Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ne-am jucat şi ne-am ars. COVID-19 revine în forţă în România şi în lume (Adevărul)

virus-4915859_1280.png

Aproape 250 de noi cazuri au fost raportate, în România, în ultimele 24 de ore, reprezentînd un procent-record de 6% din testele efectuate, în timp ce șeful OMS avertizează că „pandemia continuă să accelereze” pe plan mondial.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ce conține noul program de relansare economică: Granturi nerambursabile de 3,1 miliarde de euro pentru horeca, IMM-uri, firmele care fac angajări, firme din mediul rural (G4Media) - Procesul HEXI PHARMA, aproape de final. Directoarea Flori Dinu s-a apărat, susținând că n-au fost atât de mulți morți din infecții nosocomiale ca să probeze ineficiența dezinfectanților! (Libertatea) - Cadoul Irinei (Rise Project)

Ne-am jucat şi ne-am ars. COVID-19 revine în forţă în România şi în lume (Adevărul)

Evoluţia epidemică din România îşi menţine trendul negativ, cu aproape 250 de noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore, reprezentând un procent-record de 6% din testele efectuate. Autorităţile au reiterat apelurile către populaţie pentru respectarea normelor de protecţie şi de reducere a transmisiei virusului, înregistrându-se însă şi o creştere importantă a numărului de amenzi contravenţionale aplicate pentru nerespectarea normelor în vigoare. În timp ce medicii încep să tragă un semnal de alarmă cu privire la presiunea asupra unităţilor sanitare cauzată de creşterea numărului de cazuri, opoziţia a anunţat sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la decizia Guvernului de a prelungi starea de alertă. Integral în Adevărul.

EXCLUSIV Ce conține noul program de relansare economică: Granturi nerambursabile de 3,1 miliarde de euro pentru horeca, IMM-uri, firmele care fac angajări, firme din mediul rural (G4Media)

Conducerea PNL a discutat în ședința de luni noul program economic de relansare, pe care guvernul îl va finaliza și îl va implementa, a anunțat premierul Ludovic Orban. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a detaliat pentru G4Media.ro câteva dintre măsurile conținute în acest program care are ca scop relansarea activității economice afectate profund de criză provocată de pandemie.
Programul va conține o parte consistentă de granturi, adică fonduri nerambursabile, pe care guvernul le va acorda grație finanțărilor de la Comisia Europeană. La acestea se vor adăuga și împrumuturi și garanții de stat.
În ceea ce privește granturile, acestea vor fi în valoare de 3,125 miliarde de euro. Sursele de finanțare vor fi programul ReactEU al Comisiei Europene (un program total de 55 miliarde euro sub formă de Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei dedicat special ieșirii din criză) și relocările între proiecte la nivelul programelor europene aflate deja în implementare în România, a declarat Marcel Boloș pentru G4Media.ro.

Rezultate Evaluarea Naţională 2020: Peste 76% dintre candidaţi au luat peste media 5, cea mai mare rată din ultimii 3 ani (Edupedu)

839 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).
La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5(cinci) 135.101 candidați (83.9%), iar 4.587 candidați au fost notați cu 10 (zece).
La proba de Matematică, 112.651 candidați (70.2%) au note peste sau egale cu 5(cinci), iar 3.251 de candidați au obținut nota 10 (zece).
Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile, pînă la ora 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice.
Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.
Media generală de admitere, care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională și respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.

Procesul HEXI PHARMA, aproape de final. Directoarea Flori Dinu s-a apărat, susținând că n-au fost atât de mulți morți din infecții nosocomiale ca să probeze ineficiența dezinfectanților! (Libertatea)

După trei ani de procese, instanţa se pregăteşte să dea verdictul final în cazul HEXI PHARMA. La termenul de luni, Curtea de Apel Bucureşti a audiat-o pe fosta directoare generală Flori Dinu, condamnată de prima instanţă la 3 ani de închisoare. Dinu a uimit judecătoarele, declarând că nu contează concentraţia de substanţă activă dintr-un biocid: „poate să fie şi 100% şi 0%”. Ea a spus că dacă biocidele produse de fabrica pe care o conducea erau atât de rele, ar fi murit mai mulți oameni!
“În intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, persoana juridică S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a produs și comercializat către numeroase unități sanitare 41 de produse biocide din grupa principală 1. Dintre acestea, 39 de produse, comercializate către 340 de unități sanitare, au fost neconforme sub aspectul concentrației de substanțe active și al eficienței biocide.”
Dosarul Hexi Pharma a pornit în urma unei investigații ample, publicată de Gazeta Sporturilor, în primăvara anului 2016.   
Luni, în sala de judecată a Curţii de Apel Bucureşti, fosta directoare generală a HEXI PHARMA a susţinut că ea nu era responsabilă de producerea şi de calitatea biocidelor şi nici nu avea atribuţii în conceperea reţetelor de fabricaţie, de toate acestea se ocupa departamentul de producţie, sub supravegherea lui Dan Condrea.

Cadoul Irinei (Rise Project)

Irina Tănase, iubita fostului lider PSD Liviu Dragnea, a investit anul trecut peste 350 de mii de euro în proprietăți imobiliare din București și împrejurimi. 
Achizițiile au fost făcute înainte și după ce Dragnea a intrat la pușcărie. 
În decembrie 2019, în ajunul Crăciunului, tânăra a cumpărat un apartament de 260 de mii de euro situat aproape de Casa Poporului. În portofoliul imobiliar al Irinei Tănase au intrat și două terenuri cu acces la un lac cu știucă, șalău și biban în județul Ilfov, dezvăluie Rise Project.
Tănase are 27 de ani, și-a deschis un birou de mediator în vara anului trecut și anterior a lucrat la stat, fiind secretara lui Dragnea. În declarațiile de avere din acea perioadă a trecut doar salariile de bugetar și nu a menționat conturi bancare sau proprietăți. Un român cu salariu mediu ar avea nevoie de peste 45 de ani fără alte cheltuieli ca să strângă banii necesari achizițiilor Irinei. 

Revista presei românești - 23 iunie 2020