Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Haosul (SpotMedia)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Sursa imaginii: 
spotmedia.ro

Liberalizarea pieței gazelor. Populismul trebuie să înceteze! (Contributors) - Cine este și cum acționa românul considerat de DIICOT cel mai bun falsificatori de bani și de plastic din lume (Libertatea)

Haosul (SpotMedia)

Nu poți restrânge drepturi și libertăți altfel decât prin lege.
Este ceea ce spune Constituția și în această privință CCR chiar nu avea cum să decidă altceva la fiecare dintre spețele care priveau asemenea restrângeri, inclusiv în cazul carantinei. Ca dovadă, decizia de joi a fost luată în unanimitate de voturi.
CCR este o mare vulnerabilitate a României și felul în care s-a autodecredibilizat prin deciziile care au răsturnat Justiția din această țară e normal să arunce prezumția de incorectitudine asupra tuturor deciziilor. Dar asta nu înseamnă că unele nu sunt corecte, mai ales cele luate în unanimitate.
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu spune că o sperie lipsa de coerență din legiferare a acestui guvern.
Oricât de ticăloasă ar fi o Curte Constituțională, nu ea este de vină pentru că tu adopți snopuri de OUG-uri fără avizele necesare și ele îți sunt respinse pe acest motiv, fără ca măcar să se ajungă la analiza de fond. 
Nu CCR este de vină când îți angajezi răspunderea pentru care nu poți justifica o minimă urgență, cum a fost aceea din ianuarie pentru organizarea concursului la INM din septembrie sau pe un proiect fără avize ca acela privind transportul școlar.
Nu CCR este de vină că tu încalci toate normele CEDO și stabilești contravenții al căror conținut și a căror sancțiune o lași la latitudinea agentului constatator, adică inclusiv polițistul local.
Nu e vina CCR când pui să scrie OUG-urile analfabeți funcționali puși în funcții cheie pe criterii de servilism și care nu simt nicio nevoie să ceară părerea celor care chiar se pricep.
Acestea sunt semne ale haosului și incompetenței pentru care răspunsul nu e rățoiala la cei care sancționează abaterea.
Nu cred că guvernul liberal este în mod asumat abuziv. Este doar un guvern foarte slab, gândit să acopere perioada până la anticipate și ajuns să gestioneze o criză extrem de dificilă. De aceea, și acționează atât de haotic.

Liberalizarea pieței gazelor. Populismul trebuie să înceteze! (Contributors)

Piața gazelor se liberalizează pentru consumatorii casnici de gaze de la 1 iulie. Consumatorii sunt însă prea puțin informați de drepturile pe care le au, așa că în ultimele zile s-a întețit un adevărat război politic al declarațiilor populiste pe subiect. Experta Otilia Nuțu lămurește câteva chestiuni și atrage atenția că fiind în an electoral – care se suprapune peste criza coronavirusului și teama oamenilor pentru ziua de mâine – bătălia populistă riscă să distrugă piața de energie pe termen lung, cu OUG-uri, legi scrise pe genunchi, reglementări fără cap și politizarea fără precedent a instituțiilor, în cazul nostru ANRE. Nu, soluțiile nu sunt nici declarațiile războinice cu furnizorii, nici OUG-urile peste noapte, nici amenințările cu ”impozitul pe veniturile suplimentare” – care în niciun caz nu va duce la prețuri mai mici sau consumatori mai fericiți -, nici forțarea producătorilor să piardă și mai mult din prețurile scăzute de azi și, mai ales, soluția nu e să ne batem Guvern cu Parlament care să legiferăm mai rapid și mai haotic. Soluția e informarea corectă a consumatorilor și câte un om de la ANRE și de la ANPC care să stea să răspundă la mailuri și telefoane, că vor fi mulți consumatori nemulțumiți că nu primesc răspunsuri, oferte, informații complete sau că unele oferte conțin clauze abuzive.

Cine este și cum acționa românul considerat de DIICOT cel mai bun falsificatori de bani și de plastic din lume (Libertatea)

Are 52 de ani, nu are studii financiare ori bancare, dar are la activ un furt în anii 90. Acesta a fost arestat de polițiști miercuri, 24 iunie.
Potrivit DIICOT, bărbatul a condus din 2014 o rețea care a falsificat bancnote de 100 RON în valoare de 1,7 milioane RON. Asta înseamnă 17.065 de bancnote. Plasa bancnotele false pe piață prin cumpărături mici.

 
Revista presei românești - 26 iunie 2020