Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum s-a modificat profilul pacientului cu COVID-19 (Adevărul)

coronavirus-4948804_1280.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Cel mai mare secret în criza COVID. În afară de Arafat, care le-a condus pe amândouă, Guvernul refuză să spună cine a făcut parte din Grupul de Comunicare Strategică și din Grupul de suport tehnico-științific (Libertatea) - Muncitorii sezonieri români fac istorie în Germania. Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din ferme și abatoare (Digi 24)

Cum s-a modificat profilul pacientului cu COVID-19 (Adevărul)

Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi, susţine că, spre deosebire de acum o lună, majoritatea pacienţilor nou infectaţi cu SARS-CoV-2 ajung la spital cu forme medii, cu simptome „supărătoare”, care necesită atenţie pentru că riscă să se transforme în cazuri grave, chiar dacă persoana infectată este tânără, fără comorbidităţi.

„Foarte puţini pacienți mai au forme asimptomatice sau uşoare. Acest lucru înseamnă că pacientul se prezintă de la început cu simptome destul de serioase. Acestea pot fi febră, dureri musculare, jenă respiratorie, tuse sau scăderea poftei de mâncare”, a declarat Carmen Dorobăţ pentru „Adevărul”. 

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi spune că nu poate explica punctual fenomenul în contextul în care „abia acum învăţăm cum se poartă” COVID-19. „Totuşi, din dinamica manifestării altor virusuri din familia coronavirusurilor, s-a observat că, în timp, cu trecerea acestuia de la un pacient la altul, agresivitatea (noului coronavirus - n.r.) poate creşte sau se poate diminua. La noi, se înregistrează o creştere a agresivităţii care, la o adică, poate fi asociată profilului pacientului din zonă. Repet, vorbim de persoane infectate relativ tinere, care nu au comorbidităţi, dar care, din cauza particularităţilor metabolice, pot ajunge cazuri grave”, a precizat Carmen Dorobăţ.

Cel mai mare secret în criza COVID. În afară de Arafat, care le-a condus pe amândouă, Guvernul refuză să spună cine a făcut parte din Grupul de Comunicare Strategică și din Grupul de suport tehnico-științific (Libertatea)

Au trecut mai bine de două luni de la decretarea pandemiei de coronavirus, România a intrat și a și ieșit din starea de urgență, însă cetățenii ei nu știu nici acum cine sunt cei care au decis restrângerea drepturilor. Guvernul a ajuns să secretizeze și numele specialiștilor din Grupul de suport tehnico-științific.

Ordonanțele militare emise de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în cele două luni de stare de urgență s-au bazat pe analizele Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. De comunicarea legată de criza COVID se ocupă Grupul de Comunicare Strategică. Iar deciziile privind blocarea unor site-uri care ar fi publicat știri false au fost luate, în starea de urgență, pe baza analizelor aceluiași GCS. Cine face parte însă din aceste grupuri?

O serie de organizații neguvernamentale acuză Guvernul de lipsă de transparență și iau în considerare acționarea acestuia în justiție, pentru a-l obliga să facă publică lista exactă a membrilor.

Muncitorii sezonieri români fac istorie în Germania. Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbată după scandalurile din ferme și abatoare (Digi 24)

Protestele muncitorilor sezonieri români de la fermele și abatoarele din Germania împotriva condițiilor de muncă și cazare vor duce la schimbarea legislației muncii în această țară, a anunțat ambasadorul român de la Berlin, Emil Hurezeanu. Verificările făcute după numeroasele scandaluri declanșate în aceste ferme au scos la iveală că între muncitor și angajatorul principal, proprietarul fermei, există uneori un lanț de patru-cinci subcontractori, ceea ce favorizează abuzurile.

Zeci de muncitori sezonieri români veniți la o fermă din vestul Germaniei au protestat luni față de condițiile de muncă, de cazare și pentru că nu și-au primit banii. Este al doilea protest al lucrătorilor români în Bornhaim în mai puțin de o săptămână. Imaginile au fost difuzate în toată presa germană.

Ambasadorul a spus că protestatarii au ajuns la Consulatul României de la Bonn, unde au stat de vorbă și cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflată în vizită în Germania exact pe acest subiect. 

 

 
Revista presei românești - 20 mai 2020