Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine e de vină pentru "covizii" liberi? Previzibilul vid al liberării (spotmedia.ro)

dogioiu.jpg

Ioana Ene Dogioiu
Image source: 
spotmedia.ro

Regulile decise pentru redeschiderea restaurantelor în interior: Mai mulți clienți la o masă, benzi cu sens unic, solnițele și meniurile trec de la o masă la alta doar cu dezinfectare, registru la intrare (profit.ro) - Unde a ajuns programul IMM Invest: Băncile și Fondul de Garantare spun că « aprobă» mii de proiecte, dar «aprobații » spun că nu au primit niciun ban și sunt amânați cu lunile (Ziarul Financiar) - Dezbinare totală. Alba-neagra cu alianţele şi pe stânga, şi pe dreapta (Adevărul)

Cine e de vină pentru "covizii" liberi? Previzibilul vid al liberării (spotmedia.ro)

 

De câteva zile curg lamentările și blestemele pentru că în urma Deciziei 458/2020 a CCR nimeni nu mai poate fi ținut cu forța în carantină, izolare sau spital. Practic, singura sancțiune rămasă este de natură penală pentru cazul în care o persoană care știe că este infectată infectează la rândul ei alți oameni.

Nu mi se pare greșit că asimptomaticii nu sunt ținuți în spitale, acesta a fost un exces, scrie Ioana Ene Dogioiu. Dar mi se pare problematică imposibilitatea impunerii izolării la domiciliu, la fel ca posibilitatea externării la cerere a persoanelor simptomatice.

Ca să fie foarte clar, numărul cazurilor a început să crească înainte de publicarea în MOF a deciziei CCR, deci înainte că ea să devina obligatorie. Și creșterea este consecința unui grad tot mai mare de neîncredere în mesajul autorităților, inclusiv medicale. Dar este posibil ca vidul legislativ să agraveze situația...

Ce ar fi trebuit să facă guvernul pentru a evita situația în care s-a ajuns?

De la începutul crizei, CCR emite decizii care arată că drepturile și libertățile nu pot fi restrânse decât prin lege, clara, precisă, predictibilă, în care nimic nu e lăsat la arbitrariul, poate abuzul unui ministru sau unui agent constatator.

De aceea au picat, daca vă amintiți, amenzile date în starea de urgență. De aceea a fost nevoie să existe o lege a stării de alertă. Deci cel târziu în momentul în care guvernul s-a trezit cu chestiunea carantinării, izolării, spitalizării trimisă la CCR ar fi putut să-i fie clar că o restrângere ale carei condiții concrete sunt stabilite prin ordin de ministru, nu reglementate precis într-o lege, va fi declarată neconstituțională.

Încă de atunci puteau pune mana la Ministerul Sănătății pentru elaborarea unui proiect de lege pe tema asta care să fie trimis cu solicitare de procedura de urgență în Parlament.

Integral aici.

 

Regulile decise pentru redeschiderea restaurantelor în interior: Mai mulți clienți la o masă, benzi cu sens unic, solnițele și meniurile trec de la o masă la alta doar cu dezinfectare, registru la intrare (profit.ro)

 

Spațiile interioare ale restaurantelor vor fi redeschise cu o serie de reguli și restricții, în care, de exemplu, clienților le va fi permis să meargă doar pe anumite benzi cu sens unic, semnalizate, păstrând distanța de 2 metri unii de alții la mesele vecine, iar solnițele, meniurile și olivierele vor putea fi transferate de la o masă la alta doar după ce vor fi dezinfectate, conform proiectului de ordin care reglementează condițiile de redeschidere, obținut de Profit.ro. Ordinul a fost redactat incluzând data de 9 iulie pentru redeschidere, care trebuie însă să primească și ultimul accept din partea premierului Ludovic Orban. Deocamdată, ultimul termen avansat oficial ca speranță este 15 iulie.

 

Unde a ajuns programul IMM Invest: Băncile și Fondul de Garantare spun că « aprobă» mii de proiecte, dar «aprobații » spun că nu au primit niciun ban și sunt amânați cu lunile (Ziarul Financiar)

 

Programul IMM Invest după trei luni : băncile și Fondul de Garantare s-au aliat într-o operațiune de PR prin care anunță mii de firme « aprobate » și credite de miliarde de  lei acordate, însă folosesc cuvântul « aprobat » pentru diferite faze ale procesului.

Astfel, o mare bancă aflată în top 5 în sistemul bancar recunoaște că deși a anunțat public « aprobarea » a 1.000 de credite, a dat efectiv drumul la bani pentru doar 90 de beneficiari.

 

Dezbinare totală. Alba-neagra cu alianţele şi pe stânga, şi pe dreapta (Adevărul)

 

Cursa contracronometru pentru locale a început, alegerile urmând să aibă loc în mai puţin de trei luni, iar principalele forţe nu ştiu formula în care vor depune listele cu candidaţi: sub formă de alianţă, candidaţi comuni în unele sectoare sau liste separate. Negocierile între PNL şi Alianţa USR-PLUS continuă, deşi ambele tabere transmit mesaje de nemulţumiri faţă de partenerii de discuţii.

Nu doar formaţiunile anti-PSD au probleme în a se înţelege. Pentru prima dată în ultimii ani, situaţia devine complicată şi pe partea stângă a eşichierului politic, acolo unde PSD nu va mai fi singurul partid care are un candidat pentru Primăria Capitalei.  Victor Ponta a anunţat vineri seară eşecul negocierilor Pro România cu PSD pentru Capitală. Mai mulţi lideri ai Pro România îl împing pe Ponta spre o candidatură, în condiţiile în care social-democraţii nu au vrut să cedeze la negocierile care vizau în primul rând numărul de locuri pentru parlamentarele din toamnă. Prin urmare, Ponta şi echipa sa au ieşit la atac, iar fostul premier a subliniat că un 15% în Bucureşti ar fi un rezultat bun, deşi e aproape imposibil de atins, după cum susţin surse din Pro România. Un procent mai aproape de realitate în Capitală ar fi undeva între 6-8%, un factor important fiind reprezentat de persoana care candidează din partea Pro România.