Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cadou otrăvit: de ce susţine brusc PSD iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” (Adevărul)

ciolacu.jpg

Image source: 
Facebook

Șefa Comisiei Covid despre testarea lui Firea, fake-news, adevărul zilei de sâmbătă și noi restricții. "La un moment dat totul devine posibil" – Interviu (SpotMedia) - 60.000 de angajaţi din industria auto locală au rămas în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi: Producţia mai scăzută a constructorilor auto, atât de pe piaţa locală, cât şi din Europa, ţine un sfert din angajaţii industriei auto româneşti în şomaj tehnic (Ziarul Financiar) - Ce au membrii CNA în declarațiile de avere? Case, terenuri sau conturi bancare. Cine și ce legături are cu lumea politică? (Pagina de Media)

Șefa Comisiei Covid despre testarea lui Firea, fake-news, adevărul zilei de sâmbătă și noi restricții. "La un moment dat totul devine posibil" – Interviu (SpotMedia)

Cel mai important lucru pentru ca recomandările antiCovid să fie respectate ar fi o sistematică și serioasă comunicare cu populația, să încercăm să explicăm la nivelul de înțelegere al tuturor. E o tehnică de comunicare pe care autoritățile nu vedem că o au, afirma șefa Comisiei Covid și directoare a Centrului National de supraveghere și control al Bolilor Transmisibile din cadru INSP, dr. Adriana Pistol.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, dr. Adriana Pistol a explicat de ce testarea făcută de Gabriela Firea la nivelul Capitalei este irelevantă, ba chiar poate avea efecte periculoase: ”Dacă faci testarea doar la voluntari, vin persoane sănătoase la care probabilitatea de a fi pozitive este foarte redusă. Este o eroare de selecție. Nu putem spune că are reprezentativitate”.

Dr Adriana Pistol a explicat și cum a fost posibilă eroarea de sâmbătă, când datele privind testele au fost prezentate greșit, dar și ce ne așteaptă în privința epidemiei.

60.000 de angajaţi din industria auto locală au rămas în şomaj tehnic, din lipsă de comenzi: Producţia mai scăzută a constructorilor auto, atât de pe piaţa locală, cât şi din Europa, ţine un sfert din angajaţii industriei auto româneşti în şomaj tehnic (Ziarul Financiar)

Uzina Dacia produce în prezent 1.250 de maşini pe zi, în trei schimburi, volum mai mic decât cel de 1.400 de ma­şini pe zi înainte de izbucnirea pan­demiei de Covid-19, însă planul com­pa­niei este de a reveni treptat spre volu­mul iniţial. Christophe Dridi, preşe­din­te­le şi directorul general al Automobile Dacia a declarat săptămâna trecută în cadrul Investiţi în România faptul că Dacia va ajunge la 1.313 în iulie şi în sep­tembrie vor reveni la 1.400 de ma­şini pe zi, volum de dinainte de pandemie.

De partea cealaltă, producţia revi­ne odată cu piaţa, care în prezent la nivel european este puternic afectată - pentru 2020 se estimează deja un volum de 20-30% sub cel de anul trecut.

Producţia a fost deja reluată de cei de la Continental, Michelin, Bosch, iar repornirea continuă, în condiţiile în care toate companiile au anunţat implementarea unor măsuri suplimentare.

Miza reluării producţiei este una uria­şă pentru economia românească, în con­textul în care dincolo de cei 20.000 de angajaţi de la Ford şi Dacia, alţi peste 220.000 lucrează în industria de componente.

Cadou otrăvit: de ce susţine brusc PSD iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” (Adevărul)

Suprinzător, PSD a pus pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare din luna iulie proiectul USR de modificare a Constituţiei, care le interzice condamnaţilor penal să ocupe funcţii publice în administraţia locală, Parlament sau Preşedinţia României. USR a strâns, în 2018, peste 1.000.000 de semnături pentru a demara procedura de modificare a Constituţiei. Pe fondul guvernării PSD-ALDE, care a mutilat Codurile penale şi legile Justiţiei, USR a ales varianta unei iniţiative cetăţeneşti, care a adunat un număr dublu de semnături faţă de cel prevăzut de lege.

În plină era Dragnea-Dăncilă, PSD a blocat demersul USR în Parlament. Însă Marcel Ciolacu a decis să schimbe abrodarea partidului. „Am vrut să eliminăm toate temele de atac ale USR din ultimii ani: pensiile speciale, proiectele privind legislaţia penală care zăceau în Parlament şi iniţiativa «Fără penali». Toate aceste subiecte au fost caii de bătaie ai USR până acum. Să vedem ce mai găsesc de reproşat de acum înainte, după ce am îngropat toate proiectele de lege nocive”, susţine unul dintre liderii PSD pentru „Adevărul”.

În ultima lună, PSD a iniţiat proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%, adoptat prin consens de Parlament, dar contestat la CCR de Avocatul Poporului şi Curtea Supremă. De asemenea, PSD a fost de acord cu propunerea PNL prin care au fost scoase de la naftalină şi respinse toate proiectele legislative care atacau statul de drept. Acum, Marcel Ciolacu e de acord şi cu iniţiativa USR de modificare a Constituţiei, pentru a arătă că partidul s-a rupt definitiv de epoca Dragnea.

Totuşi, decizia PSD poate fi un cadou otrăvit. Iniţiativa USR de revizuire a Constituţiei trebuie aprobată prin referendum, „organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”. Aşadar, dacă majoritatea PSD din Parlament adoptă proiectul USR în sesiunea extraordinară din luna iulie, Guvernul Orban va trebui să organizeze un referendum pentru modificarea Constituţiei în luna august. Pentru a fi validat, e nevoie ca peste 30% dintre cetăţenii cu drept de vot  să se prezintă la urne: adică mai mutlt de 6.000.000. PSD mizează pe faptul că oamenii fie vor fi în concediu şi vor ignora referendumul, fie vor fi speriaţi de coronavirus şi nu vor ieşi la urne.

Ce au membrii CNA în declarațiile de avere? Case, terenuri sau conturi bancare. Cine și ce legături are cu lumea politică? (Pagina de Media)

Câți bani au membrii CNA? Oamenii din forul audiovizual și-au actualizat declarațiile de avere. Cine și ce conturi bancare are? Dar investiții în acțiuni la companii importante, case și terenuri? Și datorii, în unele cazuri.

În medie, fiecare membru CNA încasează, lunar, un venit de aproximativ 9.700 de lei. Cele mai mari salarii le au Monica Gubernat (șefa CNA) - 11.000 de lei lunar, și Nicolae Bălașa - vicepreședintele forului, cu 9.800 de lei lunar.

Paginademedia.ro vă prezintă câteva date din declarațiile de avere ale membrilor CNA, actualizate recent.