Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adevărul despre scandalul termoscanării de la Kaufland: Un incident regizat cu scopul de a crea senzaţional, filmat de un cameraman profesionist (Adevărul)

646x404_1.jpg

Protagoniștii scandalului de la Kaufland
Sursa imaginii: 
site-ul ziarului Adevărul

Vid legislativ: Oamenii nu pot fi obligaţi să accepte „termometrizarea”, nici să poarte masca în magazine. ”Nu poți fi amendat în baza unui comunicat de presă” (Libertatea) - Două luni de la primul deces COVID-19 în România. Bilanțul victimelor a ajuns la 1.156, iar în cea mai neagră zi au fost raportați 35 de morți INFOGRAFIC (G4Media) - Propunere de transfer pentru dl. Teodosie din Constanța (Contributors.ro)

Adevărul despre scandalul termoscanării de la Kaufland: Un incident regizat cu scopul de a crea senzaţional, filmat de un cameraman profesionist (Adevărul)

Doi bărbaţi şi o femeie care au făcut scandal marţi, la întrarea într-un centru comercial din Sectorul 5, au fost amendate, anunţă joi Poliţia Capitalei într-un comunicat. Cei trei refuzaseră termoscanarea şi se manifestau violent.  

Kaufland România a reacţionat pe Facebook. În magazinele noastre nu se mai ia temperatura la intrarea în magazin.  Îndemnăm clienţii să respecte măsurile de protecţie la cumpărături, să îşi păstreze calmul şi să pună sănătatea lor şi a celorlalţi pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului şi suntem în permanent contact cu autorităţile“, a anunţat compania.

Reacţia vine după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini din timpul incidentului. Pe lângă fragmente distribuite pe Facebook, pe YouTube a fost publicat miercuri un film de peste 13 minute, filmat cu o cameră video, nu un telefon, editat şi care include şi explicaţii sub formă de text şi extrase din diverse legi şi din Constituţie, care vrea să inducă ideea că măsurarea temperaturii la intrarea în diverse instituţii şi spaţii publice închise ar fi ilegală şi ar încălca drepturi stipulate în Constituţie.   Filmul este publicat pe canalul de YouTube al regizorului George Adamescu, care este şi protagonist, alături de soţie, al scandalului, arată Adevărul. Acelaşi canal de YouTube mai găzduieşte materiale video pe teme adesea regăsite printre cele răspândite de adepţii diferitelor teorii ale conspiraţiei, cum ar fi mitingurile anti-5G.

Vid legislativ: Oamenii nu pot fi obligaţi să accepte „termometrizarea”, nici să poarte masca în magazine. ”Nu poți fi amendat în baza unui comunicat de presă” (Libertatea)

<<Cele trei persoane care au refuzat termoscanarea la intrarea într-un supermarket au fost sancționate contravențional pentru că au făcut scandal după ce nu li s-a permis accesul în magazin, iar apoi au refuzat să se legitimeze, la cererea poliţiştilor. Nu au luat amendă pentru că n-au acceptat să li se ia temperatura. Nici n-aveau cum>>, explică jurnalista Libertatea Adriana Oprea.

<<Niciun act normativ nu ne obligă, la acest moment, să purtăm măşti de protecţie sau să acceptăm măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile comerciale. Şi asta pentru că Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne, prin care pot fi instituite aceste reguli, nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial>>. 

Două luni de la primul deces COVID-19 în România. Bilanțul victimelor a ajuns la 1.156, iar în cea mai neagră zi au fost raportați 35 de morți INFOGRAFIC (G4Media)

Primul deces al unei persoane infectate cu COVID-19 în România a fost înregistrat la 22 martie, atunci când Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că un bărbat de 67 de ani, care suferea de cancer în stadiu terminal, a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Bărbatul fusese internat acolo în 18 martie, după ce fusese depistat pozitiv cu COVID-19.

A fost ziua în care România a început să își numere cu înfrigurare morții de coronavirus.

La două luni distanță, bilanțul victimelor COVID-19 a ajuns la 1.156, media deceselor ridicându-se la 19 persoane pe zi în criza coronavirus.

Cele mai multe decese zilnice au fost raportate în 8 mai, atunci când autoritățile au informat, în 24 de ore, că 35 de persoane infectate cu coronavirus au decedat.

Graficul deceselor COVID-19 în România nu are o pantă ascendentă sau descendentă, ci este, la fel ca în cazul infectărilor sau al testărilor realizate în criza coronavirus, în formă de dinți de fierăstrău.

Propunere de transfer pentru dl. Teodosie din Constanța (Contributors.ro)

<<Este de-a dreptul incredibil ce și câte își permite așa-numitul ÎPS Teodosie Tomitanul, fost Snagoveanu, mult mai cunoscut românilor sub indicativul (din câte se spune, insul în cauză ar fi intens familiarizat cu ele) Teodosie Șpagoveanu. Recunoscut și datorită incredibilei lui abilități de a scăpa de noian de dosare penale.... 

După ce zilele trecute le-a dat sfânta împărtășanie unor copii cu aceeași linguriță a trecut la altă năstrușnicie. Va repeta cu de la sine putere liturghia Învierii. Acest spectacol prost, înjositor, degradant pentru Biserica Ortodoxă Română, pentru regulile și datinile ei, se va consuma săptămâna viitoare. Iar BOR și liota ei de ierarhi nu zic nimic...

Mă gândesc dacă nu ar fi bine ca d-lui Teodosie Șpagoveanu să i se acorde un transfer. Fiind cadru didactic, chiar și un fel de nacealnik pe la Universitatea Ovidius din Constanța, poate nu ar fi rău să fie transferat la Secția sau Catedra de Teatru. Oricum, acolo e nevoie de cadre>>, scrie Mircea Morariu.

Autorul este critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013).

Articolul integral pe contributors.ro.

 
Revista presei românești - 22 mai 2020