Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaxarea de la 1 iulie s-a „gripat“ (Adevărul)

covid-19-4908692_1280.jpg

Medicii reuniţi, luni dimineaţă, în şedinţa grupului tehnic pentru COVID au decis că explozia de cazuri din ultima perioadă nu permite noi măsuri de relaxare. Acest lucru înseamnă că restaurantele vor rămâne închise în continuare.
Medicii reuniţi, luni dimineaţă, în şedinţa grupului tehnic pentru COVID au decis că explozia de cazuri din ultima perioadă nu permite noi măsuri de relaxare. Acest lucru înseamnă că restaurantele vor rămâne închise în continuare.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Premierul Ludovic Orban, care gestionează cea mai mare criză din ultimii 30 de ani în România, anunţă, pentru miercuri, un plan nou de relansare a economiei prin investiţii publice masive. Nu cred că economia va scădea cu mai mult de 3% în 2020. Păstrăm prognoza momentan (Ziarul Financiar) - Peste 93% dintre notele lucrărilor contestate la Evaluarea Națională au fost modificate în ultimii trei ani. Cum explică Ministerul Educației (Libertatea)

Relaxarea de la 1 iulie s-a „gripat“ (Adevărul)

Medicii reuniţi, luni dimineaţă, în şedinţa grupului tehnic pentru COVID au decis că explozia de cazuri din ultima perioadă nu permite noi măsuri de relaxare. Acest lucru înseamnă că restaurantele vor rămâne închise în continuare. Premierul va discuta miercuri înăsprirea controalelor în vederea respectării măsurilor de siguranţă.
În ultima săptămână au fost confirmate nu mai puţin de 2.268 de cazuri în România, după ce în săptămâna precedentă fuseseră 2.046, valori apropiate de maximele înregistrate în vârful epidemic 13-19 aprilie, când fuseseră înregistrate 2.446 de cazuri.   
269 de cazuri noi, şi 22 de decese în ultimele 24 de ore.
La 1 octombrie, România va avea circa 9.931 de decese în rândul pacienţilor COVID, faţă de 1.634 câte sunt în prezent, potrivit proiecţiilor făcute pe baza unor modele matematice de Institutul pentru Date şi Evaluare în Sănătate (IHME) din cadrul Universităţii din Washington. Potrivit acestor proiecţii,  într-o lună şi jumătate vom avea o dublare a numărului total de decese. Subliniem că aceasta este doar o proiecţie, pe baza unor modele matematice, însă până în prezent, diferenţele dintre cifrele proiectate şi numărul real al deceselor a fost extrem de mică spre nesemnificativă, în cazul tuturor ţărilor, nu doar al României.

Premierul Ludovic Orban, care gestionează cea mai mare criză din ultimii 30 de ani în România, anunţă, pentru miercuri, un plan nou de relansare a economiei prin investiţii publice masive. Nu cred că economia va scădea cu mai mult de 3% în 2020. Păstrăm prognoza momentan (Ziarul Financiar)

„În maximum 30 de zile de la prezentare măsurile din planul de relansare economică ar trebui să intre în vigoare“ ♦ Va fi interesant de aflat din ce bani se fac „investiţiile publice masive“ când deficitul public a ajuns, la patru luni, la 3,6% din PIB (12 mld. lei).
Planul ar cuprinde măsuri precum credite pentru investiţii care se adresează companiilor mari din România şi sunt garantate de stat, subvenţionarea unei părţi din salariul angajaţilor care revin la lucru, înfiinţarea unui fond suveran de investiţii sau investiţii publice. Companiile mari din România nu beneficiază în acest moment de sprijin din partea statului, la fel ca IMM-urile prin programul IMM Invest, care oferă garanţii de stat şi dobânzi zero pentru creditele de investiţii ale întreprinderilor mici şi mijlocii. De asemenea, guvernul anunţă investiţii publice masive ca parte din planul de relansare economică.
„Vorbim şi de investiţii în trans­port, de exemplu. Autostrada Unirii, Sibiu-Piteşti, coridorul 9 Bucureşti-Ploieşti până la Siret, iarăşi este importantă finalizarea tronsonului de cale ferată între Constanţa şi Curtici. Mai discutăm de investiţii în energie, BRUA, alte in­vestiţii în infrastructura de gaz. Investiţii în sănătate, cele trei spi­tale regionale. Avem o listă lungă de investiţii”, a declarat pentru ZF Ludo­vic Orban, cu prilejul participării la eveniment.
Mediul de afaceri spune că nu are pretenţii absurde de la guvern. Cele mai mari companii din România, reunite în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), vor de la guvern digitalizarea statului şi a autorităţii fiscale, intrarea în spaţiul Schengen, dar şi flexibilizarea muncii pe modelul german kurzarbeit sau sprijinirea turismului, au fost printre concluziile adunării membrilor Coaliţiei. Membrii CDR au prezentat guvernului nevoile mediului de afaceri în funcţie de domeniul în care activează. Ei au cerut sprijinirea turismului prin promovare şi investiţii în infrastructură, sprijinul pentru modernizarea sectorului agricol românesc, stabilirea legislaţiei din energie, dar şi intrarea în spaţiul Schengen şi flexibilizarea muncii, în special în contextul pandemiei de COVID-19. Totodată, liderii com­pa­niilor din România din CDR au susţinut că doresc de la guvern digitalizarea relaţiei dintre stat şi mediul privat. 

Peste 93% dintre notele lucrărilor contestate la Evaluarea Națională au fost modificate în ultimii trei ani. Cum explică Ministerul Educației (Libertatea)

Aproximativ 57.000 de lucrări au avut punctajul crescut sau scăzut, în urma soluționării contestațiilor, la examenele de Evaluare Națională din 2020, 2019 și 2018, arată datele transmise astăzi de ministerul Educației, la solicitarea Libertatea.
Anul acesta au fost depuse 15.275 de contestații la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a. Asta înseamnă că 4,6% din totalul de lucrări au fost contestate de către elevi. Dintre lucrările contestate, pentru 93% (14.218 de lucrări) notele au fost modificate. Din totalul de lucrări pentru care notele finale au fost schimbate: 70% (9.978 de lucrări) au crescut 30%  (4.240 de lucrări) au scăzut. Situația este similară pentru zecile de mii de lucrări contestate în anii trecuți.
Cristina Tunegaru, profesoară de limba română, care a participat la corectarea lucrărilor elevilor la materia pe care o predă, spune că baremul nu ajută cadrele didactice, “pentru că nu prevede norme exacte”.
Totodată, Cristina Tunegaru subliniază că mediul de corectare pentru profesori este neprielnic. “Ajungi dimineață și pleci seara. Este o muncă extenuantă și stresantă. Prin mâna unui profesor trec zeci de lucrări într-o zi. Iar atmosfera este de tipul «Haideți să ne grăbim, că altfel stăm aici până mâine”. Principalul obiectiv devine să termini corectarea, nu neapărat să evaluezi corect.
Instituția care face subiectele dă vina pe cadrele didactice.

 
Revista presei românești - 30 iunie 2020