Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politica, singurul domeniu care a ieşit din criză. A rămas ca înainte! (Adevărul)

ion-m-ionita_6.jpg

Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Jurnalistul Ion M. Ioniță semnează editorialul ziarului "Adevărul" de astăzi.
Image source: 
site-ul ziarului Adevărul

„Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem”. Peste 100 de țări cer o anchetă asupra măsurilor OMS în cazul COVID-19 (Hotnews) - Institutul Cantacuzino a stabilit ce tulpină a virusului SARS-CoV-2 circulă în România (Universul.net) - Exclusiv: Spitalul de Copii din Iași pune pe site-ul de licitații numele minorilor și analizele pentru fiecare în parte (G4Media) 

Politica, singurul domeniu care a ieşit din criză. A rămas ca înainte! (Adevărul)

"Dacă mulţi s-au întrebat în ce măsură viaţa de după pandemie va mai semăna cu cea de dinainte, politica arată că, în ceea ce o priveşte, nu s-a schimbat nimic. Dezbaterea parlamentară pe tema repornirii economiei nu a adus nimic nou, politica rămâne blocată în propria logică, departe de ceea ce se întâmplă în cazul fiecăruia dintre românii afectaţi, direct sau indirect, de criză", scrie în Adevărul jurnalistul Ion M. Ioniță.

"După o scurtă perioadă de degringoladă în urma pierderii guvernării, PSD şi-a regăsit aliaţii tradiţionali şi şi-a recuperat majoritatea parlamentară. Acum partidul lui Marcel Ciolacu se află într-o poziţie confortabilă, dar nu din iscusinţa politică a liderilor PSD. Pur şi simplu a venit criza sanitară mondială. 

Dacă nu s-ar fi întâmplat asta, peste câteva săptămâni am fi avut alegeri parlamentare anticipate şi PSD ar fi trecut pentru următorul mandat în opoziţie, după cum arătau toate estimările. PNL ar fi avut majoritatea necesară guvernării şi s-ar fi intrat în normalitate, adică partidul care are cei mai mulţi parlamentari asigură şi guvernarea. Dar lucrurile au luat cu totul alt curs. 

Criza sanitară a împiedicat orice demers electoral. Iar situaţia a rămas pe dos. PSD, cu uriaşa masă de parlamentari câştigată în 2016 plus aliaţii, controlează Senatul şi Camera Deputaţilor. Opoziţia este, de fapt, la putere, pentru că, din punct de vedere legislativ, Guvernul e la cheremul PSD. Marcel Ciolacu ar putea oricând să iniţieze şi să treacă prin Parlament o moţiune de cenzură. Dacă ar fi avut interesul, ar fi făcut-o. Dar nu îl are. Putea folosi prilejul dat de scandalul celor trei zile fără reglementare în stare de alertă. Nu a fost cazul. Domnul Ciolacu şi-a exprimat doar părerea de rău că Ludovic Orban nu şi-a dat demisia. 

Dacă PSD era convins că Guvernul a făcut un lucru incalificabil, extrem de periculos pentru sănătatea publică, că pune în pericol viaţa oamenilor, de ce nu a răsturnat Cabinetul Orban cât mai rapid posibil? De ce mai târziu? 

Evident, cu cât mai târziu, cu atât mai bine pentru PSD. Cu cât rămâne mai mult Guvernul Orban, cu cât încasează mai vârtos, aşa cum s-a întâmplat cu Guvernul Cioloş, este mai bine pentru cei care se află acum în opoziţie formală".

Integral în Adevărul.

„Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem”. Peste 100 de țări cer o anchetă asupra măsurilor OMS în cazul COVID-19 (Hotnews)

"Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem." Astfel și-a început discursul secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea lucrărilor Adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin videoconferință.

Adunarea se întrunește pentru a evalua posibilitatea unei investigații cu privire la originile Sars-Cov-2. Un proiect de rezoluție al UE și al Australiei solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional asupra sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie.

Proiectul de rezoluție a primit până în prezent sprijin din partea a 116 țări. Textul, publicat de Reuters, va fi prezentat marți Adunării OMS, dar are nevoie de sprijinul a două treimi din cei 194 de membri. Beijingul s-a opus ideii de investigație internațională cu privire la pandemie. Proiectul, însă, nu menționează China sau Wuhan.

Dar Guterres avertizează: "Nu este momentul pentru a declanșa o investigație. Nu am văzut multă unitate între țări în lupta împotriva coronavirusului. Și multe state au ignorat recomandările OMS". Acesta este motivul pentru care secretarul organizației solicită ca cele 194 de state prezente să rămână unite. Pentru moment. "Când vom lăsa în urmă pandemia, atunci da, va trebui să ajungem la cercetarea responsabilităților".

China, care lucrează acum la dezvoltarea și distribuția unui vaccin, va face din acesta „un bun public global”, imediat ce va deveni disponibil, a dat asigurări șeful statului chinez. Și a promis două miliarde de dolari în următorii doi ani pentru a combate efectele pandemiei și criza economică provocată de Covid 19, în special în țările în curs de dezvoltare.

Institutul Cantacuzino a stabilit ce tulpină a virusului SARS-CoV-2 circulă în România (Universul.net)

Institutul Cantacuzino anunță că a reușit să obțină primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Cercetătorii au constatat că virusul seamănă într-o proporție mai mare cu tulpinile care au circulat în mai multe țări europene, precum Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Spania dar și în India sau SUA.

Pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul de la „Cantacuzino” va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe, precizează dr. Mihaela Lazăr, șef Laborator Infecții Respiratorii Virale  din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate, explică biologul.

Exclusiv: Spitalul de Copii din Iași pune pe site-ul de licitații numele minorilor și analizele pentru fiecare în parte (G4Media)

Caz fără precedent de încălcare a confidențialității în sistemul de sănătate. De câteva luni, în secțiunea de Achiziții Electronice de pe portalul național de licitații e-licitatie.ro, Spitalul de Copii ”Sf. Maria” din Iași trece numele minorilor care au fost consultați și tratați la această unitate medicală, precum și tipul de analize la care au fost supuși. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal anunță că va efectua un control la Iași, iar managerul Spitalului a recunoscut că ”este un lucru grav”.

G4Media a identificat 29 de astfel de cazuri, 26 din acest an și trei de anul trecut. De fiecare dată, la descrierea achiziției se menționează ”copil”, ”copilul” sau ”pacient”, urmând numele și prenumele. Apoi, sunt indicate tipul de analiză cerut de medic pentru fiecare dintre aceștia. Justificarea faptului că aceste analize figurează pe e-licitatie.ro este aceea că au fost comandate unor laboratoare private din Iași având regimul cheltuielilor de genul licitații sau selecții de oferte.

 

 
Revista presei românești - 19 mai 2020