
Presa românească
Top 5 județe de la polul sărăciei, cele mai proaste rezultate la Evaluarea Națională. Portretele baronilor care le controlează cu mână de fier (Ziare.com)
top-5-judete-de-la-polul-saraciei-cele-mai-proaste-rezultate-la-evaluarea-nationala-portretele-baronilor-care-le-controleaza-cu-mana-de-fier.jpg

Ce afecțiuni grave poți căpăta după infectarea cu noul coronavirus (Adevărul)
În timp ce ministrul sănătății, Nelu Tătaru, relaxează normele de internare și de externare a pacienților cu Covid-19, experții atrag atenția că dacă nu vom ține cont de recomandările medicilor și ne vom infecta cu noul coronavirus, am putea rămâne cu sechele pe viață . Studiile arată că aproximativ 30% dintre pacienții recuperați după Covid-19 riscă să rămână cu funcții pulmonare reduse, iar alții se pot confrunta cu boli ale inimii sau afectare cerebrală de lungă durată.
Top 5 judete de la polul saraciei, cele mai proaste rezultate la Evaluarea Nationala. Portretele baronilor care le controleaza cu mana de fier (Ziare.com)
Dincolo de statisticile seci, rezultatele la Evaluarea Nationala sunt oglinda problemelor grave cu care se confrunta comunitati intregi din Romania. Corelate corect, cifrele arata ca educatia precara a copiilor care incheie ciclul scolar gimnazial este o consecinta clara a saraciei si subdezvoltarii.
Excluziunea sociala, depopularea, inegalitatile de sanse, problemele financiare ce decurg din lipsa locurilor de munca, infrastructura inexistenta, situatia economica precara a unor zone rurale care au inghetat in timp, toate sunt efectul administratii catastrofale si isi pun amprenta inevitabil si pe rezultatele la invatatura ale copiilor din aceste zone ale tarii.
Rezultatele Evaluarii Nationale, afisate luni, arata, inainte de contestatii, ca 38.310 de candidati (23,9%) au obtinut medii mai mici de 5. In coada clasamentului se afla, ca si in alti ani, judete din sudul tarii - Giurgiu (60,3%), Teleorman (63,6%), Calarasi (68,6%) - si doua dintre cele mai sarace judete din Moldova - Botosani (67,7%) si Vaslui (68,8%). Aceste judete se "scalda" in saracie, conform datelor INS din ultimii ani.
Ele au in comun faptul ca au fost conduse, in ultimii 20 de ani, de baroni locali care si-au extins constant sfera de influenta in administratia publica, indiferent de culoarea guvernarilor. Ziare.com va prezinta personajele care, ani la rand, au stat la carma judetelor care, si in aceasta vara, s-au pozitionat la coada clasamentului in topul mediilor obtinute de elevi la Evaluarea Nationala.
Judetul cu cele mai slabe performante in educatie este condus de ani de zile de baronul PSD Nicolae Badalau si de apropiatii sai.
Teleorman are unul din cele mai bune pamanturi in agricultura, dar aici se afla si cea mai saraca localitate din tara. Liviu Dragnea si Teodor Nitulescu sunt doi dintre baronii care au condus acest judet. Nitulescu, inginer la baza, si-a inceput cariera la PDSR si PD, apoi a ajuns in varful PSD Teleorman.
La conducerea Judetului Calarasi se afla Vasile Iliuta, (fost PNL-ist, actual PSD-ist). Politicianul a fost prins de doua ori baut la volan.
Judetul Botosani este condus de PSD-istul Costica Macaleti.
Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui este unul dintre cei mai puternici si mai influenti politician din aceasta zona a tarii. Buzatu este sef peste un judet care reprezinta polul saraciei in regiunea Nord-Est. El a castigat in perioada starii de urgenta 23.400 de lei pe luna, in timp ce salariul mediu net in Vaslui nu depaseste suma de 2.200 de lei.
Conform declaratiei de avere, detine 13 terenuri in judet, care insumeaza 161.848 mp, sase cladiri, doua masini, o barca si 82.000 de lei in conturi.
Cum a ajuns directorul Unifarm, Adrian Ionel, Dumnezeul achizițiilor în perioada pandemiei (Hotnews)
Adrian Ionel, absolventul unui masterat în Managementul informațiilor de securitate națională la Academia Națională de Informații din cadrul SRI și licențiat în Drept al Universității "Spiru Haret", conduce Unifarm, instituția care funcționează practic ca distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății, din anul 2012. Cu o mică pauză în 2015, când Ionel a fost numit pentru scurt timp directorul Institutului Cantacuzino. Anul 2020 și pandemia de coronavirus l-au găsit pe Adrian Ionel în postura de șef al distribuitorului de medicamente al Ministerului Sănătății, care a făcut achiziții de materiale de protecție în cantități uriașe. Totul prin achiziție directă, fără licitație, așa cum a prevăzut legea în perioada stării de urgență.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat marți că directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, este urmărit penal și a fost plasat sub control judiciar pentru cinci infracțiuni de corupție: luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.
El este acuzat că a cerut 760.000 de euro pentru atribuirea unui contract de achiziție de echipamente de protecție, în timpul pandemiei de COVID.
În plus, cele un milion de măști livrate prin contract Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract - practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.
O întrebare la care ASF şi Parlamentul ar trebui să afle răspunsul: Cum a ajuns NN Pensii să investească banii de pensie a peste 2 milioane de români în acţiunile Wirecard (nu mai erau acţiuni de cumpărat în România?), cea mai mare fraudă din Germania, cu un CEO arestat şi 2 mld. euro lipsă, şi mai ales cine este responsabil dacă s-au pierdut bani (Ziarul Financiar)
Nu ştiu ce a făcut ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară - în ultimele luni (probabil îşi aştepta noul preşedinte), dar până acum m-aş fi aşteptat ca Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF, responsabil de supravegherea sectorului de pensii din România, unde 7 milioane de români au banii de pensie prin Pilonul II, să cerceteze din proprie iniţiativă şi să ofere public un răspuns la întrebarea: cum a ajuns NN Pensii să investească banii de pensie a peste 2 milioane de români în acţiunile Wirecard (nu mai erau acţiuni de cumpărat în România?), cea mai mare fraudă din Germania, cu un CEO arestat şi 2 miliarde de euro lipsă şi mai ales cine este responsabil dacă s-au pierdut bani.
NN Pensii este cel mai mare administrator din Pilonul II dintre cei şapte administratori, cu active de 22,5 miliarde de lei, adică 5 miliarde de euro, unde peste 2 milioane de români au banii.
Cei mai mulţi salariaţi români nu ştiu că lunar 3,75% din salariul brut este trimis obligatoriu către unul dintre cele şapte fonduri de pensii Pilon II.
Wirecard este un Fintech german/european care s-a umflat spectaculos în câţiva ani, dar în jurul căruia au fost tot timpul semne de întrebare, una dintre ele fiind legată de veniturile raportate, existând suspiciuni că erau false.