Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie” (Hotnews.ro)

adina_valean_fb.jpg

Comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean
Adina Vălean
Sursa imaginii: 
site-ul Comisiei Europene

Cum s-a lepădat Ciolacu de Dragnea la un an de la arestare. PSD a îngropat legile care făceau din România paradis penal (Adevărul) - Lucrurile bune care se întâmplă (Ziare.com)

Ce poate face România cu miliardele de euro primite de la UE pentru salvarea economiei? Comisarul Adina Vălean: „Aproape orice are nevoie. Inclusiv să direcționeze bani către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată” (Hotnews.ro)

Comisia Europeană a propus ieri un plan de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, bani cu care vor fi ajutate statele afectate de pandemia de coronavirus. Țările membre vor primi atât granturi (sume nerambursabile), cât și împrumuturi. România face parte dintre țările din estul Europei care ar putea primi cei mai mulți bani: 33 de miliarde de euro în total (31 de miliarde de euro, raportat la anul de referință 2018, plus rata inflației pe următorii patru ani).  

Banii sunt destinați investițiilor și reformelor care ne-ar putea scoate din criză, în funcție de nevoi. Pentru România acesta este un succes politic și o imensă oportunitate de a se redresa și dezvolta rapid.

Ce trebuie să facă România cu cele 19,6 miliarde de euro pe care le va primi sub formă de granturi?

Aproape orice are nevoie să facă, spune comisarul european Adina vălean. România poate decide să direcționeze un număr de miliarde către proiectele de autostrăzi fără finanțare asigurată, către noi spitale sau dotarea acestora, către educație – construirea de școli, dar și digitalizarea sistemului de educație. De asemenea, poate investi în digitalizarea serviciilor administrative, dar și în lucruri încă urgente pentru noi – rețelele de apă și canal, extinderea rețelelor de gaz.

Un exemplu concret este autostrada Comarnic – Brașov pentru care fondurile de coeziune acum la dispoziția noastră nu sunt suficiente poate fi demarată în baza acestei finanțări.

Ce poate să facă România cu împrumuturile de 11,5 miliarde? Pentru ce sunt acești bani?

România nu e obligată să se împrumute, dar o poate face, desigur, în condiții foarte avantajoase. Răspunsul e același ca în cazul granturilor.România trebuie să pregătească un plan național, până în aprilie, în conformitate cu raportul de țară, cu proiecte concrete, care vor trebui să respecte prioritățile politicilor europene. Integral AICI.

Cum s-a lepădat Ciolacu de Dragnea la un an de la arestare. PSD a îngropat legile care făceau din România paradis penal (Adevărul)

La exact un an de la încarcerarea lui Liviu Dragnea, liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a încercat să rupă partidul de trecut prin respingerea unor proiecte care mutilau legislaţia penală. În mod ironic, cel care a condus şedinţa de plen a fost Florin Iordache, ministrul care a scos sute de mii de oameni în stradă prin celebra OUG 13 din 2017. Simbolic, Iordache a fost taxat de fosta sa colegă de partid, Ana Birchall.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a respins 7 proiecte de lege uitate în sertarele Parlamentului de câţiva ani, care atentau la legislaţia penală. Printre iniţiatori se numără Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, profesoara grevistă Cristina Anghel (fost parlamentar PC), dar şi liberala Alina Gorghiu.

Spre exemplu, Eugen Nicolicea a propus, în 2015, ca parlamentarii cu anchete în curs  să nu răspundă ca funcţionari publici în sensul legii penale. Practic, dosarele ar fi fost îngropate. Tot în acel an, Şerban Nicolae propusese ca inculpaţii reţinuţi sau arestaţi preventiv să nu fie încătuşaţi. Era perioada în care DNA funcţiona cu motoarele turate. Cu un an mai devreme, acelaşi Şerban Nicolae iniţiase un proiect de lege care prevedea închisoare de până la cinci ani pentru cei care fac publice informaţii din dosarele penale înainte ca acestea să fie soluţionate. Cristina Anghel, cunoscută ca senatoarea grevistă, apropiată de Dan Voiculescu, a propus direct graţierea unor pedepse. Lista proiectelor PSD a fost completată şi de o iniţiativă a PNL din 2017, care oferea închisoare la domiciliu.

Lucrurile bune care se întâmplă (Ziare.com)

In ultimele ore am aflat ca Viziere.ro, una dintre cele mai mari comunitati de tineri implicati in sustinerea cadrelor medicale care lupta in linia intai, a creat pana astazi 250.000 de viziere pe care le-a livrat gratuit oriunde a fost nevoie de ele.

Printre vestile bune se mai numara si stirea ca Institutul Cantacuzino incepe sa caute solutii pentru dezvoltarea unui vaccin impotriva noului virus, dar si ca in Romania putem cumpara acum o masca de protectie reutilizabila premiata de Comisia Europeana, scrie ziare.com.

Mai departe, avem vesti bune si pentru cei care isi planuiesc vacantele in viitorul apropiat: hotelurile si restaurantele nu vor taxa in plus clientii pentru a-si recupera banii pierduti in ultimele luni, iar Sanctuarul de ursi de la Zarnesti isi redeschide portile!

 
Revista presei românești - 28 mai 2020