Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acesta poate fi un moment istoric de cotitură pentru România: cu acești bani putem să reconstruim țara sau să majorăm pensiile (Republica)

iancu.jpg

Economistul Iancu Guda pune pe hârtie câteva considerații despre pachetul financiar pe care România îl va primi de la UE, în valoare de 31,2 miliarde de euro
Image source: 
Facebook / Iancu Guda

România se întoarce la viață (România liberă) - Planul PSD pentru a torpila PNL înainte de alegeri (Adevărul)  Iréne Costelian, corespondentul român pentru ziarul Liberation și al Franței pentru România. Povestea fetiței născută să fie „prințesă” în țara ei, refugiată la Bordeaux din pricina regimului comunist (life.ro)

România se întoarce la viață (România liberă)

De la data de 1 iunie, deplasarea pe întreg teritoriul României se va face liber, fără a mai fi nevoie de așa-numita „declarație pe proprie răspundere”, a anunțat, joi, președintele Klaus Iohannis. În acest mod se pune capăt celei mai dure restricții care a fost în vigoare în România pe timpul stării de urgență și pe timpul stării de alertă. Teoretic, starea de alertă rămâne în vigoare și după 1 iunie, dar restricțiile vor fi atenuate. Astfel, de la data de 1 iunie se redeschid terasele de alimentație publică și se va putea merge la plajă, a anunțat, de la Palatul Cotroceni, șeful statului. De la aceeași dată se pot relua spectacolele în aer liber. Toate aceste activități vor fi însă permise cu respectarea unei distanțe minime de doi metri între participanți, iar în cazul teraselor restaurant – cu cel mult doi clienți la o masă.

Din punct de vedere juridic, cel care va coordona activitățile din următoarea perioadă a stării de alertă continuă să fie premierul Ludovic Orban. Acesta a fost prezentla ședința de joi de la Cotroceni dar nu a făcut nicio declarație în urma acesteia. Toți oficialii au căzut de acord că activitatea comercială în magazinele tip mall nu se va deschide de la 1 iunie. Este posibil ca aceste magazine să se redeschidă din data de 15 iunie, dar decizia încă n-a fost luată și va fi influnțată de modul cum evoluează în România epidemia de coronavirus.

Acesta poate fi un moment istoric de cotitură pentru România: cu acești bani putem să reconstruim țara sau să majorăm pensiile (Republica)

Economistul Iancu Guda pune pe hârtie câteva considerații despre pachetul financiar pe care România îl va primi de la UE, în valoare de 31,2 miliarde de euro, din care două treimi sunt fonduri nerambursabile:

Pachetul reprezintă 15% din PIB, arhisuficient pentru reconstrucția economiei după efectele negative cauzate nu doar de pandemia Covid-19, ci și toate furăciunile și corupția din ultimii 30 de ani

Nu mai există scuze și alibiuri. În ultimul deceniu, România a fost condusă de 12 guverne - mai mult decât Bulgaria, Ungaria, Polonia și Cehia împreună - , și fiecare a dat vina pe guvernul precedent (au lăsat deficite prea mari, datorii neplătite, obligații viitoare). Toți au spus că fondurile sunt puține și limitate.

Acum avem bani, ce o să facem cu ei? Prioritățile sunt: investiții publice (infrastructura, educație, sănătate, sport); digitalizarea administrației publice (va contribui la scăderea cheltuielilor de personal și colectarea mai eficientă a veniturilor publice); stimulente fiscale (dezvoltare antreprenoriat, piață de capital, noi locuri de muncă, sistemele de pensii administrate privat); retehnologizarea și restructurarea companiilor de stat cu pierderi.

Acesta poate fi un moment istoric de cotitură pentru România: cu acești bani putem reconstrui țara, sau majorăm pensiile și după 3 ani - când se duc banii - să ne întrebăm: „Ce ar fi fost dacă ...?”

Planul PSD pentru a torpila PNL înainte de alegeri (Adevărul)

PSD va răsturna Guvernul Orban exact înainte de campania electorală, mesajul pricipal fiind că PNL e incapabil să guverneze, susţin surse politice pentru Adevărul. Până atunci, social-democraţii pregătesc moţiuni simple pentru majoritatea miniştrilor PNL, ca vot de blam politic. În paralel, PSD va pune la punct o alianţă cu ALDE şi ProRomânia care să ameninţe supremaţia liberalilor.

Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru al Muncii, a anunţat că PSD va depune o moţiune de cenzură dacă Guvernul Orban nu va creşte pensiile cu 40% la 1 septembrie.

Legea care prevede majorarea pensiilor este opera PSD, lăsată moştenire guvernării PNL. Liberalii au anunţat la începutul anului că sunt bani pentru pensionari, însă, ulterior, pandemia a secat bugetul. Pe de altă parte, în toamnă vin două rânduri de alegeri – locale şi parlamentare – deci PNL nu-şi permite să ignore o lege cu impact electoral extrem de puternic. Potrivit unor surse politice, Ministerul de Finanţe caută soluţii pentru o indexare cu cel puţin 15% a pensiilor, astfel încât să mulţumească şi electoratul, dar să nu dinamiteze bugetul de stat.

Iréne Costelian, corespondentul român pentru ziarul Liberation și al Franței pentru România. Povestea fetiței născută să fie „prințesă” în țara ei, refugiată la Bordeaux din pricina regimului comunist (life.ro)

Iréne Costelian a devenit jurnalist din întâmplare, într-o zi în care a „îndrăznit” să trimită opinia sa politică despre moartea lui Ben Laden, la redacția unui site de știri din Paris. În câteva ore era abordată de Le Monde și câțiva ani mai târziu era curtată de Liberation.

Iréne Costelian a ajuns în Franța prin anii ’80, cu puțin înainte de Revoluția din România. Provenea dintr-o familie burgheză căreia regimul comunist îi luase totul. Ceea ce nu a reușit să le ia a fost visul de libertate al tatălui ei care, într-o bună zi a fugit în Franța, fără nici un gând de întoarcere. Cu mari sacrificii a reușit să-și aducă și familia și să înceapă o viață nouă acolo. O poveste ce ar putea părea un film emoționant, dacă nu ar fi fost trăită de Irene și familia ei. Continuarea pe life.ro.

Revista presei românești - 29 mai 2020