, într-un caz, site-ul teoretic blocat continua să funcționeze. În plus, măsura suspendării este considerată brutală și inutilă de experți în comunicare și politici publice