Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Problema cu 7 la sută (republica.ro)

ciprian_mihali.jpg

Ciprian Mihali lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.
Ciprian Mihali lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.
Image source: 
Facebook/Ciprian MIhali

180.000 de români, infectaţi cu COVID-19 fără să ştie (Adevărul) - Nu vă mai bateți joc de copii! (ziare.com) 

180.000 de români, infectaţi cu COVID-19 fără să ştie (Adevărul)

La trei luni de la începutul pandemiei cu noul coronavirus în ţara noastră, autorităţile se pregătesc de efectuarea primului studiu de seroprevalenţă pentru a afla câţi români s-au infectat, de fapt. Pe baza cercetării, autorităţile vor putea estima severitatea următorului val de infecţii. Potrivit experţilor, numărul persoanelor asimptomatice ar fi de 10 ori mai mare decât al celor diagnosticate.

Nu mai puţin de 30.000 de români vor fi testaţi în lunile iunie-iulie, în cadrul unui studiu de seroprevalenţă. Practic, pe baza acestei testări, autorităţile vor putea şti care este procentul persoanelor în grupele de risc predispuse riscului unei îmbolnăviri, care sunt zonele unde acest risc este mai mare şi, nu în ultimul rând, care ar putea fi severitatea valului următor de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Serurile vor fi recoltate de la persoanele care vor veni să-şi facă analize pentru orice altceva, iar acestea vor fi întrebate dacă îşi dau acordul ca rezultatele de la serurile restante să fie folosite pentru acest studiu, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.  

Săptămâna trecută, autorităţile din Spania au anunţat rezultatele unui studiu de seroprevalenţă realizat pe circa 60.000 de locuitori, ce sugera că doar 5% din populaţia ţării a trecut peste infecţia cu COVID-19. În Marea Britanie, un sondaj realizat zilele trecute pe 11.000 de gospodării indica că doar o persoană din 400 este infectată, ceea ce ar însemna o seroprevalenţă de 0,27%. În Franţa, studiul de seroprevalenţă realizat de Institutul Pasteur a estimat un procent de 4,4% , adică aproape 3 milioane de francezi infectaţi cu acest virus.   

În acest timp, pentru a doua zi consecutiv, România a raportat 213 cazuri noi, adică o valoare de peste 200 de cazuri după ce, din 16 mai şi până duminică, numărul de cazuri noi a fost de sub 200.Nu vă mai bateți joc de copii! (ziare.com)

"Cea mai importanta masura a acestei perioade este sa incetam sa ne mai batem joc de copiii si tinerii acestei tari si, implicit de viitorul lor. Si din acest punct de vedere, campania care a inceput pentru anularea examenelor nationale mi se se pare de un un maxim cinism si o imensa iresponsabilitate.

Exista o tabara care cere, cu atacuri de panica si petitii, ca examenele nationale sa fie anulate, iar nota de la evaluarea de dupa clasa a VIII-a si nota la bacalaureat sa fie calculate din notele obtinute in anii de gimnaziu/ liceu pentru ca organizarea examenelor ar fi prea periculoasa in conditii Covid.

Solutia este nu doar nefezabila, ci de-a dreptul nedreapta pentru ca la noi sistemul de notare a elevilor nu este unitar. Sunt diferente mari...

Asa cum sunt ele, aceste examene reprezinta totusi singurele evaluari cu standard unic pentru toti elevii. 

Daca nota la bacalaureat, intr-adevar, pentru multe facultati nu conteaza sau conteaza in foarte mica masura, nota de la examenul de capacitate din clasa a VIII-a are o importanta covarsitoare.

Un copil care rateaza intrarea in liceul care i se potriveste, pentru care se pregateste de ani de zile, impins intr-un anturaj gresit se poate pierde, dupa cum un copil cu pregatire medie ajuns intr-un liceu cu mult peste nivelul sau poate claca rapid. Nimeni nu are dreptul sa se joace cu asa ceva.

Se tot vorbeste de riscuri. In Romania a avut loc deja prima relaxare, marile magazine sunt deschise si cat de curand ar putea fi deschise si mall-urile, se discuta despre deschiderea de pe 1 iunie a teraselor si a restaurantelor, din 15 iunie a litoralului, slujbele la biserici au loc, la inmormantarea IPS Pimen a fost aglomeratie, si doar examenele nationale sunt o problema? Doar acolo e pericol, desi este implicata categoria de varsta cel mai putin afectata de coronavirus?

Solutia nu poate fi aceea care creeaza inechitate, care stimuleaza nemunca, care promoveaza arbitrariul si genereaza analfabeti cu diploma.

Solutia este o buna organizare", scrie Ioana Ene Dogioiu. 

Integral pe ziare.com.

 

Problema cu 7 la sută (republica.ro)

"Societatea românească  va putea progresa dacă va înceta să producă zone de excepție și de inegalitate. Vom rămâne captivii propriilor noastre frici și vom continua să ne supunem oricui va încerca să ne domine dacă nu vom înțelege, de la vârful guvernului până la ultimul cetățean, că suntem egali – toți și tot timpul – în fața legii, că dacă există o lege, chiar și excepțională, ea trebuie respectată la fel și de șefii opoziției care sfidează legea nepurtând mască, dar și de organizatorii unei înmormântări cu derogare „de sus”. Pentru că acolo unde nu ajunge brațul legii juridice, ajunge coasa legii biologice.

Refuzul de a purta mască este refuzul de a avea grijă de celălalt.Dacă există 1 la un milion șanse să am febră și febra să se datoreze infectării mele, atunci grija mea majoră e grija să nu transmit celuilalt infecția mea. Pentru că din cauza unor asemenea vitejii criminale au murit medici și asistente în spitale. Iar felul în care putem fi solidari cu corpul medical este să-i ferim pe cei din jurul nostru de a deveni pacienții unui personal medical expus și extenuat.

Întrebați dacă pot avea încredere unii în ceilalți, suedezii au răspuns afirmativ în proporție de 60%. Italienii, 30%. Românii 7%. Încrederea este cimentul care ține laolaltă cărămizile edificiului care se numește societate. Acum imaginați-vă că atunci când vă construiți o casă, îi spuneți zidarului să pună doar 7% din cimentul necesar. Sau să completeze cu apă ori cu nisip. După care mutați-vă și trăiți fericiți în această casă alături de cei dragi. Ei bine, România este azi o casă în ai cărei pereți locuitorii ei au pus doar 7% ciment.

Dacă vrem să nu se prăbușească peste noi această casă la orice adiere, trebuie să completăm restul de 93% din încrederea în cunoaștere și rațiune, egalitate în fața legii și solidaritate cu cei care ne salvează viețile".

Autorul, Ciprian Mihali, a predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

Revista presei românești - 26 mai 2020