Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Bani pentru declararea în fals a COVID-19 drept cauza morții", fake news ce duce la Liviu Dragnea (Newsweek.ro)

Tribunal UE actiune Liviu Dragnea.jpg

Image source: 
Facebook/PSD (arhivă)

Horațiu Moldovan: Dacă numărul cazurilor de COVID-19 va fi peste 200 zilnic și în perioada următoare, se poate pune problema unor măsuri mai severe (Hotnews.ro) - Firea anunță că de luni va testa pentru COVID-19 peste 10.000 de bucureșteni pe Arena Națională (ziare.com) - Coronavirusul infectează mediul politic (România Liberă)

Horațiu Moldovan: Dacă numărul cazurilor de COVID-19 va fi peste 200 zilnic și în perioada următoare, se poate pune problema unor măsuri mai severe (Hotnews.ro)

Dacă numărul cazurilor de COVID-19 va fi peste 200 zilnic și în perioada următoare, se poate pune problema unor măsuri mai severe, a declarat duminică seară secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan. Bilanțul cazurilor de coronavirus din România a ajuns duminică la 18.070, după raportarea a 213 cazuri noi, față de 145 de noi îmbolnăviri raportate cu o zi în urmă. Numărul îmbolnăvirilor trece de 200 după opt zile consecutive în care s-a menținut sub acest prag.

Firea anunță că de luni va testa pentru COVID-19 peste 10.000 de bucureșteni pe Arena Națională (ziare.com)

Primarul Gabriela Firea a anuntat ca luni se va da startul proiectului privind testarea bucurestenilor care nu au simptome de COVID-19. Testele nu vor fi rapide, ci de tip anticorpi, si se vor realiza pe un esantion de 10.500 de bucuresteni, in prima faza. Testele se vor realiza la Arena Nationala.

Firea a adaugat ca multi bucuresteni ar vrea sa se testeze, dar se tem sa nu fie nevoiti sa mearga la spital, in urma rezultatului.

In doua zile s-au inscris nu mai putin de 7.768 de bucuresteni pentru testare. 

„Bani pentru declararea în fals a COVID-19 drept cauza morții", fake news ce duce la Liviu Dragnea (Newsweek.ro)

O asociație care sprijină cauza lui Liviu Dragnea („victimă a abuzurilor Justiției") a depus o plângere la Parchetul General și cere cercetarea informațiilor conform cărora spitalele ar plăti aparținătorii decedaților pentru a declara coronavirusul drept cauză a morții.

Este, desigur, cu totul imposibil ca aparținătorii să decidă diagnosticul și cauza morții, dar mecanismele narațiunii de tip fake news nu se încurcă în logică.

Asociația care a depus plângerea la Parchetul General se numește "Organized Crime Harm Reduction" (OCHR), are sediul pe Calea Victoriei și, în ultima vreme, s-a remarcat printr-un asalt împotriva măsurilor menite să protejeze populația împotriva COVID-19.

La începutul lunii mai, OCHR a depus o plângere la Parchetul General prin care cere investigarea "declarării în fals" a deceselor de COVID-19.

În septembrie 2019, OCHR s-a ocupat și de „abuzul" împotriva lui Liviu Dragnea, pe care l-a audiat în penitenciarul Rahova. Conform raportului de activitate al OCHR, „Persoana Privată de Libertate (Liviu Dragnea - n.r.) a solicitat audierea sa de către reprezentanţii unei organizaţii ce lupta pentru protecţia drepturilor omului, pentru a semnala acestora faptul că o mare parte a deţinuţilor cu care a interacţionat ar reprezenta posibile victime ale abuzurilor din sistemul judiciar.

Coronavirusul infectează mediul politic (România Liberă)

Întreaga strategie a Guvernului României de a strânge relațiile cu Republica Moldova este subminată de un schimb de mesaje acide, pe care politicieni din ambele state și le adresează unii altora. 

În planul relațiilor dintre București și Chișinău, elementul concret și pozitiv al ultimelor săptămâni l-a reprezentat un ajutor oferit de România Republicii Moldova, în vederea combaterii epidemiei de coronavirus. Acest ajutor a fost format, pe de o parte, din materiale sanitare trimise de la București, iar pe de altă parte, dintr-o echipă medicală formată din peste 40 de specialiști, care au lucrat, timp de 15 zile, în spitale din trei orașe ale Republicii Moldova – Chișinău, Cahul și Bălți.

Aceste ajutoare medicale, care au avut chiar sprijinul politic al premierului Orban, au fost, în mod surprinzător, urmate nu de o apropiere a relațiilor dintre cele două țări, ci de o înrăutățire a acestora. Elementul de la care a pornit scandalul pare a fi un raport al Parlamentului European despre acordul DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Area), acord încheiat între autoritățile de la Bruxelles și cele de la Chișinău. Raportul, critic la adresa Republicii Moldova, ar fi trecut neobservat în România, poate și în Republica Moldova, dacă nu era evidențiat, printr-o postare pe Facebook, de europarlamentarul român Siegfried Mureșan. “Guvernul Republicii Moldova eșuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eșuat și în implementarea reformelor. Guvernarea slabă în vremuri liniștite afectează cetățenii în vremurile de criză. În ultimii 5 ani de zile, Republica Moldova a avut parte de mai multe guverne slabe... Din această cauză, criza COVID-19 a prins RepublicaMoldova nepregătită”, menționa pe Facebook, într-un text postat la data de 22 mai, europarlamentarul. Textul lui Siegfried Mureșan a fost perceput la Chișinău drept poziţia României, astfel că premierul Ion Chicu a ripostat spre București. “Stau și mă uit eu la băieţașii ăștea români oploșiţi prin structurile europene, care vin cu patronajul peste noi... Rataţi, nimic în viaţă și în ţară realizat. Ce-ai făcut june în ţara ta, că geme de cea mai mare corupţie din Europa? Ai numai în judeţul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 înregistrati în toată ţara mea”, îi spune premierul Chicu lui Siegfried Mureșan.