Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19| Zonele roșii cu risc de carantină (Adevărul)

zone_rosii.jpg

Bucureştiul şi zece judeţe din ţară, în topul infectărilor cu noul coronavirus
Bucureştiul şi zece judeţe din ţară, în topul infectărilor cu noul coronavirus
Image source: 
Covid19.geospatial.org

Andreea Esca: ”Da, am fost bolnavă de Covid-19, atât eu, cât și soțul meu și unul dintre copii” (Stirileprotv.ro) - Cazurile de infectare cu COVID-19 din fabricile locale pun presiune pe mediul de business (Ziarul Financiar) - Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi” (Libertatea) - Anul lor (Gazeta Sporturilor)

Care sunt zonele roşii cu COVID-19 ce riscă intrarea în carantină (Adevărul)

 

România a ajuns să aibă circa 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai. În Capitală şi în alte zece judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu noul coronavirus, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice prevăzute de Legea carantinei şi a izolării care intră astăzi în vigoare.

Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

De astăzi intră în vigoaare legea carantinei și izolării. Actul normativ prevede că izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii. „Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, se arată în lege.

 

 

Andreea Esca: ”Da, am fost bolnavă de Covid-19, atât eu, cât și soțul meu și unul dintre copii” (Stirileprotv.ro)

 

Într-un interviu acordat lui Cosmin Stan, Andreea Esca a răspuns tuturor întrebărilor pe care toată lumea le-a pus în ultimele zile.

”Da, am fost bolnavă de Covid-19, atât eu, cât și soțul meu și unul dintre copii, și mulțumită lui Dumnezeu și medicilor extraordinari, alături de care am trecut în această perioadă nefericită, suntem bine și avem un rezultat negativ astăzi, toți 3” - a spus Andreea la Știrile Pro TV de la ora 19.00.

Jurnalista i-a povestit Cormin Stan cum a început să trăiască toate această situație.

„Niciodată nu te aștepti să ți se întâmple ție”, așa începe povestea. Și continuă ...

„Într-o zi, făceam niște cartofi cu usturoi și mi-am dat seama că dintr-o dată nu simt deloc mirosul de la usturoi. Și am început să testez tot felul de parfumuri pe care le aveam în casă și care erau foarte foarte puternice. De altfel, aproape că nu le suportam. Și mi-am dat seama că nu simt absolut nimic, o senzație extrem de ciudată, după care am început să gust tot felul de lucruri și mi-am dat seaama că îmi pierdusem și gustul. Puteam să mănânc absolut orice, că nu simțeam absolut nimic. Și mi-am dat seama că între timp e clar că am devenit și eu purtătoarea acestui virus”.

Însă primul care s-a îmbolnăvit a fost soțul, Alexandre. „Avea de 2 zile febră foarte mare, pe care inițial am asociat-o cu o problemă mai mult gastrică. Este un bărbat de 50 de ani, fără niciun fel de boală cronică, un om care nu fumează, face sport, duce o viață foarte ordonată, nu face niciun fel de exces, iată că a făcut cea mai gravă formă dintre noi. Plămânii lui au fost extrem de afectați într-un timp extrem de scurt. Organismul a reacționat violent într-un timp extrem de scurt și foarte repede a ajuns la terapie intensivă, unde a stat foarte multe zile, unde a avut nevoie de ventilație mecanică non-invazivă”.

Integral  pe site-ul știrilor ProTv.

 

Cazurile de infectare cu COVID-19 din fabricile locale pun presiune pe mediul de business (Ziarul Financiar)

 

Sute de angajaţi testaţi şi izolaţi şi oprirea producţiei pentru câteva zile afectează puternic fabricile locale din toate domeniile, de la componente auto la confecţii sau dulciuri.

Aproape 100 de angajaţi ai abatorului Smithfield din Timişoara, cel mai mare producător din industria căr­nii de porc, zeci de oameni de la o fa­brică de componente auto din Brăila, anga­jator cu peste 3.000 de salariaţi, un abator de carne din Vaslui se confruntă cu cazuri de infectare cu noul corona­virus şi sunt trei dintre cazurile de busi­ness din producţie afectate doar în ultimele zile de pandemie.

Lor li se adaugă alte exemple precum Arctic din Găeşti, producătorul de electrocasnice, Kandia, cel mai mare producător local de ciocolată, Fan Courier, liderul pieţei de curierat, iar în acest caz este vorba despre firme care şi-au asumat public cazurile şi au vorbit despre măsurile luate. Există însă multe situaţii în care angajaţilor li se cere maximă discreţie şi angajatorii încearcă să  controleze fluxul de informaţii care ajung la public.

 

 

Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi” (Libertatea)

 

Cu mai bine de o lună și jumătate înainte de startul oficial al campaniei electorale pentru alegerile locale, oficialii partidelor politice de la noi au început distribuția de pliante la cutiile de scrisori. Mai mult, au cumpărat panouri publicitare și au montat corturi pentru promovarea candidaților. Unul dintre liderii politici recunoaște startul furat, dar spune că legea nu interzice promovarea candidaților.

De mai bine de o săptămână, pe cele mai importante artere din București au apărut corturi cu imaginea candidaților la primăriile de sector din București. Cei mai vizibili sunt cei de la Partidul Mișcarea Populară.

Reprezentanții USR-PLUS nu se lasă mai prejos. Bucureștiul e plin de panouri cu viitorii candidați ai formațiunii politice la alegerile locale din septembrie. Și asta chiar dacă teoretic, USR-PLUS încă negociază cu PNL varianta de a avea candidați comuni și la primăriile de sector, nu doar la cea generală.

Liderul Pro România, Victor Ponta, e și el pe afișele din București. Chiar dacă nu se știe dacă va candida la Primăria Generală, așa cum a lăsat să se înțeleagă că ar putea. Cu toate acestea, e posibil ca Ponta să se fi pus pe afișe și pentru un al rol: pe post de vehicul de imagine al formațiunii.

PSD și PNL lipsesc încă. Cele două mari formațiuni nu și-au anunțat oficial candidații clar la primăriile de sectoare.

Citeşte întreaga ştire: Cum au furat startul campaniei unii candidați din București. “Nu scrie nicăieri că nu ai voie să te promovezi”

Alegerile locale, de pe 27 septembrie, se anunță atipice ținând cont de pandemia de coronavirus, în care mitingurile electorale vor fi imposibile. Conform Autoritatății Electorale Permanente, campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor, respectiv în data de 26 septembrie, ora 7.00.

 

Anul lor (Gazeta Sporturilor)

 

Craiova e la 180 de minute de un titlu pe care orașul îl așteaptă de 29 de ani. Parcursul ireproșabil al oltenilor în era Bergodi e ușurat de problemele rivalilor de la CFR Cluj, care s-au trezit cu 11 jucători și oficiali infectați cu coronavirus.

 
Revista presei românești - 21 iulie 2020