Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Starea de Alertă a adus anarhia în toată România peste weekend: relaxare şi inconştienţă (Adevărul)

646x404.jpg

Starea de Alertă a adus anarhia în toată România peste weekend: relaxare şi inconştienţă, titrează astăzi "Adevărul".
Starea de Alertă a adus anarhia în toată România peste weekend: relaxare şi inconştienţă, titrează astăzi "Adevărul".
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

De astăzi se dau din nou amenzi pentru încălcarea restricțiilor. Cea mai mare sancțiune ajunge la 15.000 de lei (Libertatea) -  În loc să vină cu planul de relansare economică, promis de două luni, premierul Orban se luptă cu redeschiderea teraselor (Ziarul Financiar) - Nu sfânta împărtășanie, ci gura păcătosului infectează. Cum îl vor trata pe ÎPS Teodosie dacă se va îmbolnăvi de covid? (Republica)

Starea de Alertă a adus anarhia în toată România peste weekend: relaxare şi inconştienţă (Adevărul)

Cozi de sute de metri şi mii de persoane înghesuite la vămile din vestul ţării, petrecere în aer liber în Herăstrău cu zeci de tineri ignorând orice măsură de distanţare socială şi chiar proteste în Piaţa Victoriei ale celor ce nu cred în realitatea noului coronavirus este imaginea primelor zile de relaxare a restricţiilor, zile în care autorităţile nu au putut sancţiona nerespectarea regulilor.

Tot acest peisaj semi-anarhic, notează publicația, a fost posibil în contextul în care Camera Deputaţilor a votat abia miercuri seară legea privind starea de alertă, ceea ce a însemnat că definirea contravenţiilor şi amenzile contravenţionale aferente nu au intrat în vigoare decât începând de astăzi. De altfel, în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) prin care au fost impuse noile restricţii valabile pe perioada stării de alertă nu au fost prevăzute amenzi sau alte sancţiuni pentru nerespectarea acestora.



De astăzi se dau din nou amenzi pentru încălcarea restricțiilor. Cea mai mare sancțiune ajunge la 15.000 de lei (Libertatea)

Legea privind starea de alertă intră în vigoare de astăzi, ceea ce înseamnă că autoritățile vor putea da din nou sancțiuni pentru încălcarea restricțiilor. Astfel, cei care vor să iasă din localitate trebuie să aibă declarație pe propria răspundere, iar masca de protecție este obligatorie, reamintește Libertatea.

Amenzile variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă în 15 zile.

Conform legii, cei care organizează, pe perioada stării de alertă, mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise, activităţi interzise conform art. 5 alin. (3) lit. a), pot primi amenzi de la 3.000 de lei la 15.000 de lei . Persoanelor fizice care participă la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori la întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise, interzise în conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a), riscă amenzi cuprinse între 500 de lei şi 2.500 de lei.



Costul imens, în 12 puncte, pe care îl plăteşte România în această criză COVID-19 şi mai ales pentru cele două luni de situaţie de urgenţă în care Iohannis şi guvernul au închis businessurile şi economia: În loc să vină cu planul de relansare economică, promis de două luni, premierul Orban se luptă cu redeschiderea teraselor (Ziarul Financiar)

Opinie Cristian Hostiuc, director editorial ZF: Duminică, 17 mai 2020, după două luni de la declararea stării de urgenţă în urma izbucnirii la nivel mondial a crizei COVID-19: 16.871 de cazuri de infectare cu noul coronavirus; 9.890 de cazuri declarate vindecate şi externate; 1.107 decese.

Focarele principale pentru COVID-19 au fost spitalele (un dezastru din punct de vedere al managementului de triere), centrele de bătrâni şi centrele neuro-psihice.

Nu cred că aţi auzit de focare de infecţie în magazinele de retail, care au funcţionat non-stop cu sute de mii de salariaţi şi milioane de clienţi, sau în sucursalele bancare, care au fost deschise continuu.

Pentru statistică, în 2019 în România s-au înregistrat 259.936 de decese, adică 712 decese pe zi.

În două luni de stare de urgenţă, companiile au pierdut deja 30 de miliarde de euro din cifra de afaceri, adică 500 de milioane de euro pe zi. (Cifra de afaceri a celor peste 600.000 de companii din România este de 1 miliard pe zi, adică peste 360 de miliarde de euro pe an, adică peste 1.700 de miliarde de lei.)

Până la finalul anului, companiile vor mai pierde între 30-50 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pierderea pe tot anul din cifra de afaceri va depăşi 20%, adică între 70-80 de miliarde de euro.

Integral în Ziarul Financiar.



Nu sfânta împărtășanie, ci gura păcătosului infectează. Cum îl vor trata pe ÎPS Teodosie dacă se va îmbolnăvi de covid? (Republica)

"ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

ÎPS Teodosie susține că „sfânta împărtășanie nu e mâncare și băutură firească”, că Biserica „nu este unitate de alimentație publică” și, prin urmare, nu te îmbolnăvește de covid.

ÎPS-ul uită sau trece cu vederea faptul că nu sfânta împărtășanie infectează, ci gura păcătosului. Pentru că dacă plimbi aceeași linguriță prin mai multe guri, riști să-i contaminezi pe toți de la o singură persoană potențial „asimptomatică”. Nu scrie nicăieri în evanghelii despre „sfântul covid” pe care trebuie să-l plimbăm din gură în gură.

Mă întreb ce se va întâmpla însă dacă acei copii împărtășiți de ÎPS Teodosie cu aceeași linguriță se vor îmbolnăvi. Îi vor vindeca cu slujbe? Dar dacă ÎPS Teodosie însuși va fi depistat pozitiv? Îl vor trata cu apă sfințită? Sau vor comanda un elicopter la scară și-i vor închina viața medicilor de la Spitalul Balș din București, așa cum au făcut cu ÎPS Pimen?", comentează jurnalistul Florin Negruțiu.

 
Revista presei românești - 18 mai 2020