Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


21 iunie, ultima zi de restricţii. Adio, distanţare socială şi măşti! Revine înghesuiala în restaurante (Adevărul)

coronavirus-masca-manusi-echipament-protectie-pixa.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

România, singurul stat UE în care vechimea medie în muncă a scăzut din anul 2000 încoace (cursdeguvernare.ro) - Un club de motocicliști din Bârlad a devenit bucătărie de campanie în perioada pandemiei. Rockerii au gătit pentru săraci (Libertatea) - El vrea să cumpere Dinamo! (Gazeta Sporturilor)

21 iunie, ultima zi de restricţii. Adio, distanţare socială şi măşti! Revine înghesuiala în restaurante (Adevărul)

Starea de alertă a intrat în vigoare pe 18 mai pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, prima zi de libertate ar fi 17 iunie. Însă până atunci Guvernul Orban va adopa o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile, cu mai puţine restricţii. Numai că majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia nu e de acord cu prleungirea stării de alertă.

” Decizia PSD este de a nu vota prleungirea stării de alertă. Avem 100 şi ceva de cazuri pe zi, cu deschiderea teraselor şi cozi la graniţe. Nu vedem o explozie de cazuri. Vreţi să legiferăm, veniţi cu argumente ştiinţifice”, a spus Lucian Romaşcanu la Digi 24. 

Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie. 

În cazul în care starea de alertă nu va fi prelungită, Guvernul nu va mai putea impune carantina şi izolarea la domiciliu şi nu va putea restrânge circulaţia persoanelor şi a vehiculelor. De asemenea, cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască de protecţie în spaţiile publice închise, magazine şi în transportul public în comun. Nici măsurile de distanţare socială nu vor mai fi obligatorii: nici pe stradă, nici în restaurante. Organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni va fi din nou permisă. 

Pentru a prelungi unele restricţii, Guvernul Orban ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă, însă orice OUG care restrânge drepturi va pica la CCR, susţin avocaţii consultaţi de Adevărul.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut parlamentarilor să prelungească starea de alertă, pentru că virusul nu a dispărut. ” Stimaţi parlamentari, fiţi responsabili! Gândiţi-vă că virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dar dacă sprijiniţi Guvernul, atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei”, a pledat Klaus Iohannis.

 

România, singurul stat UE în care vechimea medie în muncă a scăzut din anul 2000 încoace (cursdeguvernare.ro)

România este singurul stat UE în care vechimea medie în muncă a scăzut din anul 2000 încoace, potrivit datelor publicate de Eurostat. De la 36 de ani la finele secolului trecut, durata medie de activitate cu carte de muncă s-a redus la doar 33,8 ani în 2019, ceea ce ne-a trimis sub media europenă și pe locul șase din coadă. Pentru referință, menționăm că două țări au trecut pragul de 40 de ani (Suedia, 42,0 ani) și Olanda (41,0 ani) iar cele mai mici durate medii de muncă s-au consemnat în Italia (32,0 ani), Croația (32,5 ani) și Grecia (33,2 ani). Media UE a ajuns la 35,9 ani iar statele care au progresat cel mai mult la acest indicator au fost Malta (7,6 ani), Ungaria (6,9 ani) și Estonia (5,6 ani) iar Danemarca (1,7 ani) și Grecia (1,8 ani) au fost pe ultimele locuri, dacă facem abstracție de contraperformanța României, notează cursdeguvernare.ro.

 

Un club de motocicliști din Bârlad a devenit bucătărie de campanie în perioada pandemiei. Rockerii au gătit pentru săraci (Libertatea)

Prima campanie desfășurată de Biker Boyz în pandemie s-a numit “Cumpărături la ușa ta”. Florin Motrea, președintele clubului, și colegii lui au împărțit pliante în blocurile din Bârlad, pliante pe care au trecut numerel lor de telefon. Cine avea nevoie de ajutor putea să îi apeleze. “Boala asta, pandemia, ne-a arătat că sunt foarte mulți oameni de bine, oameni care vor să ajute, de la suflet la suflet. Am avut foarte mult de învățat. Când ne întrebam dacă mergem mai departe, atunci au venit surprizele, donațiile”, spune Virgil Ifrim, unul dintre rockerii motocicliști.

 

El vrea să cumpere Dinamo! (Gazeta Sporturilor)

În spatele lui Melero Marin, cel care a negociat până acum cu Negoiță, se află tot un spaniol, Pablo Cortacero. Acesta are afaceri în imobiliare și a mai vrut să le preia pe Almeria și Getafe, dar ambele achiziții au eșuat.

Spaniolii care se pregătesc să preia Dinamo au operat deja demersurile financiare pentru a oferi primele plăți către România.

Concret, există deja ordin de plată în valoare de 500.000 de euro și o scrisoare de garanție de 9 milioane de euro depuse de iberici, dar operațiunea așteaptă deocamdată o confirmare bancară, adică o procedură tehnică menită să valideze transferul banilor la București.

În mod normal, acesta e un mecansim care ar trebui să dureze câteva zile.

Între timp însă, pentru Dinamo apare o altă urgență. ANAF a notificat clubul că trebuie să plătească 300.000 de euro pentru datoriile legate de baza de la Săftica. Termenul este 25 iunie. Iar dacă roș-albii nu găsesc imediat o sursă de plată, există riscul iminent ca Dinamo să piardă tradiționalul cantonament situat pe DN1.

 

 

 

 
Revista presei românești - 10 iunie 2020