Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Război între politicieni și medici pe starea de alertă (Adevărul)

raed_arafat_departament_situatii_urgenta_coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Departamentul pentru Situații de Urgență

Anomalie instituţională: oamenii vin la spital cu sutele să fie consultaţi şi nu se fac programări, dar la terase trebuie programare şi rezervare (Ziarul Financiar)  - Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica (HotNews) - România nu știe ce-i fac absolvenții: e printre ultimele țări din UE, când vine vorba de monitorizarea carierelor pentru tinerii care ies de pe băncile școlii (Edupedu)

Război între politicieni și medici pe starea de alertă (Adevărul)

Doctorul Raed Arafat s-a întâlnit ieri cu Marcel Ciolacu, Dan Barna și Victor Ponta ca să le explice de ce e importantă prelungirea stării de alertă. Liderul PSD a cerut o lege prin care să fie implementate ule unele măsuri, printre care purtarea măștilor în spații închise, în timp ce USR a solicitat prelungirea stării de alertă doar în unele zone.
Raed Arafat le-a transmis liderilor politici că există în continuare un risc mare de infectare și că se impune prelungirea stării de alertă . Doctorul a mai declarat că nu putem, după 15 iunie, să revenim la normalitate care era înainte de pandemie. Mai ales în condițiile în care numărul de infectări a crescut ieri în România. Mai exact, bilanțul total al persoanelor confirmate cu noul coronavirus a ajuns, miercuri, la 20.945 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 196  noi îmbolnăviri. În același timp, sunt înregistrate 1.360 de decese, iar 15.103 persoane s-au vindecat. Numărul pacienților în stare gravă internați la terapie intensivă a ajuns la 150.

Anomalie instituţională: oamenii vin la spital cu sutele să fie consultaţi şi nu se fac programări, dar la terase trebuie programare şi rezervare (Ziarul Financiar)

Pacienţii care ajung la spitalele de stat non-covid sunt înghesuiţi în curtea spitalului până trec prin triajul spitalului pentru a fi preluaţi. „Nu există un sistem de programare, se fac pe agende, nimeni nu corelează programările cu capacitatea“, spune Vasile Barbu, reprezentant al Asociaţiei de Pacienţi. „Avem serviciu de programări şi pacienţii sunt de la ora 7 în faţa spitalului. De aici încolo aşa va arăta sănătatea. Nu am soluţii la ora aceasta“, spune Lelia Croitoru, director medical al Spitalului Judeţean Vaslui.
Probabilitatea să vină la un spital un pacient contaminat este mult mai mare decât cea în care merge la restaurant, la o pensiune sau alte zone în care oamenii se aglo­merează.

Legea PSD prin care este interzisă orice vânzare a acțiunilor la companiile de stat a trecut de Parlament / Miza: Blocarea listării Hidroelectrica (HotNews)

Camera Deputaților a votat miercuri în favoarea legii prin care este blocată, timp de doi ani, orice vânzare de acțiuni la companiile de stat. Legea a fost inițiată de PSD, iar miza este blocarea listării companiei Hidroelectrica, în condițiile în care aceasta a început procedurile, semnând un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
Aici este de reamintit că statul, prin Hidroelectrica, intenționează să cumpere activele din România pe care cehii de la CEZ intenționează să le vândă.
Pe lângă faptul că se pot obține sume importante de bani care intră ori în conturile societății, ori la bugetul de stat (în funcție de decizia politică), în urma unei listări pe bursă, activitatea unei companii devine mult mai transparentă.
Legea urmează să fie trimisă la promulgare, însă PNL intenționează să o conteste la Curtea Constituțională. Punctul de vedere al Guvernului asupra acestei legi a fost negativ.

România nu știe ce-i fac absolvenții: e printre ultimele țări din UE, când vine vorba de monitorizarea carierelor pentru tinerii care ies de pe băncile școlii (Edupedu)

Forurile europene au recomandat, în ultimii ani, ca țările-membre ale UE să pună la punct și să-și dezvolte sisteme de trasare a carierei absolvenților. 
Pentru ce e utilă trasarea carierei absolvenților:
- să faciliteze verificarea calității programelor educaționale, în conformitate cu nevoile de pe piața muncii
- pentru actualizarea și îmbunătățirea curriculumului, așa încât elevii să capete abilități relevante pentru angajare, pe o piață competitivă și în contextul inovării continue
- să îmbunătățească programele de ghidare în carieră pentru studenți și absolvenții
Nevoia unor programe de trasare a carierei a fost subliniată de Comisia Europeană în 2016 și 2017 de Consiliu în 2017, când acesta din urmă a emis o Recomandare ca, până în 2020, țările membre să stabilească sisteme de trasare.
România este una dintre cele două țări unde există unele activități în domeniu, dar nu la nivel de sistem. Cealaltă este Islanda (țară cu o populație cât a unui oraș mai mare din România)

 
Revista presei românești - 11 iunie 2020