Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalele rămân fără paturi disponibile pentru bolnavii COVID-19 (Adevărul)

covid-19-4908692_1280.jpg

Medicii reuniţi, luni dimineaţă, în şedinţa grupului tehnic pentru COVID au decis că explozia de cazuri din ultima perioadă nu permite noi măsuri de relaxare. Acest lucru înseamnă că restaurantele vor rămâne închise în continuare.
Medicii reuniţi, luni dimineaţă, în şedinţa grupului tehnic pentru COVID au decis că explozia de cazuri din ultima perioadă nu permite noi măsuri de relaxare. Acest lucru înseamnă că restaurantele vor rămâne închise în continuare.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Pandemia a ridicat spălatul pe mâini la rang de artă, dar a şi relevat lacunele economiei locale: România nu mai are de 
16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import (Ziarul Financiar) - București, moșia lor (Hotnews.ro) - Primul mare transfer de la PNL la USR (G4Media) - Tudorel Toader ramane membru al Comisiei de la Venetia. Cererea Guvernului Orban nu a fost pusa pe ordinea de zi a Plenului (ziare.com)

Spitalele rămân fără paturi disponibile pentru bolnavii COVID-19 (Adevărul)

Evoluţia epidemică din ţara noastră continuă să se menţină într-un trend îngrijorător, cu peste 300 de cazuri noi zilnic, iar acest lucru a avut un efect imediat chiar asupra spitalelor de boli infecţioase, în special în Capitală, dar şi în Braşov, unde numărul de paturi ocupate este aproape de capacitatea maximă. Specialiştii epidemiologi sunt de părere că acest trend crescător, vizibil şi în alte ţări din regiune, este consecinţa directă a măsurilor de relaxare.   
320 de cazuri noi şi 22 de decese, bilanţul zilei de joi.
"Sper să nu intrăm în acel scenariu unde suntem victimele propriului succes, dat fiind faptul că am trecut mai uşor prin această pandemie şi să fim loviţi de un val secund mult mai sever, tocmai pentru că nu ne mai este aşa frică" - Vlad Mixich, expert politici publice de Sănătate.

Pandemia a ridicat spălatul pe mâini la rang de artă, dar a şi relevat lacunele economiei locale: România nu mai are de  16 ani nicio fabrică de săpun solid, totul vine din import (Ziarul Financiar)

Românii cheltuie peste 200 de milioane de lei anual pe săpun, cea mai mare parte a sumei (60%) fiind alocată către varianta de săpun solid. Produsele ce poartă mărci străine precum Dove, Protex, Palmolive, Fa sau Nivea sunt aduse exclusiv din import. România nu mai are de mai bine de 15 ani nicio fabrică majoră de săpun solid, gigantul american Colgate-Palmolive închizând unitatea de producţie din Bucureşti în 2004 după ce anunţase planuri de expansiune. Pe terenul fabricii stă astăzi hipermarketul Kaufland din zona Bucur Obor. Într-o perioadă în care săpunul a devenit mai important ca niciodată, crezul pandemic fiind construit în jurul ideii că spălatul pe mâini poate reduce riscul de infectare, pe piaţa locală se produce doar săpun lichid şi doar o mică parte din necesarul de consum.
Există mai multe sectoare unde România nu are nicio fabrică majoră, precum săpunul, pasta de dinţi şi chiar ciocolata.

București, moșia lor (Hotnews.ro)

Un spectacol sinistru, în contradicție cu democrația și cheltuirea corectă a banului public, a avut loc joi dimineață, la conferința de presă susținută de Nicușor Dan, pe strada Progresului, în Sectorul 5. Candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei a fost bruiat de mașinile de salubrizare ale Primăriei Sectorului 5, condusă de primarul PSD-ist Daniel Florea, care claxonau și făceau paradă prin fața acestuia, inscripționare cu mesajele #DF #Fapte (întâmplător inițialele primarului și sloganul de campanie), în culorile PSD. Episodul arată putregaiul din Primăria Sectorului 5 și faptul că primarul Daniel Florea, sau cine a orchestrat acest spectacol, crede că orașul este moșia lui și poate cheltui banul public după bunul plac. Episodul cu polițistul arată o instituție captivă.
La un moment dat, o mașină care stropea cu substanțe dezinfectante l-a stropit pe Nicușor Dan, dar și pe jurnaliștii prezenți la conferința de presă.

Primul mare transfer de la PNL la USR (G4Media)

Primul mare transfer de la PNL la USR este deputatul liberal Marius Bodea, care va fi candidatul susținut de USR PLUS la Consiliul Județean Iași. Liberalul cu vechime de 22 de ani în PNL va merge la alegerile locale în tandem cu Cosette Chichirău, cea care va fi candidatul alianței pentru Primăria Iași, se arată într-un comunicat de presă semnat de președinții celor două filiale.
O parte importantă a liberalilor din Iași se consideră ”trădați” de cooptarea social-democratului Mihai Chirica în PNL, racolare pe care au catalogat-o ”imorală și sfidătoare”.
În 7 martie, Biroul Permanent Judeţean al PNL Iaşi a aprobat candidatura lui Mihai Chirica la funcţia de primar al municipiului Iaşi, precum şi candidatura ministrului interimar al Mediului, Costel Alexe, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
În semn de protest, șeful organizației municipale a PNL, Marius Bodea, și-a dat demisia din partid, urmat de prim-vicepreședintele Etienne Ignat, ambii fiind cooptați în USR.

Tudorel Toader ramane membru al Comisiei de la Venetia. Cererea Guvernului Orban nu a fost pusa pe ordinea de zi a Plenului (ziare.com)

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, ramane membru al Comisiei de la Venetia, chiar daca Guvernul Romaniei, condus de Ludovic Orban, a solicitat retragerea acestuia din calitatea de reprezentant al tarii noastre, in urma deciziei CEDO in favoarea Laurei Codruta Kovesi.
Surse diplomatice si surse apropiate Conslilului Europei au explicat pentru Ziare.com ca Plenul Comisiei de la Venetia a decis sa nu puna cererea de revocare pe ordinea de zi.
Potrivit surselor citate, fostul ministru al Justitiei ar fi avut in ultima perioada un rol mai degraba decorativ. "El nu a participat la redactari de rapoarte sau vizite de lucru in ultimii ani. Nu vorbea decat cu translator si nu intervenea in dezbateri," sustin sursele citate.

 
Revista presei românești - 19 iunie 2020