Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nevoia acută de lesă (Ziare.com)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu este senior editor ziare.com
Image source: 
ziare.com

Ultima zi de stare de urgență în România. Urmează trei zile fără restricții (Hotnews.ro) - Director în spital COVID-19: “Adevărații bolnavi mor cerșind ajutor pe la spitalele apropiate”. Medicii mint că pacienții cu afecțiuni grave sunt suspecți de coronavirus, să le poată salva viața (Libertatea)

Ultima zi de stare de urgență în România. Urmează trei zile fără restricții (Hotnews.ro)

​România a intrat joi în ultima zi de stare de urgenţă, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidenţial, ca urmare a pandemiei de coronavirus. Bucureștiul urmează astfel exemplul statelor europene, mare parte dintre ele trecând deja la relaxarea treptată a măsurilor de combatere a infecției. Au fost două luni în care au fost suspendate drepturi constituționale și libertăți fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulație sau chiar dreptul la proprietate. România va trece la starea de alertă, în care mare parte dintre restricții vor rămâne însă în vigoare și, spre deosebire de alte țări, nu vor fi reluate curusurile școlare, restaurantele și barurile rămân în continuare închise, iar deplasările în afara localităților sunt și ele restricționate. Se deschid în schimb parcurile și se renunță, în mare parte, a declarația pe proprie răspundere, iar măștile sanitare devin obligatorii în spațiile închise. Restricțiile intră însă în vigoare odată cu legea privind starea de alertă adoptă de Parlament, adică cel mai devreme luni.

Nevoia acută de lesă (Ziare.com)

"(...) trei zile nu vor exista restrictii, ci doar recomandari. Asa, si? Ce se va intampla?

Cine te va impiedica pe tine, om rational si matur, ca in lipsa amenzii si a restrictiei, in aceste trei zile sa porti masca, sa pastrezi distanta, sa eviti aglomeratia, sa te speli pe maini si chiar sa ramai in casa, daca socotesti ca asta e cea mai corecta solutie pentru tine?

Prof. Alexandru Rafila cita un studiu care arata ca virusul dispare in 90 de zile daca 90% din populatie poarta corect masca. Si, in acest context, ma ingrijoreaza mai tare decat cele trei zile ca multi oameni nu-si vor putea permite sa cumpere suficiente masti.

Se vor deschide restaurante si mall-uri? Nu te obliga nimeni sa intri in ele. Asa cum nici acum nu te obliga nimeni sa stai la coada intr-un magazin aglomerat, sa ramai alaturi de cineva fara masca sau care se apropie prea tare de tine, cu atat mai mult in weekend, cand nu trebuie sa te duci la serviciu.

Ce fel de societate suntem daca trebuie sa fim fortati sa ramanem in viata? 

Vremea interdictiei a fost necesara pana sa intelegem, pana sa ne obisnuim si in acest timp autoritatile sa se poate pregati. Dar din martie pana acum era timp suficient de inteles, de asimilat, de intrat chiar intr-un fel de reflex.

De acum chiar e vremea sa redevenim ceea ce altfel ne pretindeam pana acum. Adica oameni responsabili apti sa-si poarte de grija.

Daca nu suntem, atunci ceea ce ni se potriveste este o dictatura. Surubul strans la maximum, lesa", comentează Ioana Ene Dogioiu. Integral pe portalul ziare.com.

Director în spital COVID-19: “Adevărații bolnavi mor cerșind ajutor pe la spitalele apropiate”. Medicii mint că pacienții cu afecțiuni grave sunt suspecți de coronavirus, să le poată salva viața (Libertatea)

Corina Laura Feier, directorul economic al Spitalului din Deva, susține că ”cei 1.200 de oameni ai personalului medical au tratat doar 97 de oameni, dintre care peste 80% asimptomatici”, în condițiile în care ceilalți bolnavi nu au unde să se trateze. Și dă exemplu unei prietene, actrițe, care, diagnosticată cu astm și pneumonie, a trebuit să se trateze acasă.

Revista presei românești - 14 mai 2020